• Artikkeli
  • Henkilöjuttu
  • Kokemus
  • Uutinen
Artikkeli
Henkilöjuttu
Kokemus
Uutinen

Miten yhdistät aikuisopiskelun ja arjen?

Hyvä vaihtoehto tutkinnon tavoitteluun on käytännönläheinen AMK- tai ylempi AMK-tutkinto. Opiskelut kestävät yleensä 2-4 vuotta, jonka aikana ehtii tapahtumaan paljon muutakin kuin opiskeluun liittyviä asioita. Miten opiskelumotivaatio kantaa arjessa? Tässä vinkkejä aikuisopiskelun sujumiseen.

Tee suunnitelma ja hallitse aikaasi

Jokaiselle opiskelijalle tehdään opintojen alussa oma henkilökohtainen opintosuunnitelma. Tee tämän pohjalta oma aikataulusi ja opiskelusuunnitelma, joka on arkeesi sopiva. Ole realistinen ja mieti mitkä ajat voit käyttää opiskeluun ja mitkä muuhun elämään, akkujen lataamiseen ja lepoon.

Konkreettinen apuvälineesi on kalenteri, jonka avulla hallitset ajankäyttöäsi, rakennat tavoitteita ja hallitset kuormitusta. Kalenterin avulla hahmotat, mihin aikaasi käytät päivittäin, viikoittain ja pidemmällä aikavälillä. Hyvä kalenteri myös joustaa, sillä kaikkea ei voi ennakoida.

Aseta tavoitteet

Aikuisopiskelu on itseohjautuvaa, sillä lähipäiviä voi olla vähän. Aseta selkeitä tavoitteita ja pidä niistä kiinni – epäselvät tavoitteet syövät motivaatiota. Aseta tavoitteita, joihin voit ITSE vaikuttaa. Myönteinen tavoite suuntaa päämäärään, kielteisesti aseteltu suuntaa huomion siihen, mitä haluaa kieltää itseltään.

Ylläpidä motivaatiota

Selkeistä tavoitteista huolimatta motivaatio vaihtelee. Jos motivaatio on hukassa, se ei synny odottelemalla vaan tekemällä. Apuna motivaation etsimisessä on tavoitteiden tarkastelu, erilaisten tunteiden hyväksyminen ja alkuperäiseen suunnitelmaan palaaminen.

Palauta mieliin miksi opiskelet. Käy mielikuvissasi perillä siellä, mihin pyrit opinnoillasi. Älä syö elefanttia kerralla, vaan pilko päätavoite pienempiin osiin ja aloita helposti toteutettavasta tavoitteesta. Muista kiittää itseäsi ja rastita tehdyt asiat to do-listalta – se palkitsee.

Hyväksy mahdolliset ahdistuksen ja epävarmuuden tunteet, joita opiskelu yhdistettynä muuhun arkeen välillä aiheuttaa. Lohduta ja tsemppaa itseäsi samoin kuin tekisit läheiselle ystävällesi.

Hyödynnä tukiverkostoja

Puoliso, perhe tai lasten isovanhemmat ovat monelle korvaamaton tuki. Heidän kanssaan kannattaa keskustella jo ennen opintojen aloittamista. Kerro heille tavoitteesi ja suunnitelmasi. Keskustelkaa missä konkreettisissa asioissa tarvitset ehkä apua ja missä he voivat auttaaa. Muista, että tukiverkosto voi koostua muistakin kuin suvusta tai perheestä. Usein pelkkä tunne siitä, joku voi auttaa tarvittaessa antaa riittävän mielenrauhan.

Hio opiskelutekniikkaasi ja opettele keskittymään

Koska aika on kortilla, hyvä opiskelutekniikka tuo tehokkuutta. Miten juuri sinä muistat oppimasi? Miten luet tai selaat oppimateriaalia, ruudulta tai paperilta? Miten teet muistiinpanoja?

Opiskele paikassa, jossa saat asioita aikaiseksi. Joskus se voi olla koti, mutta myös kampus, kirjasto tai kahvila, jossa on sopiva taustahäly saattavat parantaa keskittymistä. Ylläpidä vireystilaasi sinulle sopivin tavoin. Kuuntele musiikkia tai pysy liikkeessä. Jokainen on erilainen keskittymisen suhteen.

Ulkoista ylimääräinen muistettava. Työmuistiisi mahtuu vain muutama asia kerrallaan, joten käytä kalenteria, muistilappuja ja kännykkää muistisi tukena.

Hyödynnä omaa ja muiden kokemusta

Aikuisena pystyt peilaamaan oppimaasi käytäntöön eri tavalla kuin nuorena. Käytä kokemuksiasi työelämästä tai aikaisemmista opinnoista hyödyksi uutta oppiessasi. Laajenna omaa näkemystäsi opiskelukavereiden avulla. He saattavat tulla täysin erilaisesta työympäristöstä tai alalta – samaa asiaa voi lähestyä monelta eri kantilta, mikä rikastuttaa oppimista.

Nauti opiskelusta

Vaikka opiskelu vaatii paljon, se myös antaa paljon. Opiskeluaika ei kestä ikuisuutta, joten nauti siitä. Uuden oppiminen virkistää ja avaa ajatuksia. Opiskelu kohottaa itsetuntoasi: huomaat mitä kaikkea osaat ja pystyt! Opiskelukavereista voi löytyä tärkeä verkosto tai uusia ystäviä. Ole ylpeä saavutuksistasi ja juhlista niitä aina tarpeen tullen!

Tutustu myös näihin artikkeleihin