Täällä Pieksämäellä on nyt hyvä kehittämisen meininki, meillä on vahvoja vientiyrityksiä ja hoiva-ala kasvaa edelleen, seitsemän vuotta Pieksämäen elinkeinojohtajana toiminut Markus Vesterinen sanoo.

Kun maakunnan yrittäjiltä selvitettiin loppukesästä tulevaisuuden näkymiä, Pieksämäen seudun yritysten positiivisista odotuksista kertovat käyrät olivat omaa luokkaansa.

Vaikka Pieksämäki on maakunnan pohjoisin kunta, sieltä pääsee tunnissa myös Jyväskylään ja Kuopioon.

”Meillä on katse useisiin ilmansuuntiin. Emme ole kuitenkaan oikein vielä päässeet hyödyntämään logistista sijaintiamme kunnolla elinkeinoelämän näkökulmasta. Olemme rautateiden risteysasema ja nyt rautatiet ovat kovassa nosteessa. Parikkalan rajanylityspaikka voisi tuoda uusia mahdollisuuksia kaupalle, palvelualalle ja matkailuun, kunhan Savonlinnan Laitaatsalmen sillalle rakennettaisiin rautatiesiltakin.”

Vesterinen muistuttaa, että hyvät liikenneyhteydet lisäävät alueen elinvoimaa.

”Kaupunkien välisiä junayhteyksiä pitäisi nopeuttaa. Pieksämäeltä pitäisi päästä aamulla töihin Kuopioon, Mikkeliin, Jyväskylään ja Joensuuhun ja päinvastoin.”

Itäisen Suomen suurimman tuulipuiston, Niinimäen tuulipuiston, kaava mahdollistaa 28 tuulivoimalan rakentamisen. Ne tuottaisivat sähköä 1,5-kertaisesti Pieksämäen tarpeisiin.

”Aikataulu riippuu maan omistavasta Tornatorista, joka hakee parhaillaan hankkeelle toteuttajaa. Rakentaminen voisi alkaa jopa ensi vuonna ja puisto valmistua parissa vuodessa. Niinimäen tuulipuisto auttaa meitä kaupunkina saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteen, mikä on yksi tulevaisuuden vahvuus. Tämän mittakaavan puistoja ei ole tällä hetkellä suunnitteilla muualle Itä-Suomeen.”

Pieksämäelle on viime vuosina tullut useita uusia kaupan alan toimijoita ja yksi uusi ketju on jo hankkinut itselleen tontin.

”Kaupan rakenne muuttuu ja yksiköt suurenevat. Osa sisustukseen, mökkeilyyn ja käyttötavarapuoleen liittyvistä kaupoista on ollut voittajia tässä koronaepidemiassa. On hienoa, kun yrittäjä uskaltaa rohkeasti kokeilla vaikka verkkokauppaa ja noutoruoan jakelua.”

Vahvoja toimialoja

Teknologiateollisuus on vahva ja yksi suurimmista työllistävistä toimialoista Pieksämäellä.

”Eli työpaikkoja täältä löytyy”, Vesterinen vakuuttaa.

Pieksämäellä on kokoonsa nähden lukuisia merkittäviä, perinteikkäitä vientiyrityksiä.

”On harvinaista, että monikansallisen yrityksen, kuten Franke Finlandin, ainoa tuotantolaitos on täällä Pieksämäellä. Kaupan alan muuttuessa Checkmark on vahva, KPA Uniconin pääkonttori on täällä ja Moilasen leipomolla kaksi tuotantolaitosta.”

VR:n konepajan ympärille on rakentunut 50 yrityksen klusteri, johon kuuluu yrityksiä konepajoista teknologia- ja suunnitteluyrityksiin.

”Meillä on useita hyvin kiinnostavia suunnitteluyrityksiä täällä, kuten Proxion ja Actiw. 50 vuotta täällä teräsrakenteita valmistanut Normek lopettaa loppuvuonna uusien saksalaisomistajat päätettyä niin. Nyt täällä on tarjolla 10 000 neliömetriä konepajan hallitilaa ja kokeneita osaajia.”

Tämä on erinomainen paikka yrittää, kasvaa ja kehittyä.

Noin joka kolmas työpaikoista on hoiva-alalla, ja ala kasvaa edelleen. Koulutusta tarjoavat Diak, Seurakuntaopisto ja Esedu, mutta tarvetta on myös muualta tuleville alan ammattilaisille.

”Meillä on tosi paljon työpaikkoja hoitajille. Vaalijalan kuntayhtymä on työnantajista suurin, sitten on kaupunki ja lukuisista yksityisistä yrityksistä nostaisin Heikkisen Liisan, jolla on täällä erilaisia yksiköitä ja taitaa olla nyt 200 työpaikkaa.”

Pieksämäki tuo nyt vahvuuksiaan esille myös lapsiperheille sloganilla ”Ei mikä tahansa mäki – Pieksämäki”. Asuntojen hinnat ovat kohtuullisia niin kaupungin keskustassa kuin ympäröivällä maaseudulla. Uusia kouluja ja päiväkoteja on rakennettu sekä tehty lähiliikuntapalveluja.

”Kesäkuusta alkaen meillä on ollut kokeiluluontoinen kampanja, että kun muutat kaupungin vuokrataloyhtiö Hakan vuokra-asuntoon ja sinulla on vakituinen työpaikka, saat puolen vuoden vuokrat ilmaiseksi. Kesätyöntekijöille on arvottu ilmainen asunto parin vuoden ajan.”

Lapsiperheiden kannattaa asua ja elää täällä.

Luontomatkailu nousussa

Pieksämäen vaihtelevat maastot vetävät luontomatkailijoita VedenjakajaReitistölle.

”Vaikka matkailun veturiyritystä vielä haetaan, tarjolla alkaa olla palveluita, kuten opastusta ja välinevuokrausta. Kävijämäärät reiteillä kasvavat paljon. Kun Partaharjun toimintakeskuksella loppuu nykyinen toiminta, siinä olisi matkailuyritykselle hyvä paikka ja kaupungin keskustasta järven rannalta löytyy toinenkin, Hotelli Savonsolmu. Mahdollisuuksia täältä löytyy.”

Pieksämäki kiinnostaa myös geologiaa harrastavia matkailijoita. Jääkausi on jättänyt harvinaisia merkkejään maastoon.

”Kyllähän täällä löytyy muun muassa Jäppilässä siirtolohkareista tunnettu Kivikuru. Iso drumliini menee kaupungin alueella Yläristillä. Lisäksi drumliineja huomaa ylös-alas -mäkinä esimerkiksi Jäppilään ajettaessa.”

Pieksämäen alueella sijaitsee 240 järveä, joten maakunnan markkinoinnissa Vesterinen näkisi mieluummin käytettävän Järvi-Suomea kuin pelkkää Saimaata.

”Järviä meillä riittää, vaikkei Savonlinnasta pääse laivalla tänne kaupungintalon rantaan.”

Yrittäjyyskursseilla kysyntää

Xamk Pienyrityskeskus on järjestänyt Pieksämäellä perinteisesti yrittäjyyskoulutuksia niin aloittaville kuin pidempään toimineille yrityksille. Aloittaneille yrityksille suunnattu Roihu-hanke päättyi hyvin kokemuksin ja sen pohjalta jatkaa Yrittäjyyden kolmas aalto -hanke.

”Aloittavien yritysten kurssit ovat olleet suosittuja. Alkuvaiheessa oleville yrittäjille on tärkeää päästä tutustumaan ja verkostoitumaan keskenään paikan päällä.”

Aloittavien yritysten neuvonta on meille hyvin tärkeää.

Xamk Pienyrityskeskuksen hän toivoo vetävän laajoja maakunnallisia koulutushankkeita, joihin pieksämäkeläisyritykset pääsevät mukaan.

”Yrittäjyyttä edistävissä ja siihen kannustavissa hankkeissa olemme mielellämme mukana. Esimerkiksi omistajanvaihdoksiin liittyvät hankkeet olisivat tärkeitä. Tärkeitä olisivat myös erilaiset teemailtapäivät ja kahvitilaisuudet, joissa keskusteltaisiin sillä hetkellä yrityksille tärkeistä ajankohtaisista asioista. Yrittäjille on tärkeää olla läsnä ja nähdä kavereita.”

Vesterinen pitää erittäin tärkeänä myös sitä, että alueelta löytyy 2. asteen koulutusta. Xamk on merkittävä toimija Pieksämäenkin näkökulmasta, vaikkei oppilaitos järjestäkään siellä enää tutkintoon johtavaa koulutusta.

”Xamk on vahva, iso toimija tälläkin alueella. Toivon, että Xamkin alueena olisi myös Pieksämäki edes hankkeiden kautta, sillä omia hankkeita meillä on hyvin vähän.”

Toivotaan, että Xamk näkyy täällä myös hankkeiden myötä.

Teksti, kuva ja videoleikkeet: Päivi Kapiainen-Heiskanen