”Sen leipää syöt, kenen lauluja laulat” – kerro ilolla tarinoita ruokakulttuurista ja saat leipäsi leveämmäksi

Maaseudun asukkaille on selvää, mistä ruoka tulee. Se tulee omasta puutarhasta, metsästä, järvestä ja naapuritilalta. Niistä samoista paikoista, mistä se tuli kaikille jo aiemmin eläneille sukupolville. Näistä lähtökohdista on syntynyt alueen lähiruoasta ponnistava ruokakulttuuri. Kun käytät lähiruokaa, tiedät, mitä syöt ja miten ruokasi on tuotettu. Lähiruoka on kestävä valinta ja lisäksi se tukee oman alueen taloutta sekä korostaa yhteisöllisyyttä. Ruoka ei ole vain ravintoa, vaan se on kulttuuriperintöä ja sitä kautta jopa identiteetin ytimessä. Ruoka ja siihen liittyvä kuluttaminen voi olla statussymboli. Ruokakulttuurissa on siis liiketoimintamahdollisuuksia, joita ei ole vielä täysin hyödynnetty.

Pienilläkin teoilla voi saada taloudellista hyötyä liiketoimintaan. Lisäämällä tarinallisuutta tai konkreettisia tarinoita ruokaan liittyvään tuotteeseen tai palveluun korostat oman tarjottavasi erityisyyttä ja kurot kaulaa kilpailijoihin. Tarinat jäävät asiakkaiden mieliin osana kuluttajakokemusta ja samaistuessaan tarinoihin asiakkaat sitoutuvat tunnetasolla ostamaan uudelleen. Kerro asiakkaille, mitä tuotteesi merkitsee sinulle ja muille paikallisille tai tutustuta heidät raaka-aineiden juuriin tai ruokalajin historiaan. Saatat löytää itsekin uusia merkityksiä!

Tuohta tarinoista -hankkeessa on viimeisen reilun vuoden aikana pureuduttu ruokakulttuurin tuotteistamiseen Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. Tavoitteitamme ovat mm. Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen matkailussa sekä osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamisen ja markkinointiin. Verkkosivuiltamme löydät käytännönläheisiä työkaluja ja aineistoja tarinoiden esille tuomiseen. Sivuille tuodaan lisää materiaalia syksyn ja ensi talven aikana, esimerkiksi kansallisarkistosta kerättyjä, kansanperinteestä nousevia tarinoita, joita voit suoraan tai soveltaen käyttää yrityksessäsi.

Ruokakulttuuriin liittyvillä tuotteilla ja palveluilla voidaan tukea paikallisia tuottajia, ravintoloita ja matkailuyrittäjiä sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä. Tuotteistaminen auttaa säilyttämään perinteisiä reseptejä ja valmistustapoja sekä tekee niistä helpommin lähestyttäviä uusille sukupolville ja kansainväliselle yleisölle. Onko karjalanpiirakka tai muikkukukko pian uusi pizza, jolla on sija ihmisten arjessa ja juhlassa ympäri koko maailman?

Anna lähiruoan ja ruokakulttuurin näkyä tuotteissa ja kerro sen tarinaa, niin kaikki kuulevat, mitä täällä tuotetaan: mielenkiintoisinta, parasta, puhtainta ja terveellisintä ruokaa! (Subjektiivinen, mutta kollektiivinen mielipide!)



***

Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Vastuulliset ruokapalvelut -tutkimusryhmässä.

Tuohta tarinoista -hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus EU:n maaseuturahastosta. Hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk yhdessä ProAgria Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten kanssa 1.5.2024-31.3.2026. Lue lisää

Tavoitteitamme ovat mm. Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen matkailussa sekä osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamisen ja markkinointiin.

Nettisivuiltamme löydät käytännönläheisiä työkaluja ja aineistoja tarinoiden esille tuomiseen.

Tutustu myös näihin artikkeleihin