5–7-luokkalaisille suunnattu arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen leiri Kouvolan Ankkapurhassa tuo tekemistä syyslomaan! Leirillä havainnoidaan kaikilla aisteilla ja eri välineillä, ideoidaan ja tehdään erilaisia rakentelu- ja suunnitteluharjoituksia. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus kehittää muun muassa luovuutta, ongelmanratkaisutaitoa ja ympäristön lukutaitoa. Menetelmiä voi hyödyntää oppimisessa ja opetuksessa eri tavoin.

Arkkitehtuuriseikkailulla tutustutaan Alvar Aallon suunnittelemaan Tehtaanmäen kouluun kulkemalla elämyksellinen reitti sen tilojen läpi. Kulkua rytmittävät rastit, jotka houkuttelevat etsimään paikan henkeä kaikilla aisteilla ja rakentelemaan monenlaisista materiaaleista ja eri mittakaavoissa. Millaista tarinaa talo kertoo? Millaiseen tekemiseen se houkuttelee?

Seikkailua jatketaan tutustumalla muotoilun maailmaan. Omia ideoita rakennetaan käsinkosketeltaviksi pienoismalleiksi. Mitä haluaisit lisää kouluun? Minkälainen olisi vaikka unelmien huonekalu koulussa? Prototyyppejä rakennetaan muotoilijoiden ohjauksessa erilaista hauskoista ja värikkäistä materiaaleista.

Pedagogista sisältöä leirille tuottavat yhteistyökumppanit Suomen muotoilukasvatusseura ja Arkkitehtuurikoulu Arkki. Tapahtuma siirtyi Kouvolan Alvar Aalto-viikolta koronan takia.

Leiri on osa Tehdes-tapahtumakokonaisuutta ja liittyy Tehtaanmäen koulun uuden käyttötarkoituksen etsintään koulukäytön päättyessä kouluverkkouudistuksen myötä. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Kouvolan kaupunki ovat tehneet yhteistyötä uuden käyttötarkoituksen löytämiseksi.

Helmikuussa 2020 valmistuneessa esiselvityksessä erääksi mahdolliseksi suuntalinjaksi nousi arkkitehtuuriin ja muotoiluun liittyvä kasvatustoiminta. Tehdes-kokonaisuuden leiri, elokuussa järjestetyt webinaarit ja marraskuussa toteutettava kehittäjien innovaatioleiri tarkastelevat tätä vaihtoehtoa ja auttavat kehittämään toimintamalleja. Samalla ne tekevät tunnetuksi koulua sekä arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta. Leiri testaa toimintaa koululla kohderyhmän kanssa ja tarkastelee toteuttamismahdollisuuksia yhteistyökumppaneiden kanssa.

Majoitus järjestetään Nuorisokeskus Anjalassa, työpajoja Tehtaanmäen koululla. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen leirin toteuttavat yhdessä Kouvolan kaupunki, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Nuorisokeskus Anjala.

Kehittäjien innovaatioleiri järjestetään marraskuussa Tehtaanmäen koululla Ankkapurhan kulttuuripuistossa. Leiri aikana tutustutaan alueeseen ja kehitetään yhdessä sidosryhmien kanssa koulun uuskäytön mahdollisuuksia. Työpajaan ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat osallistua kehittämistyöhön ja tutustua arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatukseen sekä osallistaviin menetelmiin. Ohjelma tarkentuu.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset leirille: Tehdes – Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen leiri 25.-26.10.2021 – XAMK

Lisätietoa tapahtumakokonaisuudesta: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/tehdes/

Yhteyshenkilöt:

Laura Lehtinen, laura.lehtinen@xamk.fi
Sara Ojaniemi, sara.ojaniemi@xamk.fi