Kymistämö koostaa osaajatarpeen ja elinvoiman tilannekuvan sekä johdattelee toimijat kohti ilmiölähtöistä verkostoyhteistyötä Kymenlaaksossa.

Osaamistarpeiden ennakointi, työvoiman varmistaminen ja alueellisen elinvoiman kasvattaminen ovat monien eri kehitystoimenpiteiden keskiössä. Monesti hankkeet ja projektit ovat kuitenkin lyhytaikaisia ja hyvätkin tulokset voivat unohtua. Kymistämö-mallin avulla pyritään tunnistamaan eri organisaatioiden vahvuuksia ja tuomaan eri toimijoiden kyvykkyydet yhteen. Kehitystoiminnalle luodaan tiekartta, joka läpinäkyvästi ohjaa toimintaa kohti kestävästi menestyvän Kymenlaakson tulevaisuutta.

 

Muun muassa näihin kysymyksiin haemme vastauksia:

  • Mitä erityistä Kymenlaaksolla on tarjota osaajille, jotta he suuntaisivat ja/tai jäisivät alueelle?
  • Minkälaisia Kymenlaaksomielikuvia erityisesti nuorilla on?
  • Mitkä ovat tulevaisuudessa Kymenlaakson osaajatarpeet?
  • Miten osaajatarpeisiin voitaisiin vastata maakunnassa entistä tehokkaammin?

 

Näin etenemme:

  1. Muodostetaan monitahoinen ja kokonaisvaltainen tilannekuva osaajatarpeesta ilmiönä. Keskiössä ovat merkitystään kasvattavat toimialat ja Kymenlaakson älykkään erikoistumisen strategia.
  2. Kootaan yhteen aiemmin tehtyjen kehittämistoimien tuloksia ja oppeja sekä olemassa olevia ilmiön parissa työskenteleviä verkostoja. Koottua tietoa rikastetaan kokeilujen avulla: ne voivat täydentää tiedon kapeikkoja tai vahvistaa hyviä käytänteitä.
  3. Tarkastellaan kymenlaaksomielikuvaa ja haastetaan maakuntaan liitettyjä tulevaisuuskuvia eri kohderyhmien näkökulmista. Palvelumuotoilullinen prosessi kohdistuu erityisesti nuoriin ja opiskelijoihin, mutta huomioi myös eri elämänkaaren vaiheet laajemminkin.
  4.  Kytketään koulutuskenttä aluekehitykseen tunnistamalla eri koulutusorganisaatioiden vahvuuksia ja alueellisia erityispiirteitä.

Lopputuloksena syntyy toimenpidesuositukset ja Kymistämö-malli vaikuttavuuden lisäämiseksi.

Kymenlaaksossa on tulevaisuutta!

Lisätietoja

Projektipäällikkö
Kati Viljakainen
050 412 3188
etunimi.sukunimi@xamk.fi

 

TKI-asiantuntija
Enni Jaatinen
044 702 8776
etunimi.sukunimi@xamk.fi

__________________________

Hankkeen tietosuojaseloste

Kymistämöläisten kynästä

#kymenlaaksossaontulevaisuutta

Xamk NEXT l Mistä löytyy tulevaisuustietoa? – Kysely peruskouluille Kymenlaaksossa

Peruskoulut ovat keskeisessä roolissa lasten ja nuorten tulevaisuutta koskevien valintojen tukijana. Maailma koulun ympärillä on kuitenkin alati muutoksessa. Mistä koululaisten huoltajat ja kouluhenkilökunta löytävät tietoa tulevaisuudesta?

Lue lisää Kymenlaakson peruskouluille suunnatusta kyselystä Next-artikkelista ja alla esitetystä blogista.

Blogi l Mistä löytyy tulevaisuustietoa? – Kysely peruskouluille Kymenlaaksossa

Kati Viljakaisen blogi esittelee ensimmäisiä tuloksia Kymenlaakson peruskouluille suunnatusta kyselystä. Lue lisää täältä.

——————–

Xamk NEXT | Business Kouvola – sumussa navigointia, aivotyötä ja tekoälyteknologioita

Lue lisää syksyllä 2023 järjestetystä #businesskouvola tapahtumasta täältä.

 

Xamk READ | Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys haastavat sekä säilyttämään että uudistamaan teollisuusperintöä

Teollisuuden rakennemuutoksesta puhuttaessa viitataan usein taloudellisiin mittareihin. Kestävyysarvojen ympärille rakentuva tulevaisuus huomioi kuitenkin myös sosiaaliset ja kulttuuriset ulottuvuudet.

Kati Viljakaisen artikkelissa kerrotaan Kova paukku-keskustelusarjan herättämistä näkökulmista.

Xamk tutkimus- ja kehitystoiminnan blogi | Onko Kymenlaaksossa tilaa nuorten tulevaisuudelle?

Meitä kymistämöläisiä kiinnostaa erityisesti se, miten asuinpaikka ja paikallisuus muokkaavat lasten ja
nuorten kokemusta tulevaisuuden mahdollisuuksista.
Onko Kymenlaaksossa nuorilla tilaa ajatella itseään hyvinvoivina tulevaisuuden menestyjinä?

Lue nuorten ajatuksia blogista.

Xamk NEXT | Muutos strategiselle tasolla – Soten ja digin symbioosi 1.

Sotealalla digitalisaatiosta haetaan ratkaisuja työn tehostamiseen, resurssien kohdentamiseen ja mielekkään käyttäjäkokemuksen saavuttamiseen. Strateginen muutos edellyttää myös uudenlaista osaamista.

Lue Kati Viljakaisen artikkelista ajatuksia Digin kestävä ihminen -seminaarista.

Xamk tutkimus- ja kehitystoiminnan blogi | Nuorten tulevaisuus – koulutus, ammatinvalinta ja työllistyminen

Kymenlaakson seitsemännessä tulevaisuusverstaassa tuodaan nuoria koskeva tulevaisuustieto osaksi toimintaa. 
Nuorten suhtautumisessa työelämään on tapahtunut muutoksia. Myös vanhempien taustalla on vaikutusta nuorten valintoihin.

Lue lisää blogista.

Tulemme jakamaan Kymistämö-matkan varrella teille kertyneitä kokemuksiamme siitä miten Kymenlaaksossa ollaan #tulevaisuuttatekemässä. Pohdimme myös heränneitä lisäkysymyksiä liittyen #osaajatarve tilanteeseen, sekä kertyneitä kokemuksia teemasta #kymenlaaksomielikuvia.

 

Uskomme, että #kymenlaaksossaontulevaisuutta. Siksipä myös julkaisusarjamme on nimetty sen mukaan.

Kymenlaakson Tulevaisuusverstas 2024

Maakunnan ennakoinnin päätapahtuma 
Järjestyksessään seitsemäs Kymenlaakson Tulevaisuusverstas järjestettiin tänä vuonna teemalla: Nuorten Kymenlaakso – tulevaisuustiedosta toimintaan
Mukaan Tulevaisuusverstaaseen kutsuttiin nuoria maakunnassa työllistäviä yrityksiä, nuorten parissa työskenteleviä, osaamisen ja työllistymisen asiantuntijoita, ennakointitoimijoita, päättäjiä, sekä nuoret. Tilaisuus sopi myös heille, jotka haluavat vaikuttaa ylipäätään maakunnan tulevaisuuteen tai kehittää omaa tulevaisuusosaamistaan.
Haastoimme osallistujia pohtimaan miltä Kymenlaakso näyttää tulevaisuuttaan pohtivien nuorten näkökulmasta ja mitä pitäisi tehdä, jotta maakunnassa viihdytään ja voidaan hyvin tulevaisuudessa koulutuksen, työn ja sujuvan arjen kannalta?

Kymenlaakson Tulevaisuusverstas-tapahtuma järjestettiin tiistaina 23. huhtikuuta Kouvolassa.

Aikaisemmista Tulevaisuusverstaista pääset lukemaan mm. täältä:

Etusivu – Ennakointi Kymenlaakson liitto

 

TAPAHTUMA TOTEUTETtiiN YHTEISTYÖSSÄ KYMENLAAKSON ENNAKOINTIVERKOSTON KANSSA

Kokonaisuutta koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovan talouden tutkimusyksikön ja Kymenlaakson Liiton rahoittama Kymistämö-projekti yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen Tulevaisuuden työmarkkinat ESR+ -koordinaatiohankkeen kanssa.

 

KYMENLAAKSON TULEVAISUUSVERSTAS MUKANA SIVISTYKSEN TEEMAVUODEN 2024 KALENTERISSA

”Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 Sivistyksen teemavuodeksi. Se on kaikille avoin tapahtumien vuosi, jonka aikana sivistyksen päältä pyyhitään pölyt. Tapahtumarikkaan vuoden aikana sivistys tuodaan tähän päivään ja kaikkien arkeen. Teemavuoden suojelijat ovat presidentti Tarja Halonen sekä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Suojelijat luovat teemavuodelle merkityksellisen perustan, joka ulottuu yli sukupolvien ja yhteiskunnallisten rajapintojen.”

 

Sivistyksen teemavuosi 2024 | Osallistava ja kaikille avoin tapahtumien vuosi

Ajankohtaista

Nuorten tulevaisuus – koulutus, ammatinvalinta ja työllistyminen

Nuorten Kymenlaakso – Tulevaisuustiedosta toimintaan -tulevaisuusverstastapahtumassa 23.4.2024 työskennellään pitovoimaisen maakunnan parissa. Luonnollisesti koulutus ja työllistyminen ovat keskeisiä teemoja, kun pohditaan elämän edellytyksiä ja nuorten kiinnostusta asua Kymenlaaksossa. Tässä katsauksessa esitellään kiinnostavia nostoja NYT Nuorten tulevaisuusraportista sekä Ylen postinumerokoneen ja koulukoneen tietopankeista. Tarkoituksena on avata nuorten näkemyksiä myös niille, jotka eivät työskentele nuorten parissa päivittäin. Kuten...

Mistä löytyy tulevaisuustietoa? – Kysely peruskouluille Kymenlaaksossa

Peruskoulun tulevaisuustyö-hankkeessa (OKM) visioidaan, millainen koulu mahdollistaa nuorille merkityksellisen elämän ja tukee oppimista maailman muuttuessa. Suuret linjanvedot ovat tärkeitä. Ehkäpä voi huokaista, että “jo on aikakin”.   Tulevaisuutta koskevia valintoja tehdään kuitenkin joka päivä. Yhä uudet oppilaat kasvavat sekä siirtyvät jatko-opintoihin ja työelämään.   Välillä tuntuu, että vain kavereiden ja somen mielipiteellä on vaikutusta nuoren...

Onko Kymenlaaksossa tilaa nuorten tulevaisuudelle?

YK:n Lasten oikeuksien päivä 2023 nostaa fyysisen, psyykkisen sekä sosiaalisen hyvinvoinnin keskustelun keskiöön ja haastaa meidät kaikki pohtimaan hyvän elämän elementtejä.   Meitä kymistämöläisiä kiinnostaa erityisesti se, miten asuinpaikka ja paikallisuus muokkaavat lasten ja nuorten kokemusta tulevaisuuden mahdollisuuksista. Onko Kymenlaaksossa nuorilla tilaa ajatella itseään hyvinvoivina tulevaisuuden menestyjinä?   Alueisiin liitetyt mielikuvat ovat tutkimuksen mukaan merkittävässä...

Faktat

KYMISTÄMÖ - Kymenlaakson osaajatarpeen kokonaiskuva

01.09.2023 – 31.08.2024

Toteuttajat

Hallinnoija: Xamk | Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Painoala: Luova talous
Tutkimuskeskus: Luovat alat

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 96 169 €

Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 28 851 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Kymenlaakson liitto: Kymenlaakso AKKE