Peräti 19 uutta savonlinnalaisyritystä perustettiin Xamk Pienyrityskeskuksen maakunnallisen Roihu-hankkeen aikana. Mukaan lähti etenkin yrityksen perustamista suunnitelleita ja jo vähän aikaa yrittäjinä toimineita osaajia hyvinvoinnin ja luovilta aloilta.

Aluekoordinaattori Elina Pölläsestä oli hienoa seurata, miten vahva tekemisen meininki paikallisissa yrittäjäverkostoissa oli. Kaupungin yrittäjien motto – Savonlinnan nousuun – näkyi selvästi yrittäjien välisenä hyvänä yhteishenkenä.

”Se näkyi haluna rakentaa paikallisia hienoja juttuja ja nostaa alueen vahvuuksia esille.”

Ideat kannattaa testata nopeasti

Hankkeen valmennukset kiinnostivat etenkin hyvinvointi- ja luovan puolen yrittäjiä. Erikoisuutena Savonlinnassa tarjottiin startup- ja kansainvälistymisvalmennusta.

”Ideana oli rohkaista osallistujia testaamaan uusia liikeideoitaan oikeiden asiakkaiden kanssa ja jatkojalostamaan niitä palautteen perusteella eteenpäin.”

Valmennukset tarjosivat myös mahdollisuuden verkostoitumiseen ja ryhmäoppimiseen.

”Osallistujat pääsivät testaamaan ideoitaan pitämällä hissipuheita toisilleen ja valmentajille. Se on tehokas keino päästä irti ns. sokeista pisteistä eli käsityksistä, että oma tuote tai palvelu on paras ja että se myy hyvin. Valmennuksissa jalostui muutamia tosi hienoja ideoita hyvinkin nopeasti.”

Ota hyöty irti verkostoista

Itä-Savon Uusyrityskeskuksen ja TE-keskuksen asiantuntijat olivat mukana kommentoimassa roihulaisten liikeideoita, ja he antoivat vinkkejä paikallisista rahoituslähteistä.
”Savonlinnassa on myös yrityskummitoimintaa, joten mentoreita kyllä riittää. Onkin tärkeää, etteivät uudet yrittäjät jäisi yksin.”

Pöllänen jäi miettimään valmennusten aikana, että yrityksen perustamisvaiheessa on tärkeää keskittyä oleellisiin asioihin ja ottaa apua vastaan, sillä kaikkea ei voi osata eikä tarvitsekaan.
”Uudella yrittäjällä on paljon opittavaa ja ideoita tulvii. Luovan prosessin keskellä esimerkiksi rahoituksen miettiminen voi tuntua epämukavimmalta asialta, mutta pitää maltaa ottaa härkää sarvista.”

Yksi Roihun tavoitteista oli tehdä tutuksi paikalliset verkostot.
”Savonlinnalaiset yrityspalvelujen asiantuntijat auttavat vaikka kädestä pitäen. Hankkeista saa lisäapua, ja hankkeita Pienyrityskeskuksellakin on meneillään useita. Myös verkosta löytyy hyvin apuja. Vaikkapa onnistuyrittajana.fi-sivustolla on paljon hyviä työkaluja, joita voi hyödyntää.”

Venäjän kauppaan erikoistuneeksi tradenomiksi valmistunut Pöllänen jatkoi opintojaan moskovalaisessa MISIS-korkeakoulussa, missä hän opiskeli englanniksi kansainvälistä pr:ää ja viestintää. Työkokemusta hänelle on kertynyt muun muassa markkinoinnista ja online-mainonnasta. Sen jälkeen alkoi kiinnostaa työ, jossa olisi yhteiskunnallisempi ote. Roihussa hän oivalsi, miten hyvin paikallinen ekosysteemi tukee yrittäjiä ja kuinka laajasti yrittäjälle tarjotaan palveluja.

”Aloittavalla yrittäjällä kuitenkin on melkoinen hässäkkä selvitellä mistä saa mitäkin apua ja tukea ja olisi tärkeää saada palvelut selkeämmin tietoon uudelle yrittäjälle. Roihussa on koottu yhteen tietoja yrittäjyyden ekosysteemistä sekä kehittämis- ja tukipalveluista, joista eri vaiheessa oleva yrittäjä saa apua.”

Elina Pöllänen on tehnyt etätöitä Roihu-hankkeen ajan Rantasalmen-mökiltä, eikä hän luovu jatkossakaan monipaikkaisesta asumisesta, vaan tekee töitä Etelä-Savosta ja Helsingistä käsin.

Monipaikkaisuus toimii

Roihu-hankkeen aikana Elina Pöllänen on elänyt trendikästä ns. monipaikkaista elämää eli hän on työskennellyt Rantasalmen-mökiltä käsin. Savonlinna on ollut hänelle tuttu kesäkaupunki jo lapsuudesta saakka. Alkujaan juvalainen hankeosaaja jatkaa Xamk Pienyrityskeskuksen palveluksessa jakaen elämänsä Helsingin ja Rantasalmen kesken.
”Tämä on minulle ideaalitilanne. Jatkan Pienyrityskeskuksen kansainvälisyyshankkeissa. OVI tukee osaamisen vientiä ja ELOA vauhdittaa elintarvikevientiä.”

Roihu-hanke keskittyi yrittäjyyden pitkäjänteiseen kehittämiseen koko Etelä-Savon alueella. Hanke järjesti valmennuksia, omistajanvaihdospajoja, seminaareja ja protoilupajoja. Hanketta koordinoi Xamk Pienyrityskeskus ja sitä olivat toteuttamassa yhteistyökumppaneina Samiedu ja Esedu.

Hankkeen kotisivu: https://www.xamk.fi/roihu

Kuva: Elina Pöllänen.

Teksti: Päivi Kapiainen-Heiskanen