Annika Haverinen, 19 vuotias. Olen Kajaanista kotoisin, mutta olen asunut nyt Hirvensalmella noin puoli vuotta. Harrastan pikajuoksua. Kilpailen 100 ja 200 metrillä (talvella hallissa 60 metrillä), mutta pääsääntöisesti lyhyemmällä matkalla eli 100 metrillä.

Olen juuri aloittanut tietojenkäsittelyn tradenomiopinnot Xamkissa, ja päädyin tälle alalle osittain vahingossa ja osittain myös perheen vaikutuksesta. Isälläni on oma peliyritys, työskentelee ohjelmistokehitysfirmassa, ja on myöskin opettanut ohjelmointia ammattikorkeakouluissa. Veljeni kävi pelilukion, ja opiskelee tällä hetkellä tietojenkäsittelyä Kajaanin ammattikorkeakoulussa. Äitini on myös opiskellut tällä alalla. Näiden takia pidin sitä varmana, että minä en ainakaan jatkaisi samalla alalla, mutta kun menin lukion jälkeen työkokeiluun samaan firmaan missä isäni oli, pidinkin siitä enemmän kuin olisin uskonut.

Olin sitten loppujen lopuksi päätynyt siihen tulokseen, että haen kahteen opiskelupaikkaan ja pidän mielellään välivuoden, jos en pääse kumpaakaan. Viime hetkellä päätin kuitenkin hakea myös kolmanteen paikkaan eli Xamkiin, ja tämä olikin sitten se minne pääsin. Välivuoden olisin pyhittänyt urheilulle, mutta onneksi ainakaan tällä hetkellä koulupäivät eivät ole liian pitkiä, niin urheilulle jää hyvin aikaa. Urheiluakatemian mahdollisuudet helpottavat myös koulun ohella urheilua tosi paljon.

Mikkeliin päädyin sen takia, kun muutin Hirvensalmelle muutama kuukausi ennen hakuja. Tulin tänne, kun meidän omakotitalo meni Kajaanissa kaupaksi, ja halusin sitten extemporena lähteä jonnekin muualle, kun tiesin, että en kuitenkaan jää opiskelemaan Kajaaniin. Muutin sitten äitini perässä tänne.

Olin jo lukion aikana urheiluakatemiassa, joten olen pystynyt tasapainoittamaan urheilun koulun kanssa hyvin siitä lähtien. Urheilu on minulle kuitenkin tosi tärkeää, joten se on iso helpotus, että myös koulu tukee sitä ja antaa treenimahdollisuuksia kouluaikoina. Tällä hetkellä olen vielä tehnyt treenit täysin Hirvensalmella, mutta sitten kun lumet tulevat maahan ja ilma kylmenee, siirrän radalla tehtävät treenit ja mahdollisesti puntit ja lihaskunnot Saimaa Stadiumille ja Xamkin punttisalille.

Treenaan pääsääntöisesti aina yksin, joten treeniajat ei ole minulle niin puuhun naulatut. Tällä hetkellä teen treenit koulun jälkeen, kunhan olen saanut syötyä päivällisen ja otettua lyhyet päiväunet, että jaksan tehdä treenin hyvillä energioilla. Kun siirrän treenit Mikkeliin, tulen tekemään ne suoraan koulun jälkeen.

Tällä hetkellä minulla on menossa peruskuntokausi. Talven kilpailukausi alkaa tammikuussa ja kestää pari kuukautta, jonka jälkeen jatketaan treenikaudella. Kesäkuussa alkaa uusi kilpailukausi, joka kestää elo-syyskuuhun, jonka jälkeen pidetään n. kolmen viikon ylimenokausi (ei treenejä), josta lähtee seuraavan vuoden peruskuntokausi käyntiin.

Isäni oli maajoukkuetason pikajuoksija, ja piti yhteen aikaan jopa suomenennätystä nimissään. Lähdin sitten joulukuussa 2008 ensimmäisen kerran iskän kanssa treenaamaan, ja innostus on jatkunut siitä lähtien. Yleisurheilun lisäksi ratsastus on ollut minulla isona osana elämää, ja kilpailin 2013-2016 omalla leasing-ponilla estekilpailuissa tavoitteellisesti. 16-vuotiaat eivät kuitenkaan saa enää kilpailla poneilla, ja meninkin jo vuoden yli-ikäisenä, joten jätin kilpailemisen siihen. Ratsastan kuitenkin vieläkin satunnaisesti ja teen välillä töitä tallilla, joten se harrastus ei ole jäänyt kuitenkaan pois.

Vapaa-aika treenien lisäksi menee aika lailla kotona. Minulla on kaksi koiraa, joten vietän niiden kanssa paljon aikaa. Tykkään myös lukea tosi paljon. Kaveriporukoissa en ole oikein koskaan viihtynyt satunnaisia illanviettoja ja kahvitteluja lukuun ottamatta. Viihdyn tosi hyvin yksin, joten siihen monesti vapaa-aikani käytänkin. Koulussa kuitenkin tulee sosialisoitua hyvin, ja treeneissä käytettyä sitäkin enemmän energiaa, niin monesti niiden jälkeen muuta ei edes teekään mieli tehdä.

Annika Haverinen