Osku Karttunen valitsi alakseen liiketoiminnan logistiikan.

– Olen ollut aina kiinnostunut kouluttautumaan tradenomiksi ja olin vuonna 2010 syksyllä Tokmannin keskusvarastolla töissä, jossa kiinnostuin logistiikasta. Näin tämä ala tuntui luontevalta vaihtoehdolta. Tämä on myös harvinainen suuntautumisvaihtoehto tradenomiopiskelulle, joten koin että tämä voisi olla minun juttuni.

– Suosittelen alaa henkilölle, joka on kiinnostunut logistiikasta, mutta insinöörin opinnot eivät välttämättä ole se oma juttu.

Opiskelijaelämää voi itsekin kehittää

Lukio ja ammattikorkeakoulu eroavat Oskun mielestä opintojen itsenäisyydessä.

– Opiskelijalla on harteillaan täysin omien opiskeluiden eteneminen ja valmistuminen. Tietenkin amk:ssa opettajat auttavat tarvittaessa pienissä ongelmissa, mutta loppujen lopuksi kaikesta pitää huolehtia itse.

Opiskelupaikkakunta Kotka oli positiivinen yllätys näin sisämaalta tulleelle Oskulle.

–  Meri tuo huomattavasti viihtyvyyttä lisää ja Kotkan Meripäivät on ollut hieno tapahtuma. Opiskelijoille suunnattuihin tapahtumiin on osallistuttu, silloin, kun niitä on ollut.

Osku on myös itse aktiivisesti osallistunut opiskelijaelämän kehittämiseen olemalla mukana amerikkalaisen jalkapallojoukkueen perustamisessa ja toimimalla sen vastuuhenkilönä.

– Kyamk Eagles –joukkue oli keväällä 2012 ensimmäistä kertaa mielessä, ja kun kesän jälkeen palasimme koulun penkille, päätimme laittaa projektin aluille. Joukkue pelaa siis Suomen amerikkalaisen jalkapalloliiton (SAJL) hallinnoimassa korkeakoulusarjassa, jossa pelaa kymmenen muista ammattikorkeakouluista tulevia joukkueita.

Nykyään joukkueen nimi on Xamk Eagles ja siitä löytyy tietoa Facebookista.

Varastojen toiminta ja ylläpito kiinnostaa

Käytännön töitä opintojen aikana Osku on tehnyt työharjoitteluissa.

– Olin kesällä 2012 pienessä logistiikkayrityksen varastossa, tehden sekalaisia varastotöitä. 2013 kesällä olin hammastarvikkeita myyvän yrityksen palkkalistoilla ja minun tehtävänäni oli vastata lähettämön toiminnasta ja sen sujuvuudesta.

– Opintojen myötä tulee enemmän kiinnitettyä huomiota tulevien työpaikkojen varaston ja muiden logistiikkaan liittyvien asioiden toimintaan. Mielenkiintoisinta on ollut luonnollisesti minulle varastojen toiminta ja ylläpito.

Kansainvälisyyttä Kotkassa

Moni opiskelija suuntaa opintojen aikana vaihtoon, mutta Osku hyödynsi opinnoissaan kotikansainvälistymisen mahdollisuuksia.

– En ollut vaihdossa, mutta olin aktiivisesti mukana ensimmäisenä vuotena vaihto-oppilaiden kanssa. Olin current issues -kurssilla, jossa keskustelimme muiden suomalaisten – pääsääntöisesti meidän luokkalaisten – ja vaihto-oppilaiden kanssa.

Lisäksi moni meidän luokkalaisista otti myös tandem-kurssin, joka suoritetaan parityönä vaihto-oppilaan kanssa. Ideana on tutustuttaa toinen omaan kulttuuriinsa. Ensimmäisenä syksynä tosiaan olin aktiivisesti mukana vaihto-oppilaiden kanssa ja siitä jäi pelkkiä positiivisia kokemuksia.