Haminassa toteutetussa Siä päätät- hankkeessa on etsitty ratkaisuja nuorten osallisuuden tukemiseen peli-innovaatiolla ja palvelumuotoilulla. Hanke päättyy 30.6.2017 ja on aika esitellä hankkeen tuloksia. Jamilahden kansanopistolla esitellään maanantaina 24.4.2017 menetelmiä ja pelillisiä ratkaisuja, joita hankkeessa mukana olleet haminalaiset nuoret ovat kehittäneet.

Loppuseminaarissa esitellään muun muassa N€uvoton -peliä, joka on hanketoiminnassa mukana olleiden nuorten kehittämä lautapeliversio Lahden nuortenpalveluiden Rahakrampista. Molemmissa on tavoitteena tukea nuorten taloudenhallintaa. N€uvoton-pelin sisällöissä, tapahtumissa ja pelihahmoissa näkyy erityisesti nuorten kokemukset haastavista tilanteista rahankäytössä.

Nuoret kehittivät oman versionsa elokuvakasvatuksen Ihmefilmi- menetelmästä. Lopputuloksena syntyi Parempi filmi, jonka prosessia ja aikaansaatua teosta loppuseminaarissa esitellään. Niin ikään esitellään nuorten ideoimia digitaalisia peliaihioita ja -ideoita, joista osaa on viety eteenpäin pelilliseen muotoon. Muita loppuseminaarissa esiteltäviä menetelmiä ovat Itsenäistyvän nuoren roolikartta- peli, Tulevaisuuden muistelu sekä eläinavusteiset menetelmät.
Kaikki loppuseminaarissa esiteltävät menetelmät ovat haminalaisten nuorten valitsemia tai kokeilemia. Ne ovat heidän mielestään käyttökelpoisia menetelmiä, joita voi jatkossa käyttää nuorten osallisuuden tukemiseen ja voimavaraistamiseen.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toteuttama ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Siä päätät -hanke toteutettiin 1.1.2015-30.6.2017. Haminalaiset nuoret olivat mukana kehittämistyössä tiiviisti toimimalla asiakasraadeissa ja toteuttamalla palvelusafareita.

Tervetuloa Siä päätät -hankkeen loppuseminaariin maanantaina 24.4.2017 klo 10-13 (aamukahvi klo 9.30 alkaen) Jamilahden kansanopistolle (Tikkapolku 1, Hamina).

Lisätietoja:

Siä päätät – ratkaisuja nuorten osallisuuden tukemiseen peli-innovaatioilla ja palvelumuotoilulla -hanke

Projektipäällikkö Tiina Kirvesniemi, 044 702 8976, tiina.kirvesniemi@xamk.fi, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu