Korkeakoulujen opiskelijavalinta muuttuu. Tänä syksynä otetaan käyttöön uusi digitaalinen AMK-valintakoe

Mietityttääkö jokin asia valintakokeisiin liittyen? Ei hätää, sillä kasasimme sinulle listan usein kysytyistä kysymyksistä vastauksineen.

1.    Tuleeko valintakokeeseen erillinen kutsu?

AMK-valintakokeeseen ei lähetetä erillistä valintakoekutsua. Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaun hakulomakkeella tehty valintakoepaikan ja -ajan valinta toimii ilmoittautumisena.

2.    Voinko muuttaa valintakoepäivääni haun jälkeen?

Haun yhteydessä valittu valintakoepäivämäärä ja kohde ovat sitovia. Hakulomakkeella valittua valintakoepaikkaa ja -aikaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen.

3.    Milloin Xamkin kampuksilla järjestetään valintakokeet?

Xamkin kampusten valintakoetilaisuudet järjestetään seuraavanlaisesti:

Kuva Aki Loponen, Loma Graphics 2014

Kouvolan kampus, 29.10.2019

Paraatikenttä 7, Kouvola

  • aamupäivä, ilmoittautuminen alkaa klo 8.00, paikkoja 155
  • iltapäivä, ilmoittatuminen alkaa klo 13.00, paikkoja 155

Kotkan kampus, 30.10.2019

Pääskysentie 1, Kotka

  • aamupäivä, ilmoittautuminen alkaa klo 8.00, paikkoja 155
  • iltapäivä, ilmoittatuminen alkaa klo 13.00, paikkoja 155

Savonlinnan kampus, 31.10.2019

Savonniemenkatu 6, Savonlinna

  • aamupäivä, ilmoittautuminen alkaa klo 8.00, paikkoja 155
  • iltapäivä, ilmoittatuminen alkaa klo 13.00, paikkoja 155

Mikkelin kampus, 1.11.2019

Patteristonkatu 3, Mikkeli

  • aamupäivä, ilmoittautuminen alkaa klo 8.00, paikkoja 155
  • iltapäivä, ilmoittatuminen alkaa klo 13.00, paikkoja 155.

4.    Koskeeko digitaalinen valintakoe kaikkia aloja?

Digitaalinen valintakoe ei koske ylempiä amk-tutkintoja, englanninkielistä koulutusta, kulttuurialan koulutusta eikä muutamia monimuotokoulutuksia. Voit varmistaa oman hakukohteesi hyödyntämän menetelmän verkkosivuiltamme.

5.    Tuleeko valintakokeisiin liittyen opiskella ennakkomateriaalia?

Valintakoe tehdään omalla kannettavalla tietokoneella

 Valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin ja se tehdään omalla kannettavalla tietokoneella. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä. Valintakoe sisältää suomen – ja englanninkielisen osion sekä alakohtaisesti matemaattisen osion. Voit halutessasi kertailla itsenäisesti näiden perusteita ennen valintakoetta.

6.    Mitä tarvitsen mukaani valintakokeeseen?

Valintakokeeseen mukaan tarvitset seuraavat välineet: QR-koodi (AMK-valintakoetta varten hakijoille luodaan yksilöity tunniste, QR-koodi, jonka linkki toimitetaan sinulle tekstiviestillä ja sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamiesi yhteystietojen perusteella viikolla 43), voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus, kannettava tietokone ja virtajohto, halutessasi langallinen hiiri (langattomia laitteita ei voi tuoda valintakoetilaan) ja kynä. Halutessasi voit ottaa mukaan myös omat eväät.

7.    Tarvitseeko vaatteiden tai eväiden logoja/tekstejä teipata piiloon?

 Sinun ei tarvitse teipata logoja tai tekstejä.

8.    Miten valintakokeeseen saavutaan?

Valintakokeeseen voi saapua omalla autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Kaikissa Xamkin kampuskohteissa on henkilöautoille varattua pysäköintitilaa. Tarkemmat ohjeet pysäköintitilojen sijainnista löydät verkkosivuiltamme.. Samasta osoitteesta löytyvät julkisilla kulkuneuvoilla saapuville tarvittavat tiedot rautatie- ja bussiaseman ja kampuksen välillä kulkemisesta.

9.    Monelta valintakoetilaisuuteen tulee saapua?

Aamupäivän valintakoetilaisuudessa tulee olla paikalla klo 8.00, jolloin ilmoittautuminen alkaa.  AMK-valintakoe alkaa klo 9.00.

Iltapäivän valintakoetilaisuudessa tulee olla paikalla klo 13.00, jolloin ilmoittautuminen alkaa, AMK-valintakoe alkaa klo 14.00.

10. Entä, jos myöhästyn valintakokeesta?

Jos myöhästyt valintakokeesta, et pääse enää sisälle valintakoetilaan etkä voi suorittaa valintakoetta. Voit suorittaa valintakokeen vain siinä paikassa ja sinä aikana, mihin olet ilmoittautunut. Jos saavut väärään aikaan tai väärään paikkaan, et pääse suorittamaan valintakoetta.

11. Mistä tiedän mihin tilaan mennä kampuksella?

Tutorit opastavat ja ohjaavat sinut valintakoetilaisuudessa oikeaan paikkaan.

12. Mihin henkilökohtaiset tavarat, kuten puhelimen ja takin voi laittaa valintakoetilaisuuden ajaksi?

Kampuksilta löytyy naulakoita ulkovaatteille. Arvotavarat voi jättää valvottuun narikkaan.  

13. Kauan valintakokeet kestävät?

Valintakokeet kestävät 2-6 tuntia. Varaathan aikaa kuitenkin reilusti ja huomioit myös kulkemiseen ja ilmoittautumiseen kuluvan ajan. Valintakokeen sisältö ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut.

14. Millaisia tehtäviä valintakokeessa on?

AMK-valintakokeen sisältö määräytyy sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita. Löydät lisätietoa AMK-valintakokeen sisältö ja pisteytys -osiosta.

15.  Missä valintakoepäivänä voi syödä?

Valintakoepäivänä voit käydä syömässä Kampusravintoloissa, jotka sijaitsevat kampusten sykkeessä. Vaihtoehtoisesti voit ottaa valintakoepäivään mukaan omat eväät. Kampusravintolat tarjoavat lounasta sekä erilaisia kahvilatuotteita.

16. Mistä voin löytää lisätietoa esimerkiksi tietokoneen edellyttämistä vaatimuksista tai muusta mieltä askarruttavasta?

Tietokonetta koskevat vaatimukset ja kattava tietopaketti digitaalisesta amk-valintakokeesta löytyvät verkkosivuiltamme verkkosivuiltamme ja osoitteesta ammattikorkeakouluun.fi.

 

Tsemppiä sinulle, joka osallistut syksyn valintakoetilaisuuteen 🙂 Rauhallisin mielin ja tehden parhaasi onnistut varmasti!

 

 Viveka Tiitola, viestintäharjoittelija, Viestintä- ja Markkinointipalvelut XAMK