KYMIEXACT-hankkeen työryhmä pääsi tutustumaan Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Datacenteriin eli palvelinkeskukseen Haminan kampuksella. Palvelinkeskuskoulutus on kuulunut Ekamin koulutustarjontaan muutaman vuoden ajan. ICT-asentajan tutkinnolla pyritään vastaamaan osin Googlen työvoiman tarpeeseen. Datacenterissä opiskelijat pääsevät käytännössä työskentelemään servereiden, reitittimien ynnä muiden serveritekniikkaan liittyvien teknisten välineiden parissa. He oppivat muun muassa ylläpitämään nettisivuja ja valvomaan erityyppisiä tietoteknisiä systeemejä.

Valvontalaitteistoa

Ekamin Datacenter pyrkii hyödyntämään mahdollisimman paljon uusiutuvia luonnonvaroja. Oppilaitoksen katolle on asennettu aurinkopaneelit ja tuulivoimala tuottavat sähköä. Maalämpö on myös käytössä. Suunnitteilla on varavoimalähteen ja viilennyslaitteen rakentaminen. Myös turvallisuussysteemin kehittäminen on parhaillaan käynnissä. Ekamin digitalisaatio-osaamisen kärkenä voidaan nähdä energianlähteistä tulevan sekä rakennuksen taloteknisten (energiankulutus, lämpötila) tietojen hallinta. Kyse on Smart Campus –toimintamallista, jossa hyödynnetään monista tietolähteistä kerättävän mittaustiedon visualisointia ja hallintaa. Käytännön sovelluksia tähän ovat esimerkiksi rakennuksen sisäilmaolosuhteiden säätely henkilömäärän mukaan, tilojen älykäs valaistus tarpeen mukaan tai vaikkapa tilavarausjärjestelmä, jonka avulla tiloja varataan käyttöön ja LVIS-tekniikka optimoidaan varaustilanteen mukaan. Käytännöllistä, eikö vain?

Hanketyöryhmä Haminan kattojen yllä

Haminan ekskursiopäivälle osui myös Google for Education goes Hamina –tilaisuus, jossa esiteltiin opetuksessa hyödynnettäviä tietoteknisiä välineitä ja ohjelmia. Kaiken kaikkiaan päivämme Haminassa avasi näkökulmia digitalisaation hyödyntämiseen opetuksessa ja täydennyskoulutuksessa. Heräsi useita ajatuksia siitä, millaisia täsmäosaamisen palasia voidaan näkemästämme hyödyntää KYMIEXACT-toimintamallin osana.

Mirva Pilli-Sihvola ja Mari Hämäläinen Google for Education -tilaisuudessa.

 

Projektipäällikkö Tiina Kirvesniemi