Opintoja, töitä, opintoja, töitä, omaa elämää. Tällä hetkellä suoritan töiden ohella liiketoiminnan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (Xamk).

Yli vuoden töiden ohella opiskelleena voin todeta, että se vaatii suunnitelmallisuutta ja itsekuria. Uskon, että aika monet samassa tilanteessa olevat kanssaopiskelijat ajattelevat samalla tavalla.

Töistä kotiin, näytöstä näyttöön, kirjasta toiseen ovat rutiineja, joilla ilta vierähtää nopeasti. Kyseinen toiminta ei ole päivittäistä, koska jossain välissä pitää ehtiä kuntoilla, vaalia parisuhdetta, olla lasten kanssa ja nähdä kavereita, mutta silti opiskelustressi on väistämätön ja päässä voivat pyöriä tehtävien palautuspäivät.

Esitän viisi vinkkiä, jotka voivat auttaa selviytymään etä- ja verkko-opiskelusta töiden ohella:

  1. ’’Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty’’ -sanonta pätee todella hyvin verkko-opiskeluun. Kannattaa tehdä itselle opintosuunnitelma ja pitää siitä kiinni. Kannattaa kirjoittaa ylös kaikki tärkeät päivämäärät kuten tentit, viimeiset palautuspäivämäärät ja mahdolliset opintojakson läsnäolopäivät.
  2. Ei kannata ahnehtia opintojaksojen suhteen. Kaksi tai kolme opintojaksoa lukukaudessa on mielestäni riittävä määrä, että ehtii ne laadukkaasti selvittämään.
  3. Mieti, missä ja milloin opiskelu sopii sinulle parhaiten. Työrauha helpottaa oppimista.
  4. Jos opiskelu yhteen putkeen tuntuu raskaalta työpäivän jälkeen, kokeile aina 45 minuutin opiskelun jälkeen pitää 15 minuutin pituinen tauko.
  5. Muista, että opiskelet itseäsi varten ja kehittyäksesi. Lopussa odottaa palkinto tutkinnon muodossa.

 

Dusko Cuckovic
Tulevaisuuden liiketoiminnan johtamisen koulutus (YAMK), Mikkeli  

Kirjoita kommentti

*