”En ole kokenut vieraan kielen vaikeuttavan opiskelua”

Bachelor of Business Administration (BBA) –tutkintoa opiskeleva Sonja Marttinen valitsi englanninkielisen Business Management –koulutuksen, koska koki kansainvälistymisen tärkeäksi.

– Englanniksi opiskelu on tuntunut omalta ihan alusta asti. Toki omat haasteet tuo se, että opiskelijoita on eri kulttuureista. Luokallamme on kymmenen suomalaista. Lisäksi on opiskelijoita Vietnamista, Venäjältä, Norjasta ja Kanadasta. Yhteensä meitä on vajaa 30.

Sonjan mukaan kielitaidon suhteen ei kannata stressata.
– Kielitaito ehtii kyllä kolmessa ja puolessa vuodessa kehittyä. Jos pystyy keskustelemaan ilman suurempia pulmia, voi myös opiskella englanniksi. Ammattisanasto on kuitenkin käytännössä kaikille uutta.

Itse Sonja ei ole kokenut, että vieras kieli vaikeuttaisi opiskelua.
– Päinvastoin tuntuu hyödyllisemmältä osata kaikki jo valmiiksi englanniksi, jotta tulevaisuudessa voi työskennellä kansainvälisillä markkinoilla.

Englanninkielistä koulutusta Sonja suosittelee kaikille, jotka toivovat elämäänsä kansainvälisyyttä.
– Se, että opiskelee englanniksi, ei tarkoita, etteikö voisi työskennellä Suomessa. Siitä on kuitenkin apua, mikäli joskus haluaa vaikka lähteä ulkomaille töihin.

Mitkä ovat sitten Sonjan omat suunnitelmat valmistumisen jälkeen?
– Kunhan kouluni olen käynyt loppuun ja työkokemustakin on vähä kertynyt, toivon pääseväni ulkomaille töihin. Esimerkiksi Kiina ja Singapore sekä Yhdysvallat voisivat tarjota hyviä työmahdollisuuksia. Markkinointijohtaminen vaikuttaa ainakin toistaiseksi itselle sopivimmalta vaihtoehdolta, mutta pitää katsoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Sonja Marttinen
Sonja Marttinen