Aalto Startup Centerin yrityksistä on kerätty ainutlaatuista aineistoa jo vuodesta 2003. Tutkija Pertti Kiuru jatkaa seurantaa, ja uusimmat tulokset julkistetaan alkuvuodesta 2021.

Pertti Kiuru ehti tehdä 43 vuoden uran tutkijana ennen eläköitymistään. Pienyrityskeskukseen hän tuli vuonna 2008 LTT-Tutkimus Oy:stä. Pienyrityskeskuksen hän muistaa urallaan ainoana tahona, jossa osattiin hyödyntää tutkimusta koulutuksiin.

Vain PYK ymmärsi koulutuksen ja tutkimuksen yhteensovittamisen.

Vuosien varrella hän ehti tutkimuksen rinnalla tehdä muun muassa yrittäjyyskasvatukseen liittyviä yhteistyöprojekteja yksikön nykyisen johtaja Anne Gustafsson-Pesosen kanssa. He myös tutkivat Protomon, PYKin Helsingin yksikön yläkertaan perustetun, matalan kynnyksen toimintaympäristön yrityksiä.

Protomoon löysi Nokian Bridge -ohjelman tuella yrityksen perustaneita asiantuntijoita.

”Monet Bridge-ohjelman yritykset ammensivat korkean teknologian osaamisesta. Kunhan liiketoimintaosaaminen saatiin kohdilleen, yritykset menestyivät hienosti. Yleensä on niin, että jos osaat suunnitella ja valmistaa jotain, et välttämättä tiedä, miten myydään.”

Merkittäväksi osaksi hänen uraansa tuli PYKin vuonna 1997 Helsinkiin perustaman yrityshautomon, nykyisen Aalto Startup Centerin, yritysten kasvun seuranta.

Se on aloittaville yrityksille loistava toimintaympäristö.

Käytännössä Kiuru vertaa yritysten neljän peräkkäisen tilinpäätöksen tietoja. Mukana on ollut kaikkiaan lähes 600 yritystä, osakeyhtiötä tai toiminimeä. Uusimmassa seurannassa on mukana noin 300 yritystä.

Erityisen kiinnostavia ovat ns. aikuiset gaselli-yritykset, joiden neljä viimeisintä tilinpäätöstä näyttää kasvua ja liikevaihto on tuplaantunut neljässä vuodessa. Toiseen ryhmään kuuluvat gasellit kasvavat, mutta eivät tee tulosta. Kolmannessa ryhmässä ovat pienet tuloksellisesti kasvavat yritykset ja neljännessä pienet tappiota tekevät yritykset.

”Aalto Startup Centerin yrityksistä aikuisia gaselleja on ollut 15-20 prosenttia, mikä on todella paljon. Kiihdyttämössä on etenkin IT-alan yrityksiä, konsulttiyrityksiä ja mainostoimistoja ja kaikista näistä ryhmistä löytyy gaselliyrityksiä.”

Seurannasta toiseen noin 20 % yrityksistä on gaselleja.

Pertti Kiuru uskoo, että tällä hetkellä on riittävästi tukimuotoja, jotka vauhdittavat yritysten kasvua. Hän kuitenkin muistuttaa, että seuranta-aineistossakin on yrityksiä, joille ei kerry ensimmäiseen 5-6 vuoteen liikevaihtoa, vaan isot tappiot. Yritykset voivat kuitenkin kääntyä jossain vaiheessa kasvuyrityksiksi, jos sijoittajilla on malttia luottaa niihin.

”On myös kasvuyrityksiä, jotka ovat olleet välillä voitollisia ja sitten taas jonkin aikaa tappiollisia. Toki on myös yrityksiä, joihin rahoitus ei tehoa, koska niiden pitäisi uudistua. Myös sellaisia yrityksiä löytyy, jotka ovat pärjänneet loistavasti omalla tulorahoituksellaan.”

Tunnetuimpia yrityksiä ovat olleet muun muassa Rovio, Futurice, Fondia, Sininen Meteoriitti, Republic ja Drop Design Pool. Myös Supercellin perustaja Ilkka Paananen vauhditti ensimmäistä yritystään Sumea Interactivea PYKin hautomossa.

”Rovionkin kohtalo saattoi olla pienestä kiinni, kun kasvua ja kannattavuutta ei syntynyt ensimmäisten 5-6 vuoden aikana. Sitten yritys teki oikeiksi osoittautuneita ratkaisuja valitessaan linnut.”

Menestyvä yritys seuraa tarkkaan markkinaansa.

Seuranta-aineiston tulokset ovat tehneet vaikutuksen myös kiihdyttämön kansainvälisiin verkostoihin. Keväällä ASUC valittiin maailman viiden parhaan yliopistotaustaisen kiihdyttämön joukkoon.

”Palkitsemisen yhteydessä tuli palautetta, että voivatko tulokset olla todellakin näin hyvät.”

Alkujaan puhuttiin yrityshautomosta, nyt yrityskiihdyttämöstä. Nykyistä hybrid accelerator -nimeä Kiuru pitää kuvaavana.

”Hienointa Aalto Startup Centerissä on vuorovaikutuksellisuus. Yrittäjä voi aina napata hihasta neuvojaa, kun tulee ongelmia ja kysymyksiä. Jos tällä tavalla voisi ohjata kaikkia aloittavia yrityksiä, tulokset olisivat toisenlaisia.”

Terveisiä 40-vuotisjuhlaa viettäville pykkiläisille.

Teksti, kuvat ja videoleikkeet: Päivi Kapiainen-Heiskanen