Pienyrityskeskuksen edustajat osallistuivat toukokuun lopussa Malmössä Cross Motion -hankkeen järjestämään Geospectra-konferenssiin. Konferenssi järjestettiin Malmön keskustan tuntumassa United Spaces STUDIOlla, joka on eläväinen tapahtuma- ja co-working-tila.

Geospectra-konferenssi lupasi odottaa seuraavaa: ”Elokuva- ja tv-sarjat ovat luoneet turisteille matkakohteisiin ylimääräisen kerroksen, jonka läpi he voivat kokea kohteita suosikkihahmojensa silmin. Matkailu käsitteenä määrittyy uudella tavalla, kun uusi teknologia antaa meille mahdollisuuden ”käydä” paikoissa, joissa emme muuten pystyisi käymään. Konferenssissa kerrotaan, kuinka digitaalisuus voi tehdä matkailusta entistä mielenkiintoisempaa ja hauskempaa. ”

Mielenkiintoisen Geospectra-päivän aikana kuulimme esimerkiksi ”Wallanderin kaupungista”, Ystadista, joka on työskennellyt johdonmukaisesti tehdäkseen kaupungista elokuva-alan kohtaamispaikan, sekä Pohjois-Irlannista, missä maailman suurin tv-sarja Game of Thrones on luonut matkailukohteelle kokonaan uudenlaisen narratiivin.

Cross Motionissa luotuja prototyyppejä esiteltiin Geospectran yhteydessä Experience Labissa. Suomesta mukana oli Atte Pohjanmaa, joka esitteli Digisnow-yrityksen kehittämää eduQuiz‑prototyyppiä. Ehkä huimaavin prototyyppi oli SceneTheren kehittämä virtuaaliympäristö, jossa VR-lasit päässään pystyi ”käymään” Malmön ja Kööpenhaminan yhdistävän ”the Bridgen” huipulla. Harva turisti sinne muuten pääsisi.

Pienyrityskeskuksen tutkijat ovat selvittäneet Cross Motionissa toimialarajat ylittävää yhteistyötä ja innovaatioita AV- ja opetusalan välillä Suomessa ja Ruotsissa. Tähän liittyen tutkijat ovat tehneet Suomessa ja Ruotsissa 37 opetus- ja AV-alan asiantuntijoiden, yritysten edustajien, järjestöjen, rahoittajien yms. haastattelua. Tuloksia on tarkoitus esitellä syksyn aikana muun muassa ICEM-konferenssissa Tallinnassa sekä CAMOT 2018 -konferenssissa Savonlinnassa. Tekeillä on myös tutkimustuloksia kokoava kirja yhdessä hankkeen kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa. Kirjassa esitellään Suomen ja Ruotsin tutkimuksen lisäksi toimialarajat ylittävää yhteistyötä ja innovaatioita Virosta ja Tanskasta (AV & terveydenhuolto) sekä Saksasta ja Latviasta (AV & matkailu).

Cross Motion on EU-rahoitteinen hanke (Interreg Baltic Sea Region, ERDF), jonka tavoitteena on tutkia ja edistää AV-alan (ml. pelialan) yhteistyötä muiden alojen kuten opetuksen, matkailun ja terveydenhuollon kanssa. Hankkeen kansallisena vastinrahoittajana Suomessa on Työ- ja elinkeinoministeriö.

Teksti: Mervi Rajahonka (tutkija) ja Natalia Narits (projektipäällikkö), Cross Motion -hanke, Pienyrityskeskus, www.crossmotion.org