Englanninkielisissä AMK-opinnoissa pärjää mielestäni hyvin ihan lukion englannintaidoilla. Olen huomannut, että me suomalaiset usein vähättelemme omaa kielitaitoamme ja ujostelemme turhaan englannin puhumista. Kielitaito kehittyy opiskelujen myötä

Nimeni on Mari Kirjalainen, ja opiskelen Xamkilla Kouvolassa Digital International Business -koulutuksessa englanninkielistä Bachelor of Business Administration -tutkintoa. Minulle oli jo hakuvaiheessa selvää, että haluan ehdottomasti opiskella englanniksi! Ennen opintojani olen työskennellyt ruotsalaisessa verkkokaupassa markkinoinnin parissa, ja tottunut käyttämään englantia työkielenäni. Lisäksi olen kiinnostunut kansainvälisistä työmahdollisuuksista myös opiskelujeni jälkeen, ja uskon englanninkielisen tutkinnon auttavan minua sillä tiellä.

Kielitaito kehittyy opiskelujen myötä

Omalla luokallani on lisäkseni vain pari suomalaista opiskelijaa, ja kaikki muut tulevat eri puolilta maailmaa, kuten Aasiasta ja Afrikan maista. Itselleni uusiin kulttuureihin tutustuminen on ollut valtava rikkaus, ja luokkakavereistani on muodostunut minulle varmasti ystäviä loppuelämäksi – ilman opintojani en olisi koskaan muuten tutustunut heihin. Ystäväni ovat kotoisin esimerkiksi Bangladeshista, Sri Lankasta, Marokosta ja Venäjältä.

Englanninkielisissä AMK-opinnoissa pärjää mielestäni hyvin ihan lukion englannintaidoilla. Olen huomannut, että me suomalaiset usein vähättelemme omaa kielitaitoamme ja ujostelemme turhaan englannin puhumista. Kielitaito kehittyy opiskelujen myötä, ja tärkeintä on vain uskaltaa rohkeasti ilmaista itseään. Englanti ei ole yleensä ulkomaalaistenkaan opiskelijoiden äidinkieli, joten kannattaa reippaasti vain alkaa puhua ja käyttää kieltä. Kansainvälinen tutkinto valmentaa hyvin myös työelämään, sillä monessa suomalaisessakin yrityksessä on siirrytty käyttämään englantia yrityksen työkielenä.

Patteri yhdistää suomenkieliset ja kansainväliset opiskelijat

Olen opintojeni myötä innostunut myös yhdistystoiminnasta Patteri Entrepreneurship Societyn opiskelijayrittäjyysyhdistyksessä. Patteri yhdistää suomenkieliset ja kansainväliset opiskelijat, innostaa yrittäjyyteen ja lisää työelämäyhteyksiä esimerkiksi yritysvierailujen muodossa.

Opiskelijayrittäjyysyhteisö Patteri ES:n tiimistä Mari Kirjalainen, Douaa Chaloun ja Mohammed Boumaggard syksyn tapahtumassa, jossa Kouvolan kaupunki toivotti tervetulleeksi uudet kansainväliset opiskelijat.

Opintojeni puitteissa olin myös keväällä 2021 järjestämässä englanninkielistä *ship Startup Festival -tapahtumaa Kotkassa, osana kansainvälistä tiimiä.

Suosittelen suomalaisia hakemaan rohkeammin opiskelemaan englanninkielisille linjoille.

 

Suosittelen suomalaisia hakemaan rohkeammin opiskelemaan englanninkielisille linjoille, ja tarttumaan Xamkin tilaisuuksiin kansainvälistyä, vaikkapa tapahtumissa tai Patteri ES:n toiminnassa. Moni ovi kansainvälisiin tehtäviin aukeaa varmasti opintojen jälkeen helpommin englanninkielisellä kuin suomenkielisellä tutkinnolla. Minulle parasta ovat olleet uudet ystäväni ympäri maailmaa, ja kulttuurien iloinen sekamelska luennoilla. Olen itse nopeuttanut opintojani valitsemalla myös suomenkielisten tradenomiopiskelijoiden kursseja, ja huomannut, että usein suomenkielisissä ryhmissä keskustelu ja osallistuminen luokkahuoneessa ei ole niin aktiivista, kuin omassa kansainvälisessä ryhmässäni. Tämä jo pelkästään tekee opiskelusta mielenkiintoisempaa.

Mari Kirjalainen, opiskelija
Digital International Business, Bachelor of Business Administration