Pienyrityskeskuksessa yrittäjyyden tutkimusta ja hankkeita vetänyt KTT Jari Handelberg uskoo, että 5G-teknologia avaa suomalaisille uudentyyppisiä mahdollisuuksia kehittää nopeasti maailmanlaajuisesti kiinnostavia palveluja.

Jari Handelberg tuli Pienyrityskeskukseen tutkimusjohtajaksi syksyllä 2006 Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta, jossa hän oli toiminut vastaavissa tehtävissä viisi vuotta.

Mustalammen Pentiltä sain toimeksiannon kehittää yrittäjyyteen liittyvää soveltavaa tutkimusta ja neuvotella kolmesta määräaikaisesta professuurista kauppakorkeakoulun laitosten kanssa. Se oli aikaa ennen Aaltoa, yrittäjyys oli kasvussa ja aika otollinen. Aallossa ne professuurit näyttäytyisivät nyt PoPeina eli professor of practice -tyyppisinä.”

Professuureja pohjustettiin tekemällä käytännönläheinen kartoitus alueen tarpeista eli minkälaista tutkimusta ja minkälaista opetusta tarvitaan. Tietoja hyödynnettiin myös koulutussuunnittelussa.

”Kun se toimeksianto tuli, mietin, että miten se olisi mahdollista. Pentin ajatus oli, että hän ei ole kuuntelemassa selityksiä, vaan sitä, miten se saadaan toteutumaan. Se on ollut hyvä, vähän kantava slogan kaikessa PYKilläkin, kun joku tulee kertomaan syitä, miksei joku asia toteutuisi.”

Yrittäjyyden professuuriin valittiin Markku Virtanen, yrittäjyyskasvatuksen professoriksi Paula Kyrö ja myynnin professuuria hoitivat aluksi yhdessä Jaakko Aspara ja Petri Parvinen, kunnes Petri Parvinen valittiin tehtävään.

Handelberg muistuttaa, että Pienyrityskeskus on ollut valtakunnallisesti veturiasemassa, kun 2000-luvun alusta yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa on lisääntynyt.

1980-luvulla pienyrityksistä tuli merkityksellisiä yhteiskunnassamme.

Väitöskirjansa Handelberg teki teknologiayritysten kasvusta ja johtamisesta. Väitöskirjan loppuvaiheessa hän oli lähdössä muutamaksi vuodeksi tutkijaksi Yhdysvaltoihin, mutta vuoden 2001 terrori-isku New Yorkissa vaihtoi suunnaksi Kymenlaakson. Hän tuumiikin, että korona on varmasti pistänyt nyt monien ihmisten samalla tavalla suunnitelmat uusiksi.

2000-luvun alun rahoituskupla vei paljon startupeja mennessään.

Startup-yritysten maailmaan hänelle tarjosi hyvän kurkistusikkunan Pienyrityskeskuksen vuonna 1997 Helsinkiin perustama New Business Center, joka tunnetaan nykyään Aalto Startup Centerinä.

Handelberg muistuttaa, että aikanaan yrittäjätkään eivät tukeneet yrityshautomojen perustamista, kun heistä näytti, että siten hyysättäisiin yhtä ryhmää. Alkuun ulkopuolisesta saattoikin näyttää siltä, että juuri valmistuneita nuoria valmensi muutama virkamies.

Samaan aikaan uskottiin Nokian nousukiidon jatkuvan ikuisesti. Handelberg muistelee, että hänen omakin ajattelunsa alkoi muuttua, kun hän kävi 2000-luvun alussa haastattelemassa NBC:ssä aikanaan olleita Mikael Hediä ja Ilkka Paanasta, joiden yrityksistä kasvoi sittemmin isoja ja merkityksellisiä.

Kun Nokialla alkoi tökkiä, tuli kiire synnyttää jotain uutta.

Nyt suomalainen yhteiskunta on jälleen tilanteessa, että kaikki osaaminen ja ymmärrys pitää laittaa liikkeelle, jotta jotain uutta syntyisi. Handelberg vetää laajaa toimijajoukkoa, joka etsii yhdessä eri korkeakoulujen opiskelijoiden kanssa 5G-teknologiaan liittyviä kaupallistettavia sovelluksia. Jo pilotoitu 5G Mökki on siirreltävä, tehokas sisätilaelementti, ympäristö, jossa voi hyödyntää virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia ja työskennellä tai opiskella studiotyyppisessä tilassa. Handelberg uskoo, että pohjoismaiset verkkoliiketoiminnan yritykset, Nokia ja Ericsson, hyötyvät nyt jopa vallitsevasta geopoliittisesta tilanteesta.

Suomi voi kehittää tehokkaasti skaalautuvia globaaleja 5G-palveluita.

Handelbergin mielestä myös yliopistoilla ja ammattikorkeakouluilla on vuosisadan tilaisuus kehittää nopeutetusti palveluja 5G-maailmaan ja luoda koulutusvientituotteita. Nuoret, 5G ja tutkimus ovat ne elementit, joiden varassa hän uskoo syntyvän uusia digitaalisia palveluita.

”5G tarjoaa mahdollisuuden tarjota palveluita, joita ei ole vielä muualla tarjolla, mikä tuo meille absoluuttista hyötyä. Samalla voidaan miettiä, onko vaikkapa tulevaisuuden koulutus sellaista, ettei enää vietetä niin paljon aikaa kampuksella, vaan viedäänkö nopeutetusti osaamista paikkoihin, missä sitä tarvitaan.”

5G Mökki vie osaamisen, tuotannon ja palvelut maailmalle.

Handelberg näkee 5G-teknologian mahdollistavan myös entistä oikeudenmukaisemman työn jakautumisen eri puolille maailmaa niin, ettei aasialaisten tai afrikkalaisten nuorten tarvitse enää haaveilla muutosta Eurooppaan.

”Jos meillä on sellainen ratkaisu, joka vie osaamisen, projektit ja työt vaikka Afrikan tai Aasian maihin nuorille, joilla ei ole tekemistä tai koulutusta ja jos onkin koulutusta, he alkavat suunnitella muuttoa Eurooppaan. Silloin ollaan aika ideaalitilanteessa asiakkaan ja suomalaisten yliopistojen tulokulmasta. Samalla tässä on ratkaisu, joka avittaa suomalaisia vientiyrityksiä.”

Kymenlaaksossa työskennellessään Handelberg tunnisti taantuvien teollisuuspaikkakuntien ongelmat. PYKissä hän on esimerkiksi Grafit-hankkeessa ollut etsimässä graafisen alan toimijoiden kanssa uusia tuotteita ja palveluja kuihtuneiden tilalle.

”Alussa paperiteollisuus oli glamouri ala suurine tehokkaine koneineen. Sitten tuli graafinen ala, kasvuala, jolla oli isot laitteet, käytiin maailmalla messuilla ja tarjottiin hyviä työehtoja. Elinkaaret on asia, jota ei edelleenkään oteta huomioon. Kun ala kypsyy, tulee uusia kilpailevia tapoja tehdä asioita. Digitaalisuus ja ekologisuus ovat nakertaneet molemmista suunnista paperiteollisuutta ja graafista alaa. Koronakausi ehkä nopeuttaa siirtymistä digitaalisuuteen ja jopa täydelliseen mobiilikauteen.”

Handelberg muistuttaa, että sekin on ajankohtariippuvaista, millä sanoilla asioista kulloinkin puhutaan ja mihin ne liittyvät.

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kehittynyt hyvin pitkälle ns. impact-sijoittaminen ja siihen liittyvä kielenkäyttö. Jotta voi tehdä bisnestä, pitää tuoda korostetusti esille ekologisuus ja yhteiskunnallinen hyvä, muuten ei saa rahoitusta eli ei saa lupaa tehdä asioita. Näiden asioiden esille nostaminen kannattaa muistaa, kun vaikka startup kertoo omaa tarinaansa.”

Handelberg kehottaa myös maakuntia ottamaan 5G-teknologian uutena mahdollisuutena, johon kannattaa käyttää resursseja ja jossa kannattaa hyödyntää oppilaitosten osaamista.

Nyt kun on nopea, niin voi päästä pitkälle.

Uusin hanke, jossa Handelberg on mukana, on EU Horizon -ohjelmasta rahoitettava kansainvälinen hoivayrittäjyyden uusia innovaatioita tukeva kehittämis- ja tutkimushanke. Horizon-hankkeet ovat olleet harvinaisia Etelä-Savossa ja Pienyrityskeskukselle tämä on ensimmäinen Horizon-hanke, jossa yksikkö on mukana.

”Se on taas avaus isommalle kirkolle. Pienyrityskeskus on aina vain merkityksellisemmissä asioissa kiinni jatkossakin. Näen isommassa kuvassa, että ylipäätään yrittäjyyden seuraava vaihe on, että yrittäjyys integroituu koulutukseen niin isosti, että yliopisto tai ammattikorkeakoulu on pien- ja kasvuyrityskeskus ja paikka olla ja elää. Jos se on vielä hajautettu järjestelmä, se on sitä tulevaisuutta, jossa Pienyrityskeskus on merkityksellinen jossain roolissa.”

Teksti, kuva ja videoleikkeet: Päivi Kapiainen-Heiskanen