Varhaiskasvatuksen kentällä olen työskennellyt jo kolmella eri vuosikymmenellä. Olen rakentanut ja syventänyt osaamistani kahdella ammatillisella perustutkinnolla ja yhdellä yliopistotutkinnolla.

Näiden vuosien aikana pienten lasten pedagogiikka on kehittynyt paljon ja todellakin parempaan suuntaan. Varhaiskasvatuksessa ja sen lähitieteissä tehdään paljon hyvää tutkimustyötä, jonka vaikuttavuus on havaittavaa myös kentällä. Saimme vihdoin vuosikymmenten odotuksen jälkeen myös uuden varhaiskasvatuslain vuonna 2018.

Pienet lapset perheineen ovat minulle edelleen sydämen asia. Miksi en lähtenyt opiskelemaan lisää varhaiskasvatusta ja kehittämään sitä tutkimuksen kautta?

Jos minulla olisi valtaa, voimaa ja valuuttaa, antaisin pienille lapsille enemmän tekeviä käsipareja ja rakkaudella työtään tekeviä pedagogeja. Silti mielestäni joskus tekee hyvää ottaa etäisyyttä siihen, mikä on tuttua ja turvallista, ja minkä jo osaa. Joskus ihminen vaan haluaa saada elämälleen uuden suunnan tai haluaa hakea rajojaan, mihin kaikkeen pystyn.

Yhteisöpedagogin YAMK-opinnot ovat olleet loistava tie. Jo elokuussa 2018 ensimmäisillä lähijaksoilla oli outo tunne; kuin olisin tullut kotiin!

 

Olenko keski-iän kriisissä? Ehkä olen. Selättäisinkö kriisini juoksemalla maratonin? Valitsin kuitenkin opiskelun.

Yhteisöpedagogin YAMK-opinnot ovat olleet loistava tie. Jo elokuussa 2018 ensimmäisillä lähijaksoilla oli outo tunne; kuin olisin tullut kotiin! Pedagogi minussa saa jatkaa kasvuaan. Se on saanut evääkseen esimerkiksi pedagogista johtamista ja kehittämisosaamista.

Ensimmäinen lukuvuosi on takana, eikä innostumiseni ole vieläkään haihtunut. Helppoa ei ole aina ollut, ja epämukavuusalueelle olen joutunut useasti. Opiskelun tärkein tuki minulle ovat olleet viimeiset palautuspäivämäärät ja sähköisten oppimisympäristöjen määräaikaan sulkeutuvat palautuslaatikot.

Työni varhaiskasvatuksen opettajana on usein näkymätöntä, ja todella harvoin olen voinut todeta, että valmista tuli. Opiskelijana saan valmiiksi oppimistehtäviä ja kursseja. Syksyllä saan valmiiksi opinnäytetyön. Valmiiksi saamisen tunne on ihana, ja voin suositella sitä kaikille!

 

Helena Tolvanen
Kasvatustieteen kandidaatti ja varhaiskasvatuksen opettaja, joka suorittaa yhteisöpedagogin ylempää AMK-tutkintoa (järjestö- ja nuorisotyö) Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Mikkelin kampuksella.

 

Kirjoita kommentti

*