Kehitämme nyt ammattikeittiöille uusia muikkuruokatuotteita, jotka voi ottaa suoraan pakkasesta ruuanvalmistukseen.

Tavoitteet

 

Muikku on sisävesien tärkein saaliskala. Itä-Suomessa kalastetaan 70% koko Suomen muikkusaaliista. Suurin osa muikuista myydään tuoreena. Pakastemuikkuruokatuotteiden valikoima on suppea.

Järvikalan kysyntä on kasvanut tasaisesti. Tämä luo mahdollisuuden kalajalostajille laajentaa tuotevalikoimaa. Ammattikeittiöiden resurssit eivät riitä kalankäsittelyyn, vaan käytettävän kalan on tultava heille esikäsiteltyinä.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa muikkua jalostaville yrityksille ja kalastajille tietoa pakastetulle muikulle asetetuista tuotekohtaisista vaatimuksista ammattikeittiökäytössä. Testata pakastetun muikun käyttöä ja valmistusta ammattikeittiöympäristössä. Tuottaa ammattikeittiökäyttöön soveltuvaa reseptiikkaa ja myyntiä palvelevaa tausta-aineistoa sekä promota ammattikeittiöitä pakastemuikkutuotteista ja niiden käytöstä

Toimenpiteet

 

  • Markkinatilanteen ja asiakastarpeiden selvittäminen
  • Käsittely- ja valmistusprosessin kuvaaminen
  • Ideointi ja tuotetestaukset ammattikeittiössä
  • Vakioitujen ruokaohjeiden tuottaminen
  • Tulosten julkaisu ja viestintä

Tulokset

 

Hankkeen tuloksena syntyy käsitys eri tavoin pakastetun muikun käyttömahdollisuuksista ammattikeittiöissä ja tietoa siitä, millaisia uusia tuotteita alueen kalanjalostusyritykset voivat tarjota.
Tuotoksena syntyy vakioituja ruokaohjeita ja tulokset kokoava raportti.

Lisätietoja

Jenni Palosaari
Kaakkois-Suomen
ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö
050 5711 336
jenni.palosaari@xamk.fi

AJANKOHTAISTA

Järvikalapakasteet kiinnostavat ammattikeittiöitä

Itä-Suomen alueen ammattikeittiössä ollaan erittäin kiinnostuneita uusista pakastetuista järvikalatuotteista.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun syksyllä 2020 järjestämässä kyselyssä tiedusteltiin ammattikeittiöiden tämän hetkistä kalan käyttöä raaka-aineena, kalapakasteiden osuutta kokonaismäärästä ja käytetyn kalan kotimaisuusastetta. Lisäksi kysyttiin kiinnostusta käyttää kotimaisia kalapakasteita tulevaisuudessa.

95% vastaajista ilmoitti olevansa kiinnostunut uusista järvikalapakasteista. Tärkeänä asiana pidettiin kotimaisuutta, suomalaisuutta ja puhtautta.  Positiivisena asiana kotimaisten kalapakasteiden käytössä nähtiin saatavuuden parantumista, säilytyksen ja logistiikan haasteiden parantuminen. Kotimaiset kalapakasteet voidaan tilata hyvissä ajoin keittiölle ja ottaa sulamaan tarvittava määrä lähempänä käyttöä. Tärkeänä pidetiin myös kotimaisen tuotannon tukemista ja lisäarvon tuottamista asiakkaille. Vastauksista nousi lähiruuan arvostus ja kysyntään vastaaminen. Nähtiin myös järvikalojen suuri potentiaali ja ekologisuus.

TAPAHTUMIA

Ravintola Tallissa testipäivänä ollut muikkuruoka sai arvosanaksi 4,2/5.

Testasimme marraskuussa lounasasiakkailla tuotekehityksen muikkuruokatuotteita. Ravintola Ramissa testissä ollut muikkuruoka sai arvosanaksi 4,0/5.

Haluatko kuulla lisää? Voit jättää yhteystietosi täällä ja lähetämme sinulle lisää tietoa muikkuruokatuotteista. 

Tästä voit lukea Maistuvaa muikusta -hankkeen Tietosuojaselosteen. Tutustu myös Xamkin yleiseen tietosuojailmoitukseen.

 

MENNEET

Yle Mikkelin radiojuontaja Juuso Kääriäinen tuli paikan päälle Xamkin opetuskeittiölle keskustelemaan tuotekehityksestä. Kuvassa alla tuotekehityksessä mukana olevasta Etelä-Savon Keittiömestareiden yhdistyksestä puheenjohtaja Aija Lyytikäinen ja toisessa kuvassa yhdistyksen jäsen Juho Hokkanen Mikkelin Klubilta. Tästä pääset kuuntelemaan radiohaastattelun.

Faktat

Maistuvaa muikusta. Uusia ruokatuotteita ammattikeittiöille.

01.04.2020 - 30.09.2021

Toteuttajat

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Muut kumppanit: Kerimäen Kalatalo Oy

Budjetti

Kokonaisbudjetti: 59 788 €

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Pohjois-Savon Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus Euroopan Meri- ja Kalatalousrahastosta