Vuonna 1970 Mikkelin teknillisestä oppilaitoksesta valmistuneet LVI-teknikot tapasivat Xamkin Mikkelin kampuksella 27.8. Valmistumisen 50-vuotisjuhla siirtyi koronan vuoksi vuodella. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jututimme muutamaa LVI-alan konkaria. Erkki Koski, Matti Saresvirta, Pekka Immonen, Terho Jauhonen ja Unto Yliheikkilä muistelivat entisiä aikoja, mutta suuntasivat katseen myös nykyiseen ja tulevaan työelämään.

Käytännön taidoilla työelämässä suuri arvostus

Työelämässä käytännön taitoja arvostettiin ennen – eikä niiden merkitys ole lainkaan vähentynyt.

  • LVI-asioihin liittyvien kokonaisuuksien ymmärtäminen ja suuruusluokkien hahmottaminen olivat taitoja, jotka aikoinaan opittiin ja joiden merkitys korostuu edelleen. Tietokoneet ja ohjelmistot ovat syrjäyttäneet laskutikut, mutta vaikka numerot ovat oikein, ei välttämättä tiedetä mitä se tarkoittaa käytännössä.
  • Vuosikymmenten takaa opitut taidot, kuten päässälasku on työelämässä verraton taito tänäkin päivänä. Ei tarvitse kännykkää aina kaivaa taskusta, miehet totesivat yhdessä tuumin.

Teknikkokoulutukseen hakevilta edellytettiin alan työkokemusta, mitä LVI-alalla yrittäjinä toimivat konkarit pitivät hyvänä asiana ja osin harmittavanakin puutteena nykyisessä insinöörikoulutuksessa. Väliportaan ammattilaisia, kuten rakennusmestareita tarvitaan. Käytännön osaajille on kysyntää.

LVI-alan töitä oli ja on edelleen

Opiskelujen aikana ja erityisesti valmistumisen jälkeen vuonna 1970 töitä oli todella paljon tarjolla.
– Kaikilla oli työpaikka ja monilla useampikin. Kukaan ei jäänyt ilman töitä. Uranousu oli nopeaa. Kymmenen vuoden sisällä oltiin jo teknillisiä johtajia ja vastaavia ja sitten monella oman yrityksen perustaminen. Valmistuttiin suunnittelu-, kehitys- ja työnjohtotehtäviin, kuten insinöörit tänäkin päivänä.

Konkarit haluavat korostaa nykyisille opiskelijoille, että omaan alaan laajemminkin perehtyminen ja jatkokoulutukset ovat tärkeitä urakehityksen kannalta. Sellaista insinööriä ei työelämässä arvosteta, joka ei alaansa tunne!

Miksi LVI?

Usealla 1970 valmistuneista on jo ikää yli 70 vuotta ja he ovat tänäkin päivänä vielä aktiivisesti LVI-alalla yritystoiminnassa ja monessa projektissa mukana. Käytännön osaamisen ja pitkä taustan ansiosta kaikenlaista on vielä menossa. Tältä pohjalta onkin suuri painoarvo vastauksella kysymykseen: Miksi LVI!

  • Paras ala, rajattomat mahdollisuudet!

(Mustavalkoinen LVI-teknikko-opiskelijoiden luokkakuva on vuodelta 1968.)