Xamkissa, Savonlinnan kampuksella, käynnistyi syksyllä 2020 ensimmäistä kertaa liikunnanohjaajakoulutus. Miten uusi koulutus on pyörähtänyt käyntiin?

Jouni Korhonen (vas.) ja Mika Tenhu ovat uuden liikunnanohjaajakoulutuksen kantavat voimat.

Liikunnanohjaajakoulutuksen voimahahmot Jouni Korhonen ja Mika Tenhu kehuvat kumpikin niin kampuksen mahdollisuuksia ja Xamkia työnantajana kuin Savonlinnaa paikkanakin.

Mikä miehet sai hakemaan Xamkiin?

”En voinut olla hakematta, koska olen ollut liikunta-alalla koko ikäni ja tehnyt aiemmassa työssäni Tanhuvaaran urheiluopistolla yhteistyötä Xamkin kanssa. Tiesin siis suunnilleen, millainen paikka Xamk on – mahdollisuus oli aivan ainutlaatuinen”, Jouni kertoo.

”Minulla on pitkä työhistoria yhdessä työpaikassa samaisesta koulutuksesta. Olin todella kiinnostunut käynnistämään ja luomaan täysin uutta koulutusta uuteen paikkaan. Juuri tämä uuden luominen ja uuteen toimintaympäristöön hyppääminen kiehtoi eniten. Uskoin myös, että pääsisin aikaisempaa paremmin tuomaan omia ideoitani ja ajatuksiani käytännön tekemiseksi”, Mika taustoittaa.

Ensimmäinen puoli vuotta on sujahtanut kuin siivillä, Mika kertoo.

”Tekemistä on ollut paljon. Uutta on luotu ja yhteistyökumppaneihinkin on jo jonkun verran tutustuttu. Olen itse viihtynyt todella hyvin. Savonlinnan kampuksella työskentelee osaavia ja mukavia työkavereita. Meille on ollut todella lämmin vastaanotto, kiitokset siitä vielä kaikille.”

Mahdollisuus luoda nykyaikainen koulutus

Sekä Mika että Jouni kiittelevät sitä, miten uuden koulutuksen suunnittelu on Xamkissa mahdollistettu.

”Xamk antaa mahtavat mahdollisuudet, ja resurssit, luoda nykyaikainen liikunta-alan koulutus, joka tuottaa kivenkovia ammattilaisia kentälle”, Jouni pohtii.

”Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus luoda täysin uusi liikunta-alan koulutus, koska pääsemme tekemään sen täysin alusta. Hyvin harvinainen tilaisuus ja on kunnia olla tässä prosessissa mukana”, hän jatkaa.

”Xamk on panostanut hyvin oppimisympäristöihin ja työtä tukeviin välineistöihin. Muutoinkin Xamk näyttäytyy ainakin lukujen valossa huippu ammattikorkeakoululta, joka pystyy tekemään suhteellisen nopeitakin reagointeja”, Mika komppaa ja jatkaa:

”Savonlinnan kampus kaikkine koulutuksineen tarjoaa ihanteellisen oppimisympäristön. Se mahdollista moniammatillista yhteistyötä ja rohkaisee kokeiluihin. Liikunnan koulutusta on pyörittämässä hiljalleen kasvava, osaava ja erittäin innostava opettajatiimi.”

Työelämäyhteistyö pyörii jo täysillä

Kaksikon mukaan liikunnanohjaakoulutus on lähtenyt käyntiin todella hyvin. Työelämäyhteistyö, joka on liikunnanohjaajakoulutuksessa isossa roolissa, on saanut mahtavasti tuulta siipiinsä jo ensimmäisten kuukausien aikana.

”Työelämäyhteistyön on jo näkynyt runsaina yhteydenottoina meihin päin. Ensimmäisen kahden kuukauden aikana meidän opiskelijoista on jo noin kolmasosa kiinnitettyinä henkilökohtaisiin yhteistyökuvioihin työelämän kanssa”, Mika iloitsee ja jatkaa:

”Uusia yhteistyökuvioita viritellään sitä mukaan, kun opiskelijoiden määrä kasvaa ja opinnot etenevät sekä tutkintoomme kuuluvat useammat aihealueet tulevat ajankohtaisiksi.”

”Koska olen paikallinen ja tunnen jo entuudestaan yrityksiä ja seuroja, yhteistyö heidän kanssaan tulee olemaan A) helppoa sekä B) kaikkia hyödyttävää”, Jouni täydentää.

Iso merkitys Savonlinnalle

Jouni kertoo, että uusi koulutus näkyy jo Savonlinnassa, niin katukuvassa kuin yrityksissä ja yhteisöissäkin.

”Meidän koulutuksella on uskomattomat mahdollisuudet vaikuttaa Savonlinnan liikunta- ja terveyskenttään. Harva kaupunki saa näin paljon liikunta-alan opiskelijoita touhuamaan niin opintojen kuin vapaa-ajan merkeissä alueelleen.”

”Savonlinna ei ole vielä täysin edes ymmärtänyt kuinka iso juttu meidän koulutus on alueelle, kun lopulta yli 200 liikunnan opiskelijaa pyörii kampuksella ja kaupungissa ympärivuotisesti – siis sitten kun koulutus pyörii täydellä volyymilla muutaman vuoden päästä”.

”Opiskelijat ovat saapuneet innokkaasti Savonlinnaan ja löytäneet hyvin asuntoja. Paikallisista harjoittelupaikoista on varmasti hiukan kilpailua, koska Tanhuvaaran opiskelijat hakevat niitä myös, mutta asiaa helpottaa se, että meidän opiskelijat toimivat hiukan korkeammalla tasolla työtehtävissä.”

 

Julkaistu 23.11.2020