– Aika moni tietää, mitä pitäisi tehdä. Ero on siinä, kuka myös tekee, toteaa Etelä-Savon aluekummi Jorma Pirinen. Pirinen viittaa kommentillaan tulevaisuuden tarpeisiin, joihin yrityksien tulisi tarttua. Osa tulevaisuustyötä on yhteistyö, jota Suomen Yrityskummit Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueella tekevät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) kanssa. Yhteistyöllä pyritään palvelemaan molempia osapuolia, tarjoten osaamisen kasvua ja yhdessä luotua arvoa. 

Etelä-Savon aluekummi Jorma Pirinen

Pirinen näkee tulevaisuudessa muutoksia, joihin yrittäjien on reagoitava. Esimerkiksi digitaalisuuden ja johtamisen muutoksissa on pysyttävä mukana. Resilienssiä erilaisiin muuttuviin tilanteisiin tullaan jatkossakin tarvitsemaan ja itse yrittäjyyskin on muuttuvaa. Yhteistyössä Xamkin kanssa yrityskummit toivovat olevansa yhä useampien yrittäjien tietoisuudessa ja siten myös apuna tulevaisuuden muutoksissa ja liiketoiminnan kehittämisessä. 

Pirinen on tuore aluekummi Etelä-Savossa. Työkseen johtamista valmentava tietokirjailija saa itse paljon yrityskummitoiminnan kautta nähdessään yrittäjien kasvun ja onnistumiset. 

Suomessa yrityskummeina toimii noin 1200 henkilöä. Yrityskummien palvelut perustuvat luottamukseen kummien ja yrittäjän välillä. Suurin osa palveluita käyttävistä yrittäjistä on yksinyrittäjiä, joiden ympärillä ei ole johtoryhmiä tai ostettuja konsulttipalveluja. Yrityskummit ovatkin hyvä sparrailuapu yksin yritystään eteenpäin vievälle yrittäjälle. 

Samaa sanoo Jarmo Kuntonen, Kymenlaakson aluekummi. Yrityskummit auttavat selättämään mahdollisia epävarmuuksia ja tarjoavat kokemuksesta kumpuavaa tukea erilaisissa tilanteissa oleville yrityksille. Joskus apua tarvitaan haasteisiin, joskus erilaisten vaihtoehtojen skenaariointiin tai yritysideoista keskusteluun. 

Kymenlaakson aluekummi Jarmo Kuntonen

– Useimmat meistä tarvitsevat jossain vaiheessa ulkopuolisen mielipiteen, Kuntonen pohtii. Jokaiselta kummina toimivalta henkilöltä täytyy löytyä tietoa, taitoa ja kokemusta, josta riittää jaettavaksi muillekin. 

– Jokainen yritys on yksilö, toteaa Kuntonen ja kertoo, että yksilöllisiin tarpeisiin vastaaminen onnistuu yrityskummeilta, sillä heidän toiminnassaan on mukana laaja skaala erilaisia osaamisia hallitsevia kokeneita kummeja. 

Tilintarkastajana uransa luonut Kuntonen on ollut mukana rakentamassa kummien ja korkeakoulun välistä yhteistyötä ja sanoo, että yrityskummit ovat mielellään myös opiskelijoiden käytettävissä, jos nämä ovat aloittaneet liiketoiminnan tai jos on halua suunnata kohti yrittäjyyttä liikeidean kanssa. Xamk toimii tässä hyvänä linkkinä opiskelijayrittäjien tai yritystoiminnan perustamista pohtivien, alumniyrittäjien ja yrityskummien välillä.