Vaikeina ja epävarmoina aikoina katseet kohdistuvat erityisesti pk-yritysten selviytymiseen. Etelä-Savo tarvitsee hyvinvoivia ja osaavia yrittäjiä, ja yritykset tarvitsevat nyt meitä kaikkia – me yrittäjyyden asiantuntijat, yrittäjien verkostot ja asiakkaat voimme kaikki vaikuttaa pk-yrittäjän pärjäämiseen.

 

Yritysneuvojat ja muut yrittäjyyden asiantuntijat tarjoavat monipuolisesti apuaan kriisin keskellä. Myös Xamkin Pienyrityskeskus on reagoinut nopeasti vallitsevaan Korona-viruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen ja olemme järjestäneet pikaisella aikataululla neuvontapalveluja yrityksille eri teemoista, mm. rahoituksen järjestämisestä tulevan ennakointiin ja jaksamiseen. Asiantuntijamme ovat käytettävissä etäyhteyksillä ja apua annetaan yhteistyössä seudullisten kehitysyhtiöiden kanssa.

 

Myös kuluttajalla on valtaa. Sosiaalisessa mediassa on lähtenyt käyntiin kampanjoita ja vetoomuksia pien- ja lähiyrittäjien tukemiseksi. Osta pienyrittäjältä -vetoomuksessa on kehotettu esimerkiksi ostamaan ravintolayrittäjältä lahjakortti myöhempää käyttöä varten.

Moni on todennut käyttävänsä rahansa lähitulevaisuudessa kotimaassa, suosivansa kotimaisia tuotteita ja pitävänsä lomansa Suomessa. Tämä on osoitus solidaarisuudesta ja siitä, että keinoja ja halua auttaa löytyy.

 

Roihu – uutta yrittäjyyttä, kasvua ja kansainvälisyyttä Etelä-Savosta -hanke on tukenut ja kehittänyt toimintansa aikana pk-yrittäjyyttä järjestäen Etelä-Savon alueella lukuisia valmennuksia ja tapahtumia. Hankkeen toimenpiteisiin on vuosina 2018-2020 osallistunut yli 2000 yrittäjyydestä innostunutta henkilöä. Roihu on ollut tukemassa omalta osaltaan 54 uuden yrityksen perustamista.

 

Aktiivisilla verkostoilla on ollut Roihussa alusta alkaen tärkeä rooli ja on ollut ilo ja kunnia tehdä yhteistyötä alueen yrittäjien ja yrittäjyyden asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyössä on voimaa ja sen tarve tulee entistä vahvemmin esille ajassa, jota nyt elämme. Usean yrittäjän toimeentulo on tällä hetkellä epävarmaa tai vaakalaudalla.

 

Roihun tiimi Tapu Holttinen (vas.), Elina Pöllänen ja Johanna Koponen.

Myös me hankkeen vetäjät kannustamme kaikkia käyttämään mahdollisuuksien mukaan pk-yrittäjien tuotteita ja palveluja.

 

Tässä hetkessä on erittäin tärkeää tukea heitä sekä kaikkia muita yrittäjiä, keitä tämä akuutti kriisi erityisesti koskettaa.

 

Pidetään huolta toisistamme ja kulutetaan vastuullisesti.

 

Johanna Koponen, projektipäällikkö, Mikkeli
Tapu Holttinen, aluepäällikkö, Pieksämäki
Elina Pöllänen, aluekoordinaattori, Savonlinna