Kuvassa tietokoneiden näyttöjä.

Insinööri (AMK), kyberturvallisuus

Insinööri (AMK)

Kyberturvallisuustaitoja tarvitaan estämään, havaitsemaan ja kyberhyökkäyksen toteutuessa myös korjaamaan vahingot.

Insinöörikoulutuksessa opit hallitsemaan kyberhäiriötilanteita tilannekuvan muodostamisesta aina kyberuhkien torjuntaan ja niistä palautumiseen.

Hae kevään 2025 yhteishaussa!

Kevään yhteishaku on 11.3.-25.3.2025.

Päiväopiskelu

Kotka

Aloituspaikat: 25 Opintojen kesto: 4 vuotta Seuraavat hakuajat: 11.3.-25.3.2025 Hakeminen ja valintaperusteet opintopolku.fi

Tutkintonimikkeet

  • Insinööri (AMK)

Opiskele kyberturvallisuutta käytännön tekemisessä

Kyberturvallisuuden insinöörikoulutuksen ydin on toiminnallisen kyberturvallisuuden taidoissa eli käytännön tekemisessä. Koulutuksessa opit hallitsemaan kyberhäiriötilanteita tilannekuvan muodostamisesta aina kyberuhkien torjuntaan ja niistä palautumiseen. Uudenlaisia taitoja ja osaamista tarvitaan tulevaisuuden työelämässä.

Koulutuksen tavoitteena on tuottaa uutta korkeatasoista osaamista kyberturvallisuuden alalle. Häiriöt Internetin toimivuuteen luottavassa yhteiskunnassa voivat olla kohtalokkaita.

Tutustut opinnoissasi kyberturvallisuuden strategioihin, standardeihin ja kyberturvallisuuden hallintaan. Opiskeltuasi osaat toteuttaa tarvittavia kyberturvallisuusratkaisuja havaitaksesi kyberturvallisuusuhkia ja suojautuaksesi niiltä. Osaat puolustautua esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä vastaan.

Xamkin kyberturvallisuuden koulutus osallistuu aktiivisesti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Aiemman hankkeen tuloksena on syntynyt ainutlaatuinen virtuaalilaboratorio TKI- ja opetuskäyttöön, ja hankkeen toteutumisessa opiskelijoiden panos oli erittäin merkittävää. Hankkeissa on keskitytty mm. tuoteturvallisuutta vaarantaviin kyberturvallisuusuhkiin, joita digitaalisuus on tuonut valmistavalle teollisuudelle.   

Ohita upotus:
Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Ajattele kuin mahdollinen hyökkääjä!

  • ICT
  • datakeskukseti
  • kyberturvallisuus 
  • kyberuhka
  • pilvipalvelu  
  • tieto- ja viestintätekniikka 
  • tietoturva 
  • tietoverkkotekniikka 

Miksi kannattaa opiskella kyberturvallisuuden insinööriksi Xamkissa?

Opintojen sisältö

Koulutus rakentuu ydinosaamisen (180 op) ja täydentävän osaamisen (60 op) opinnoista. Harjoittelua 30 op. Opinnäytetyön laajuus on 15 op.

Kyberturvallisuuteen keskittyviä opintokokonaisuuksia (60 op) ovat:

  • Soveltava kyberturvallisuus 15 op
  • Turvalliset datakeskukset 15 op
  • Syventävä kyberturvallisuus 15 op
  • Kehittyneet turvalliset tietoverkot 15 op

Insinöörikoulutuksessa tietoverkot ja niiden tekniset ratkaisut ovat tärkeitä. Opintojen keskiössä on kyky havaita tietojärjestelmien kyberturvallisuuspuutteita. Opit ajattelemaan kyberturvallisuustilannetta mahdollisten hyökkääjien näkökulmasta. Opit myös suunnittelemaan tietoturvallisia tietojärjestelmiä, tietoverkkoja ja erilaisia langattomia ratkaisuja yrityksille sekä ylläpitämään niitä. Osaat myös toteuttaa yrityksen Internet-yhteyden tarvittavat tekniset ratkaisut yrityksen tietoturvasääntöjen mukaan.

  • Ensimmäisen opiskeluvuotesi aikana saat kattavan perusosaamisen kyberturvallisuudesta, tietoliikenteestä sekä tietotekniikasta. Pääset tutustumaan hakkerointiin ja rakentamaan tietoverkkoja. Tutustut myös kyberturvallisuuden ja tietoturvan perusteisiin. 
  • Toinen opiskeluvuosi laajentaa osaamistasi sovellus- ja tietoverkkojen turvallisuudessa. Toteutat ensimmäisen projektiluontoisen työn kyberturvallisuuteen liittyen. Suoritettuasi toisen opiskeluvuoden opinnot saavutat tarvittavan osaamisen työskennelläksesi alalla harjoittelijana.  
  • Kolmas ja neljäs opiskeluvuosi syventävät osaamistasi sekä tarjoavat mahdollisuuden kehittää juuri sinun tärkeimpiä ammatillisia osaamisalueitasi. Opinnot painottuvat entistä enemmän opitun soveltamiseen, tekemiseen ja tietotaidon syventämiseen. Halutessasi voit suunnata maailmalle opiskelemaan meidän laajan partneriverkostomme korkeakouluihin sekä suorittaa harjoittelun ulkomailla. 

Valmistuttuasi sinulla on hyvät tiedot hallinnollisesta tietoturvasta, siihen liittyvistä auditoinneista sekä kyberturvallisuuden lainsäädännöstä, strategioista ja standardeista. Osaat toteuttaa penetraatiotestauksen eli järjestelmän testaamisen tietoturvariskien varalta. Sinulla on myös hyvät tiedot datakeskuksista, ja osaat suunnitella ja ylläpitää turvallisia datakeskuksissa tarvittavia sovelluksia sekä automatisoida datakeskusten peruspalveluja.

VirtualLab

Xamkin VirtualLab on virtuaalilaboratorio ja yksi koulutuksen oppimisympäristöistä. VirtualLab on pilvipalvelu, jonka käyttämiseen tarvitaan moderni HTML5-pohjainen selain. Toiminnaltaan VirtualLab muistuttaa IaaS- tai PaaS-pilvipalvelua. Myös Xamkin Kotkan kampuksen Cyberlab-konesali on tärkeä osa datakeskustekniikan opetusta.

VirtualLab on optimoitu TKI-, testaus-, opetus- ja pilotointikäyttöön. Tämä näkyy muun muassa siinä, että virtuaalikoneet käynnistyvät erittäin nopeasti. Virtuaalilaboratoriota käytetään laajasti sekä TKI-toiminnassa että kyberturvallisuuskoulutuksessa. Virtuaalilaboratorio korvaa lähes kaikki koulutuksen laboratoriotyöt, jotka aiemmin tehtiin fyysisillä laitteilla. Yhdellä käyttäjällä voi olla vaikka 30 virtuaalikoneen virtuaalimaailma käytettävänään. Virtuaalilaboratorio on kovassa käytössä: järjestelmässä on usein yhtä aikaa yli 100 käyttäjää, lähes 300 aktiivista laboratoriotyötä, yli 3200 aktiivista virtuaalikonetta ja lähes 5000 virtuaalista kaapelia, mikä on ennätyksellistä. Palvelussa käytetty virtualisointialusta ei ole kaupallinen tuote vaan Xamkin toteuttama.

Lue opiskelijatarinoita ja artikkeleita

Uramahdollisuudet

Uudenlaisia kyberturvallisuuden taitoja ja osaamista tarvitaan tulevaisuuden työelämässä kaikilla aloilla. Osaajista on kysyntää alasta riippumatta.

Kyberturvallisuuden insinöörin tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä esimerkiksi

  • Internet-palveluntarjoajilla
  • verkko-operaattoreilla
  • datakeskuksissa
  • puolustusvoimissa
  • tietoturvaan erikoistuneissa yrityksissä tai
  • yritysten IT-osastojen vaatimissa tehtävissä.

Tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi:

  • Cybersecurity Officer
  • eettinen hakkeri
  • järjestelmäasiantuntija
  • järjestelmäinsinööri
  • kyberturvallisuusanalyytikko
  • kyberturvallisuusasiantuntija
  • penetraatiotestaaja
  • projektipäällikkö
  • tietoliikennesuunnittelija
  • tietotekniikkainsinööri
  • tietotekniikkapäällikkö
  • tietoturvakonsultti
  • tietoturvapäällikkö
  • tietoturvatestaaja
  • tietoverkkoasiantuntija

Usein kysyttyjä kysymyksiä koulutuksesta

Xamkissa tuetaan opiskelijoita kaikissa opiskeluun liittyvissä asioissa. Tukea saat sekä opintojen suorittamiseen, osaamisen kehittämiseen sekä hyvinvointiin ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvointisi eteen tekee töitä koko korkeakoulumme henkilökunta. 

  • Oppimisen ja opintojen suorittamisen tuki: opettajat, harjoittelun ohjaajat, opintotoimisto, E-kampus ja muut tukipalvelut
  • Osaamisen kehittäminen ja urasuunnittelun tuki: opettajat, opiskelijavastaavat, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntijat ja Xamkin tukipalvelut
  • Hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tuki: opintopsykologit, opiskelijahyvinvoinnin asiantuntijat, erityisopettajat, opiskeluterveydenhuolto, tutorit, Xamk Sports, opiskelijakunta Kaakko, oppilaitospastorit.

Kansainvälinen yhteistyöverkostossa on partnereita kymmenistä eri maista. Xamkissa on mahdollista lisätä opiskeluun kansainvälisyyttä monella tavalla. Voit opiskella tai suorittaa harjoittelun ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa tai -organisaatiossa joko Erasmus+-, Nordplus- tai kahdenvälisten vaihtosopimusten kautta. Voit myös suorittaa tutkinnon tai osan siitä englannin kielellä. 

Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa sekä itsevarmuutta. Valmiutesi toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa työelämässä kasvavat. Opiskeluvaihto on osa laadukasta korkeakouluopiskelua ja se edistää ammatillista kasvua ja osaamista. 

Xamk on myös mukana Eurooppa -yliopisto INGENIUM-verkostossa, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin 10 Days of INGENIUM tapahtumien Junior ja Senior Schooleihin.

Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esimerkiksi kannettavia tietokoneita).

Xamk ilmoittaa opiskelijalle opintoihin suositellun laitteiston ja opiskelija hankkii laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Opetus suunnitellaan ja toteutetaan laitesuosituksen mukaisesti. Joissain koulutuksissa, joissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla omiin päätelaitteisiin, osa opetuksesta järjestetään kampusten atk-luokissa. Microsoft Office -tuotteet saat opintoja varten käyttöösi maksutta.

AMK-opintojen suorittaminen

AMK-opintojen suorittaminen

Lue lisää toteutustavoista ja opintojen yleisestä rakenteesta.

Käytännönläheistä opiskelua

Käytännönläheistä opiskelua

AMK-opintojen tärkeä osa on oppiminen työelämässä. Siihen on paljon erilaisia tapoja, eri opintojen vaiheisiin.

Opiskeluhyvinvointi

Opiskeluhyvinvointi

Hyvinvointi syntyy monen eri tekijästä, joista valtaosaan voi jokainen vaikuttaa itse. Hyvinvointiin ja jaksamiseen tarvitaan myös muiden tukea ja apua. Xamkissa huolehditaan, että tukea on saatavilla.

Ihmisiä juomassa kahvia pöydän ympärillä Cafe Alfassa.

Kansainvälisyys

Kansainvälisyys

Voit lisätä opiskeluusi kansainvälisyyttä monin eri tavoin. Lähtemällä itse ulkomaille vaihtoon, opiskelemalla englanniksi tai osallistumalla kv-toimintaan kampuksillamme.

Opiskele tutkintoon polkuopinnoilla

Polkuopinnoissa suoritetaan AMK-tutkinnon ensimmäisen vuoden opintoja. Suoritetut opinnot antavat hakukelpoisuuden Xamkiin avoimen väylän haussa.

Savonlinnan kampus

Kampukset neljässä kaupungissa

Xamkin kampukset sijaitsevat neljässä kaupungissa: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Osa koulutuksista on kokonaan verkossa.

Tutustu omaan kampukseesi!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä

Kysy lisää koulutuksesta

Puhelin
+358504347798
Sähköposti
Kimmo.Kaariainen@xamk.fi
Yksikkö
Informaatioteknologian koulutusyksikkö
Kimmo Kääriäinen
Lehtori
+358504347798
Kimmo.Kaariainen@xamk.fi

Sinulla on mahdollinen polku Xamkista Aalto-yliopiston maisteriohjelmaan!

Kun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.

Ota yhteyttä hakijapalveluihin

Xamkin hakijapalvelut palvelee ensisijaisesti tutkinto-opiskeluun hakemiseen liittyvissä asioissa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla tai verkkolomakkeellamme.

Ma-pe klo 09.00-15.00

Suomenkielinen tutkintokoulutus:

  • 044 702 8891 
  • 040 585 6610

Englanninkielinen tutkintokoulutus:

  • 040 585 6610

Yhteydenottopyyntö verkkolomakkeella: