Tietovirtojen hallinta nähdään tärkeänä tekijänä kala-alan toiminnan kehittämisessä. Kuluttajat haluavat entistä useammin olla varmoja kalan laadusta, eli tuoreudesta ja hygieniasta, ja siitä, että kala on tuotettu vastuullisesti.
Alkuperämerkintöjen yleistyessä kuluttajille ja tuottajille on tärkeää varmistua siitä, että alkuperäsuojattu tuote (esim. Kitkan viisas ja Puruveden muikku) todella vastaa merkintöjä. Siksi Euroopan laajuisesti ollaan kehittämässä kuluttajalle tiedottamista, mm. vahvistamalla EUn kalatuotteiden jäljitettävyys-vaatimusta (pyynti- tai nostopäivä, tuotantomenetelmä, pyyntialue tai viljelymaa, tietojen yhdistäminen).
Hankkeessa käytettiin Radio Frequency Identification (RFID) -tekniikkaa, joka on radiotaajuuksiin perustuva etätunnistusmenetelmä. Sitä hyödynnetään monessa eri tarkoituksessa, kuten kulunvalvontajärjestelmissä, vähittäiskaupan logistiikan seurannassa ja elintarvikekuljetusten omavalvonnassa. RFID-tekniikan avulla voidaan seurata tuotteen matkaa koko toimitusketjun ajan, ja sen osaksi voidaan liittää myös lämpötilan seuranta ja haluttujen tietojen (aika, paikka, määrä) lähettäminen internetin kautta muille toimijoille, jopa kuluttajille asti.
Järvikalan saatavuuden, laadunhallinnan ja jäljitettävyyden kehittäminen RFID-teknolgiaa hyödyntäen -hankkeessa haluttiin
– edistää järvikalan saatavuutta kauppaan, ammattikeittiöille ja vapaa-ajan asukkaille sekä
– kehittää alueellisten järvikalan tuotanto- ja toimitusketjujen tiedonkulkua, järvikalan jäljitettävyyttä sekä kalaketjun läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta.
Tuloksena syntyi RFID-teknologiaan perustuvan laadunhallinta- ja jäljitettävyysmalli järvikalan tuotantoketjuun sekä myös ohjelmisto ja tarvittavat laitteet. Mallia voi laajentaa muihin tuoretuotteisiin.
Hankkeen julkaisu
Voit lukea julkaisun ”Muikun matkassa : Järvikalalle jäljitettävyyttä, saatavuutta ja tekniikkaa” tästä
Hanke mediassa
Järvikalalan laadunhallinnan ja jäljitettävyyden kehittäminen RFID-teknologiaa hyödyntäen -hankkeessa tehty kehitystyö herätti kiinnostusta myös mediassa. Alla poimintoja verkossa julkaistuista jutuista.
Järvikala uimassa tietoverkkoon, Itä-Savo 6.3.2014
Kalan reitti kauppaan selville, Helsingin Sanomat 11.11.2013.
Kännykkä paljastaa, miten kala ui kaupan tiskille, MTV3 29.10.2013
Kalan tuoreus näkyy kännykästä, Savon Sanomat 29.10.2013
Kalan matkan saa näkyviin matkapuhelimeen, Helsingin Sanomat 29.10.2013
Kalan tuoreus älypuhelimen pyyhkäisyllä asiakkaan tietoon, YLE Uutiset 29.10.2013
Kalan kulkureitti kännykkään, Länsi-Savo ja Itä-Savo 22.10.2013
Kotimaista kalaa on osattava markkinoida, Savon Sanomat 8.7.2013
SS: Kalan tuotantoketju älypuhelimeen, MTV3 6.7.2013
Ostaja pääsee tarkkailemaan kalaketjua älypuhelimella, Savon Sanomat 6.7.2013.
Hanke toteutettin 1.1.2013 – 31.3.2014. Hankkeen toteuttajina olivat Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Hanketta rahoittivat
Maa- ja metsätalousministeriö/ Elintarvikkeiden Laatuketju-ohjelma sekä hanketoimijat.
Yhteystiedot
Teija Rautiainen
tutkimuspäällikkö
p. 0400 872 759
teija.rautiainen(at)xamk.fi