Etelä-Savon ruokasektori on aluetaloudellisesti merkittävä. Joka viides toimipaikka on ruokasektorilla. Ala työllistää noin 5000 henkilöä ja sen liikevaihto on yli miljardi euroa, 17,4 % Etelä-Savon yritysten liikevaihdosta.
Ruoka onkin yksi Etelä-Savon maakuntastrategian kolmesta kärkiteemasta, koska sillä on merkittävä rooli maakuntamme elinkeinorakenteessa. Ruoka-alan kehittäminen edellyttää vahvaa raaka-ainetuotantoa sekä korkeamman jalostusasteen yritys-, tutkimus- ja innovaatiotoimintaa. Etelä-Savon ruoka-alan tulee nojata omiin vahvuuksiin ja hyödyntää maakunnassa olevaa osaamista lisäämällä ja kehittämällä verkottumista ja vuorovaikutteista toimintaa. Erityisesti ruoka-alan yrittäjien ja kehittäjien välinen yhteistyö vaatii lisäponnisteluja.
Alueellinen, koko ruoka-alaa koskeva kehittämisohjelma, joka reagoi toimintaympäristön muutoksiin, on työväline, jolla sitoutetaan ruoka-alan arvoketjun toimijoita verkottumaan ja työskentelemään yhdessä eteläsavolaisen ruuan puolesta. Jotta ohjelman toimenpiteet saadaan vietyä käytäntöön, ohjelma tulee jalkauttaa toimijoiden ja yrittäjien keskuuteen sekä seurata sen vaikuttavuutta systemaattisesti.
Tavoitteet
Uudistuva ja kasvava Etelä-Savon ruoka-ala – URAKKA -hankkeen konkreettiset tavoitteet olivat:
• luoda vuosille 2021–2027 ruoka-alan toimijoiden yhteiset tavoitteet ja kehittämistoimenpiteet, jotka kirjataan Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelmaan. Kehittämistoimien seurantaan luodaan läpinäkyvä järjestelmä.
• tehdä tunnetuksi eteläsavolaista ruuan tuotantoa ja ruokaosaamista monipuolisella ja monikanavaisella viestinnällä sekä tilaisuuksilla, joissa ruoka on keskiössä.
• jakaa tietoa yritysrahoituksista ja kartoittaa yrityskohtaisia kehittämistarpeita sekä ohjata yrityksiä sopivimman kehittämistahon ja -rahoituksen pariin. Auttaa löytämään tietoa ja apua yrityksien toiminnassa ja kehittämisessä eteen tuleviin ongelmiin sekä auttaa yrityksiä verkostoitumaan tuotannollisissa tehtävissä ja henkilöstön rekrytoinnissa.
Toimenpiteet
Hankkeen toteutus jakautuu kolmeen työpakettiin. Ensimmäisessä työpaketissa tavoitteena oli työstää yhdessä sidosryhmien kanssa Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelma, johon alueen ruoka-alan toimijat ja kehittäjät voivat laajasti sitoutua.
Toisen toimenpidekokonaisuuden pääpaino oli ruoka-alan uutuustiedon välittäminen, alan tunnettuuden lisääminen ja arvostuksen nostaminen.
Kolmannessa työpaketissa keskeisin asia oli ruoka-alan yrittäjyyden tukeminen ja tiedottaminen yrityksille käytettävissä olevista rahoitus- ja kehittämismahdollisuuksista järjestämällä alueellisia infotilaisuuksia sekä jalkautumalla yrityksiin.
Tulokset
Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelma 2021-2027
Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelma 2021-2027 laadintaan osallistui laajasti maakunnan sidosryhmiä sekä yritysten edustajia. Etelä-Savon ELY-keskuksen edustajat olivat aktiivisesti mukana kehittämisohjelman työstämisessä toimien valmistelutyöryhmän jäseninä. Vastuullinen, menestyvä ja muutosjoustava Etelä-Savon ruoka-ala – Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelma 2021-2027 kehittämiskohteet ovat huomioitu laajasti Etelä-Savon alueellisessa maaseudun kehittämissuunnitelmassa rahoituskaudelle 2021-2027.
Kumppanuudella ruokasektorille vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta – KURVI -hankkeessa aloitettu ja URAKKA -hankkeessa jatkettu ruoka-alan sidosryhmätyöskentely konkretisoitui Etelä-Savon ruokaklusterin perustamiseen kesällä 2022 Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle -hankkeen toimenpiteenä. Etelä-Savon ruokaklusteri jakaa Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelman (2021-2027) vision vastuullisesta, menestyvästä ja muutosjoustavasta ruoka-alasta ja kehittämisohjelman tavoitteet. Ruokaklusterin palveluja on muotoutunut URAKKA-hankkeen toimenpiteistä, esim. säännöllinen tiedottaminen uutiskirjeessä, yhteistyön edistäminen, rahoitusmahdollisuuksista tiedottaminen.
Ruoka-alan kehittämisohjelmaan kirjattuja ruokamatkailun kehittämistavoitteita on hyödynnetty Saimaa Food & Tourism -kehittämisalustan selvityshankkeessa laaditun Etelä-Savon ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämissuunnitelman tavoiteasetannassa.
Etelä-Savon ruoka-alan kehittämisohjelman toteuttamista ja toteutumista seurataan kaikille avoimessa seurantajärjestelmässä http://ekoneum.com/hankkeet/ sekä seurantaryhmässä.
Etelä-Savon ruoka-alan tunnetuksi tekeminen
Etelä-Savon ruoka-alasta on viestitty laajasti niin hankkeen kuin Ekoneum.com -sivuilla sekä erilaisissa some-kanavissa. Hanke on toiminut valtakunnallisen ruoka-alan koordinaatiohankkeen alueellisena toimijana ja viestinyt valtakunnallisista ruoka-alan asioista Etelä-Savossa ja vienyt viestiä Etelä-Savon ruoka-alan toiminnasta muihin maakuntiin. Yhteistyössä järjestettiin mm. kalahankkeisiin keskittynyt hanketreffit 19.4.2021. Treffeillä oli esillä laajasti Etelä-Savossa käynnissä olleita kala-alan hankkeita.
Etelä-Savon ruoka-alan uutiskirjettä toimitettiin tavoitteiden mukaisesti 6 kertaa vuosina 2021 ja 2022 (vuonna 2020 uutiskirje oli KURVI-hankkeen toimenpide). Jokaisessa uutiskirjeessä oli myös Etelä-Savon ruoka-alan yrittäjästä kertova juttu.
Maakunnan ruoka-alaa tehtiin tunnetuksi myös kirjoittamalla erilaisiin julkaisuihin sekä julkaisemalla lehdistötiedotteita. Erilaista medianäkyvyyttä oli 18 kertaa.
Etelä-Savon ruoka-alan tunnetuksi tekemiseksi käynnistettiin vapaaehtoisista koostuva Ruokaviestijä-verkosto, jossa oli mukana 11 henkilöä. Verkostolle luotiin omat tiedotuskanavat. Verkoston toiminta käynnistettiin juuri ennen kesälomia vuonna 2022, joten sen toiminta ei oikein päässyt käyntiin. Julkaisuja kertyi kuitenkin kaikkiaan 39 kpl. Sinänsä yhteinen Etelä-Savon ruoka-alan some-kanava olisi viestinnällisesti tärkeä asia, jotta viestintää saataisiin näkyvyyttä lisää.
Ruoka-alan merkityksen näkyväksi saattamiseksi koostettiin laaja Tilastotietoja Etelä-Savon ruokasektorista -julkaisu ja työstettiin aineistosta myös tiivistelmä, jota toimijat voivat hyödyntää omassa viestinnässään.
Tilaisuuksia, jossa ruoka on keskiössä, ei juurikaan voitu järjestää johtuen korona-pandemiasta vaan tilaisuudet olivat pääsääntöisesti etäyhteyksillä.
Yritysrahoituksista tiedottaminen ja yrityskohtainen neuvonta
Rahoituskiertueita toteutettiin vuosina 2020 ja 2022, yhteensä 6 tilaisuutta. Kiertueiden järjestelyihin osallistuivat keskeiset rahoitusta myöntävät tahot. Tilaisuuksiin osallistujat antoivat hyvää palautetta tilaisuuksien sisällöistä ja rahoituksista käytiin laajasti keskustelua. Yrittäjien lisäksi oli tärkeää, että rahoituskiertueelle osallistui myös kehittäjiä, jotta he pystyvät opastamaan yrittäjiä rahoitusasioissa eteenpäin.
Yrityskohtaisessa kehittämisessä oli mukana 49 yritystä, joiden kanssa kontakteja oli 110 kpl. Laaja kiinnostus yrityskohtaiseen neuvontaan osoittaa, että tällaista toimintaa tarvitaan. Hanketoimijoiden taustaorganisaatioiden laaja-alainen osaaminen edesauttoi oikean tiedon löytymistä neuvottaville.