Kyber- ja tietoturvaosaamisen puute on merkittävin digitalisaatioon liittyvä haaste Kymenlaakson pienissä yrityksissä, arvioivat Kymenlaakson ICT-alan yritykset. Tämä käy ilmi vastikään valmistuneessa selvityksessä, jonka on laatinut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk).
– Yhä useampi pienyrittäjä on myös itse havainnut asian ajankohtaisuuden, projektipäällikkö Marie Skavø-Sinisalo Xamkista kertoo.
– Riskejä on mahdollista pienentää merkittävästi ilman suuria investointeja, kun pitää huolta perusasioista. Tämä voi kuitenkin olla vaikeaa ilman käytännönläheistä koulutusta.

Kyberturva tarkoittaa pienen yrityksen arjessa esimerkiksi tietokoneiden ja -verkkojen turvallisuutta ja puhtautta esimerkiksi viruksista. Tietoturva taas tarkoittaa sitä, että tiedot, kuten vaikkapa asiakasrekisteri, säilyvät hyvässä tallessa ja vain yrityksen itsensä saatavilla.

Kyberturvan abc yrittäjille -hanke tukee yrittäjiä digitaalisen turvallisuuden haltuun ottamisessa. Projekti kouluttaa Kymenlaakson yksinyrittäjiä, mikroyrityksiä ja yrittämisestä kiinnostuneita kyber- ja tietoturvan perusteissa.

Käsiteltävät aiheet ovat konkreettisia ja jokaisen yrityksen toimintaympäristöön kuuluvia.
– Koulutuksiin kuuluu paljon työpajamuotoista käytännön harjoitteita. Teknistä kyberturvaosaamista ei vaadita. Koulutuksiin osallistumiseen riittää, että on halua oppia ja hallitsee perustietokonetaidot, Marie Skavø-Sinisalo muistuttaa.

Hanke järjestää kolme ilmaista moduulimuotoista koulutuskokonaisuutta työpajoineen. Yksi kokonaisuuksista on suunnattu erityisesti sosiaali-, terveys-, liikunta- ja hyvinvointialan yrityksille.

Ensimmäiseen eli 18. elokuuta alkavaan koulutusohjelmaan haetaan nyt osallistujia. Osallistua voi joko yhteen moduuliin tai koko ohjelmaan oman tarpeen mukaan. Mukaan voi ilmoittautua hankkeen verkkosivuilla osoitteessa xamk.fi/kyberabc.

Vastikään käynnistynyt Kyberturvan abc yrittäjille -hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama ja sen toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Tiesitkö:
Suomen yhteensä noin 290 000 yrityksestä lähes 200 000 työllistää vain omistajansa. Noin 70 000 kotimaista yritystä työllistää 1-9 henkeä (mikroyritys). Henkilötietojamme on siis monessa paikassa.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Marie Skavø-Sinisalo, marie.skavo-sinisalo@xamk.fi, 050 536 1844

https://www.xamk.fi/kyberabc

Kouluttaja opastaa koulutuksen osallistujia.
Kyberturvan asiantuntija Marku Hölsä neuvoo, kuinka tietoturvaa voi parantaa sosiaali- ja terveysalalla. Hölsällä itselläänkin on pienyrittäjyyskokemusta. Kuvaaja: Janine Klauenbösch