Sähköisen asioinnin ja arkistoinnin YAMK-koulutuksessa opiskeleva Päivi Paappanen aloitti opintonsa vuonna 2016 ja nopean opiskelutahdin myötä valmistuminen hänellä häämöttää jo vuoden 2017 kesällä.

”Olen valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi 1994 ja toiminut luokanopettajana Kangasniemellä siitä lähtien. Alanvaihtoa olen miettinyt useamman vuoden ajan. Koska tieto- ja viestintätekniikka on aina kiinnostanut minua, hakeuduin datanomiopintoihin Esedulle ja pidin vuoden opintovapaan viitisen vuotta sitten. Vuonna 2015 sain opinnot loppuun ja valmistuin datanomiksi. Luonteva jatko opinnoille oli Sähköisen asioinnin ja arkistoinnin YAMK-koulutus, jonne pääsin opiskelemaan tammikuussa 2016.

Opinnoissa on avautunut laaja kuva digitalisaatiosta ja sen hyödyntämisestä eri aloilla. Lisäksi opintoihin on kuulunut tutkimus- ja kehittämisopintoja sekä viestintä- ja johtamisopintoja. Koulutusohjelman nimi, ”sähköinen asiointi ja arkistointi” antaa kovin kapean kuvan skaalasta, jota koulutus koskee.

Koska aloitin opinnot minulle täysin uudella alalla, on oppia tullut roppakaupalla lisää. Näin opintojen loppuvaiheessa alan hahmottaa, miten tehokkaasti opiskelu muuttaa omaa ajattelutapaa ja todella lisää osaamista ja ammattitaitoa. Monissa yhteyksissä on mukava huomata, että vastaan tulee opinnoissa sivuttuja asioita. Minulla on niistä selkeä kuva ja tiedän, mistä puhutaan. Opiskelukaverit toimivat eri aloilla ja keskustelut heidän kanssaan ovat tuoneet näköaloja erilaisiin toimintaympäristöihin. Ylipäätään ammattikorkeakoulun opiskelu on ollut positiivinen kokemus. Teoria yhdistyy käytäntöön ja näkökulma on toiminnan monipuolisessa kehittämisessä.

Ensimmäisen vuoden opiskelin työn ohella. Pakollisia opintoja oli noin 15 opintopistettä sekä keväällä että syksyllä, mikä tuntui sopivalta määrältä työssäkäyvälle. Lähiopinnot ajoittuivat viikonloppuihin, mikä helpotti työn ja opiskelun yhdistämistä. Vuonna 2017 jäin opintovapaalle ja olen suorittanut opintoja nopealla tahdilla. Verkkokursseja on ollut helppo suorittaa omaan tahtiin.

Valmistuminen häämöttää edessä kesällä 2017. Urakehitykselleni tämä koulutus oli todellinen mahdollisuus, sillä nyt voin hakeutua erilaisiin hallinnon tehtäviin. Ensimmäinen sijaisuus onkin jo näköpiirissä. Rohkaisen kaikkia työelämässä olevia opiskelemaan. Varsinkin jos tuntuu siltä, että kaipaisi uusia tuulia elämäänsä, opiskelu antaa eväät vaikkapa alanvaihtoon kuten minun kohdallani on käynyt.”