Tiedätkö sinä mitä kyberturvallisuus tarkoittaa? Mikäli et, niin en minäkään. Tai en tiennyt ennen kuin aloitin opiskeluni kyberturvallisuuden insinöörinä. Kerron seuraavaksi kokemukseni alalta, jonne en ajatellut kuuluvani.

Tuomas Heikkinen opiskelee kyberturvallisuutta Kotkan kampuksella.

Puhun hetken itsestäni. Olen aina ollut luova ihminen. Lukioikäisenä esimerkiksi piirsin, maalasin ja julkaisin jopa oman runokirjani. Ajattelin pitkään, että hyödynnän luovuuttani ja haen opiskelemaan muotoilijaksi. No, päädyinkin opiskelemaan kyberturvallisuutta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun – alaa, josta en silloin tiennyt yhtikäs mitään.

Ensimmäisenä koulupäivänä aloin epäröimään uravalintaani. Tuntui, että jokaisella oli kokemusta alalta ja he tiesivät valmiiksi kaikesta kaiken. Äänekkäimmät selostivat, kuinka armeijassa olivat puolustaneet Suomea kyberrintamalla ja tehneet alan töitä jo ainakin 10 vuotta. En kokenut kuuluvani tähän joukkoon. Nyt, kun opintoja on takana reilut kaksi vuotta, en voisi olla tyytyväisempi uravalinnastani.

Silloin ei nimittäin noussut esille, että itseasiassa tämä opiskelijoiden joukko koostui todella erilaisista tarinoista. Joukossa oli esimerkiksi lukiosta juuri valmistuneita, sote- ja logistiikka-alalla työskennelleitä ja jopa alanvaihtaja merikapteenin koulutuksesta. Perinteisistä IT-alan opiskelijan stereotypioista ei ollut tietoakaan. Opiskelujen aikana on käynyt selväksi, että moninaisuudesta on hyötyä. Etenkin tällä alalla.

Kyberturavallisuus on tulevaisuuden ala

Kyberturvallisuus on tulevaisuuden ala ja työtä varmasti riittää – näin sanoo suurin piirtein jokainen, jolle olen kertonut opinnoistani. Näin sanoo myös juuri julkaistu Ylen artikkeli. Artikkelissa nostetaan esille tuore Jyväskylän yliopiston tutkimus, jonka mukaan ala kärsii osaajapulasta. Kyberala ry:n mukaan vuonna 2025 tarve olisi 15 000:lle alan osaajalle. Lisäksi Liikenne- ja viestintäministeriön kysely osoittaa, että jopa 73 % alan toimijoista kokee merkittävää osaajapulaa tällä hetkellä. Tulevaisuuden näkymät ovat kieltämättä aika hyvät, siis meille opiskelijoille.

Tähän loppuun haluan vielä painottaa, että mikäli vastasit alussa esittämääni kysymykseen kyllä ja olet miettinyt alalle hakemista, suosittelen sitä. Kuitenkin teille, joilla ei ole mitään hajua mitä kyberturvallisuus tarkoittaa ja silti ala kiinnostaisi, korostan: älkää. Siis älkää pelätkö alalle hakemista. Tämän kehotan entisenä runoilijana ja tulevana kyberturvallisuuden asiantuntijana.

Toivottavasti tapaamme kyberin parissa!

– Tuomas Heikkinen