Kotkan kampustapahtuman yhteydessä 5.11.2109 järjestetyt droneluennot houkuttelivat paikalle noin 70 droneteknologiasta kiinnostunutta katsojaa.

Kieltämättä jalat irtosivat maanpinnalta seuratessa luentoa, jossa miehittämättömien ilma-alusten eri käyttömahdollisuudet vyöryivät tajuntaan lailla pommikonelaivueen. Luennossa korostuivat dronejen hienomotoriikan huima kehitys ja niiden monet eri käyttötarkoitukset. Drone voi olla myös robotti, joka liitää yhtä sulavan kauniisti kuin lintu, se osaa tehdä sirkustemppuja tai pelata ihmisen kanssa vaikka pallopeliä yhteistyössä muiden dronejen kanssa.

Tilaisuudessa esiteltiin paikan päälle esille tuodun Xamkin omistaman nelikopterin lisäksi myös opiskelijoiden rakentamia kiinteäsiipisiä miehittämättömiä ilma-aluksia. Tämä osoitti konkreettisesti, että on olemassa hyvin erilaisia droneja. Erilaisen ulkomuodon tai toimintatavan lisäksi ne voivat olla ohjaustavaltaan erilaisia, kuten ihmisen ohjattavia, automaattisia (algoritmeja noudattavia) tai jopa itsenäisesti ajattelevia, tekoälyn avulla toimivia autonomisia robotteja.

Droneinfon mukaan drone on kansanomainen termi, jolla tarkoitetaan kaikkia miehittämättömiä laitteita maalla, merellä ja ilmassa. Virallisen nimityksen mukaan ilmassa lentävän dronen ohjaaja on miehittämättömän ilma-aluksen päällikkö. Luennon mieleenpainuvin kohtaus olikin video millaista tuhoa drone saa aikaan törmätessään laboratorio-olosuhteissa lentokoneeseen. Miehittämättömän ilma-aluksen päällikköä sitovat monet vastuut ja rajoitukset, ja aivan syystä.

Kirjoittaja: Minna Jukka, projektipäällikkö

Lisätietoja:
https://www.droneinfo.fi/fi/usein_kysyttya/ilmailu_-_miehittamattomat_ilma-alukset_ja_lennokit