Heli Kauppinen työskentelee Xamkin Mikkelin kampuksella viestintäsuunnittelijana. Xamkin yksi vahvuuksista työyhteisössä on Helin mielestä ennakointi. Paljon tapahtuu ja toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, joten perässä on pystyttävä. Iso osa opiskelijoista on nuoria ja nuoria aikuisia, jotka ottavat koko ajan vauhdikkaasti haltuun uusia viestintäkanavia, mutta samalla tulee säilyttää jatkuvuus ja selkeys kanavien ja viestien määrässä.

Kauppinen on aktiivinen WWF:n Green Office toiminnassa. Kaikilla kampuksillamme onkin WWF:n Green Office -sertifikaatti eli Xamk sitoutunut toimimaan ympäristövastuullisesti.

 

Heli Kauppinen työskentelee Xamkissa Mikkelin kampuksella. Kuva on otettu Mikkelin kaupungin syntymäpäiviltä Mikkelin torilta.

Hei Heli! Työskentelet Xamkissa. Kerrotko hieman työtehtävistäsi?

Olen Heli Kauppinen ja työskentelen viestintäsuunnittelijana Xamkissa. Vastuualueenani on opiskelijaviestintä alkaen siitä, kun opiskelija on saanut paikan Xamkista aina valmistumiseen asti – ja itse asiassa myös valmistumisjuhlat sekä alumniviestintä, eli aikajanalla ei ole loppua ollenkaan! Koulutukseltani olen filosofian maisteri, pääaineina yhteisöviestintä ja journalistiikka, ja hiljattain suoritin Xamkissa vielä yhteisöpedagogi YAMK -tutkinnon. 

Kuulostaa monipuoliselta. Milloin olet tullut Xamkiin töihin?

Tulin töihin Mikkelin ammattikorkeakouluun kevättalvella 2004. Olin juuri valmistumassa Jyväskylän yliopistosta ja etsin viestintäalan töitä jostain muualta kuin pääkaupunkiseudulta, koska en halunnut muuttaa sinne. Opintojeni aikana olin tehnyt lähinnä uutis- ja urheilutoimittajan töitä sanomalehdissä. Huomasin, että Mamkiin haetaan tiedottajan perhevapaan sijaista. Hain, tulin valituksi, ja sillä tiellä olen ollut nyt 15 vuotta! Tiedottaja on kyllä tullut jo perhevapaaltaan “jokin aika sitten” ja istuu tuossa viereisellä työpisteellä. 😉 Olen työskennellyt välillä muissakin tehtävissä, esimerkiksi opetuksen hallinnossa ja harrastetoiminnan kehittämishankkeessa, ja sitten palannut viestintäyksikköön. 

Mikä työtehtävissäsi on mielenkiintoisinta? 

Toimintaympäristö muuttuu koko ajan! Iso osa opiskelijoistamme on nuoria, jotka ottavat koko ajan vauhdikkaasti haltuun uusia viestintäkanavia, ja minun pitäisi pysyä mukana, mutta samalla säilyttää jatkuvuus ja selkeys kanavien ja viestien määrässä. En ole opettaja, mutta minun täytyy pysyä kärryillä myös opetuksen ja ohjauksen asioissa. Teen paljon yhteistyötä monenlaisten aktiiviopiskelijoiden kuten opiskelijakunnan väen ja tutoreiden kanssa, joten ainakin luulen itse pysyväni tässä myös nuorekkaana.

Työskentelet Mikkelin kampuksella. Mitä mielestäsi on parasta työpaikassasi? 

Tykkään isosta työyhteisöstämme, jossa on todella monen eri alan ammattilaisia. Kampuksemme on todella kaunis, ja melkein joka aamu mietin tänne tullessani kiitollisena sitä, miten hienoa on saada tehdä töitä tällaisessa ympäristössä eikä jossain kerrostalotoimistossa. 

Miten työtehtäväsi ovat muuttuneet vuosien varrella?

Kyamkin ja Mamkin fuusion myötä työnkuva laajeni, sillä vastuullani on kaikkien neljän kampuksen opiskelijaviestinnän suunnittelu ja kehittäminen. Myös englanninkielisen viestinnän määrää on pyritty lisäämään jatkuvasti, jotta palvelisimme paremmin kansainvälisiäkin opiskelijoitamme. Kriisiviestintään liittyvät työt ovat lisääntyneet, kun kaikki tiedonkulku on muuttunut yhä nopeammaksi. Tykkään kriisiviestinnästä, mutta en tietenkään haluaisi, että kriisejä tapahtuu – se on vähän kuin ensiaputaidot, jotka on syytä hallita siltä varalta, että niitä joskus tarvitaan. Erilaisten järjestelmien teknistä osaamista tarvitsen vuosi vuodelta enemmän, 15 vuotta sitten työ oli enemmän kirjoittamista painotuotteisiin ja nyt monenlaista verkkopalveluiden ylläpitotyötä. 

Markkinointiviestintä muuttuu vauhdilla. Miten markkinointi- ja viestintätiimissä pysytään ajassa mukana? 

Jokainen meistä seuraa aktiivisesti alallamme tapahtuvia ja tapahtuviksi ennakoitavia asioita ja jaamme näitä asioita keskenämme hyvin mutkattomasti. Itse tykkään opiskella Xamkin opintojaksoja työni ohella, näin pysyn koko ajan kärryillä siitä, millaista on olla meillä opiskelijana, ja se auttaa minua kehittämään opiskelijaviestintää. Avoimen amkin opintojaksot ovat henkilökunnalle maksuttomia – loistava henkilökuntaetu! 

Olet aktiivisesti mukana Green Office toiminnassa. Kertoisitko hieman tästä? 

Kaikilla kampuksillamme on WWF:n Green Office -sertifikaatti eli olemme sitoutuneet toimimaan ympäristövastuullisesti. Joka kampuksella on oma työryhmä, joka pohtii juuri sille kampukselle sopivia tavoitteita ja toimenpiteitä, esimerkiksi jätteiden lajittelun tehostamista, energiansäästöä ja autoilun vähentämistä. Itse olen mukana Mikkelin ja Savonlinnan ryhmissä. Niissä pääsen ideoimaan yhdessä muiden kanssa niin tempauksia ja teemaviikkoja kuin pysyvämpiäkin muutoksia. Olen ollut esimerkiksi auttamassa ympäristöalan opiskelijoita energiansäästöviikon viestinnässä. Kun saavutamme asettamamme tavoitteet, laitamme seuraavana vuonna riman taas vähän korkeammalle! 

Ja keventävä juttu loppuun: mikä on parasta Mikkelissä? 

Ihmiset! Kun muutin Mikkeliin 15 vuotta sitten, tunsin koko kaupungista vain neljä ihmistä. Nyt tunnen ihan valtavasti väkeä, joista suurimpaan osaan olen tutustunut nimenomaan työni kautta – työkavereina, opiskelijoina tai yhteistyökumppaneina. Olen aikoinaan käynyt täällä vain syntymässä: perheemme muutti pois kun olin vielä vauva, mutta ilmeisesti olen kuitenkin siinä hötäkässä saanut niin mikkeliläiset piirteet, että olen sopeutunut tänne tosi hyvin. Tykkään myös kauniista luonnosta sekä siitä, että täältä on hyvät junayhteydet varsinkin etelään päin. 

Kiitos haastattelusta!