Mikkelin Xamkin kampuksen ensimmäisen vuosikurssin sosionimiopiskelijat toteuttivat kansainvälisyysviikon teeman mukaisesti sosiaalipedakogiikkaa ja yhteisöllisyyttä tukevaa toimintaa ravintola Dexin aulassa 10.3.20.

Water bong pisteemme

Toiminta koostui erilaisista aktiviteettirasteista, joita opiskelijat kehittivät pienryhmissä oppitunneilla. Meidän ryhmämme rastipiste perustui matalankynnyksen peliin, johon jokaisen oli helppo osallistua. Pelimme ”Water bong” perustui opiskelijakulttuurissa tuttuun juomapeliin, jossa heitetään pingispalloa mukeihin. Pelissämme pystyi voittamaan erilaisia palkintoja, mikäli sai heitettyä pallon mukiin. Palkintoja olivat Xamk aiheisia tavaroita: kynä, juomapullo, huivi, heijastin ja jumppakassi. Kuitenkaan kukaan ei jäänyt ilman palkintoa, sillä yrittämisestä palkittiin karkilla.

Jokainen tsäänssi on mahdollisuus!

Tavoitteemme oli kannustaa osallistujia kokeilemaan rastiamme. Korostimme osallistumisen tärkeyttä eikä voittaminen ollut lähtökohtaisesti päämäärä. Kannustaminen perustui positiivisen ryhmähengen luomiseen. Rastille oli mahdollista tulla yksin, että yhdessä, eikä siksi kukaan jäänyt ulkopuoliseksi.
Havaitsimme positiivisen ilmapiirin tarttuvan meistä ohjaajista osallistujiin. Ilmapiiri aulassa oli huomattavasti normaalia vapautuneempi ja rennompi. Aluksi jännitimme kovasti ihmisten kohtaamista, mutta totesimme pian, että se sujui luontevasti ja nautimme uusien kontaktien luomisesta. Ohjaamisen yhteydessä vaihdoimme osallistujien kanssa heidän kuulumisiaan.

Toteutuksen risut ja ruusut

Alkuperäinen idea oli, että KV-viikolla koulullemme saapuisi kansainvälisiä vieraita tutustumaan kampukseemme, mutta kuitenkin maailmanlaajuisen pandemian, koronaviruksen vuoksi vierailu peruttiin. Tästä takaiskusta huolimatta pystyimme pitäytymään mainiosti suunnitelmassamme ja saimme totutettua rastimme onnistuneesti. Saimme paljon positiivisia kehuja
osallistujilta sekä omilta luokkalaisiltamme. Päivästä jäi todella hyvä ja onnistunut tunne.

Kirjoittajat ovat Parasta Etelä-Savoon -hankkeen teemoihin tutustuneita Mikkelin kampuksen sosionomiopiskelijoita

Maisa Laakkonen
Sini Roine
Sandra Lindström
Emilia Häyhä
Inka Vilander

Parasta Etelä-Savoon – taide-, kulttuuri- ja luonto-osaamista sote- ja nuorisoalojen toimijoille -hanketta toteuttavat 1.1.2019–31.12.2020 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE ja Savonlinnan Seudun Kolomonen ry. Toteutusta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.