Mäntyharjun kunnan elinvoimakehittäjä Katja Kalenius luo ympärilleen uskoa alueelliseen vetovoimaan. Mäntyharjulla on vahvaa potentiaalia muun muassa luonnon, teollisuuden, vapaa-ajan asukkaiden ja kulkuyhteyksien mahdollistamana, mutta haasteitakin on esimerkiksi työvoimapulan vuoksi.

 

– Täytyy olla rohkeutta lähteä rakentamaan uutta, Kalenius kertoo. Yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) kanssa onkin suunnitteilla monenlaista toimintaa. Tavoitteena on olla Etelä-Savon kunnista ykköspaikalla oppilaitosyhteistyön kehittämisessä. Harjoittelupaikkoja, kesätyömahdollisuuksia ja opinnäytetyön aiheita onkin tarjolla, mutta lisäksi suunnitteilla ja ideoinnissa on yhteisiä hankehaaveita. Tarkoitus on esimerkiksi yhdistää nuoria innovatiivisia opiskelijoita ja yrittäjiä, ja saada aikaan uutta yhteisten, vielä suunnitteluasteella olevien, hankkeiden vauhdittamana. Lisäksi Kalenius on aktivoimassa paikallisia yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

 

Mäntyharjun kunnan elinvoimakehittäjä Katja Kalenius

– Kunnan nuorille on tärkeää presentaatio erilaisista opiskelumahdollisuuksista. Etelä-Savossa on runsaasti mahdollisuuksia kouluttautua, Kalenius kertoo kuvaillen samalla ideaa graduretriitistä Mäntyharjulla.

 

Osana yhteistyötä Mäntyharjun elinvoimakehittäjä on tullut mukaan Xamkin Työelämäpäiville. Worklife Boom -tapahtumakiertueella pääsee kosketuksiin opiskelijoiden kanssa.

 

– Tulevaisuuden työelämä on sirpaleista ja me tarvitsemme erilaisia osaajia, mutta rohkeita, aktiivisia, tietoa hakevia ja mahdollisuuksien näkijöitä ei ole koskaan liikaa, Kalenius sanoo.