Xamk Pienyrityskeskuksen johtaja Anne Gustafsson-Pesonen on valmistellut vuosien varrella lukuisia hankkeita, joilla on kehitetty yrityksiä räätälöidysti. Viimeisimpiin kuuluu VEKE-hanke, jossa lähdettiin liikkeelle yritysten tarpeista ja sanoitettiin yritysten kehittämistarpeet.

”Yrityskehittämishankkeiden erityisyys, lisäarvo, on niiden mahdollisuuksissa saada oikeasti yrityksiä kehittävää ja näin todellisesti vaikuttavaa toimintaa aikaan”, Gustafsson-Pesonen tiivistää.

Hän on huomannut, että yritysten äänen ja tahtotilan muuntaminen vaikuttavaksi kehittämiseksi tekee hyvää myös hanketoimijalle ja projektipäällikölle itselleen.

”On ollut upeaa oppia jokaisella yrityskäynnillä lisää yritysten liiketoiminnan kehittämisestä. Parasta oppia ikinä. On oltava nöyrä, ei kuitenkaan nöyristelijä. On kuultava yritystä tarkalla korvalla ja tartuttava kehittämissignaaleihin ripeästi. On osattava kääntää yritysten tarpeet hankekielelle ja vietävä niitä yhteistyössä rahoittajan, yrityksen ja kehittäjän kanssa eteenpäin. On ollut upeaa olla mukana eteläsavolaisten yritysten ja uuden yrittäjyyden kehittämistyössä jo yli 20 vuotta. Liiketoiminnan ja johtamisen sekä yrittäjyyden kehittämistä tarvitaan edelleen, tämä on vain yksi askel eteenpäin”, hän toteaa.

Videolla hän pohtii, minkälaisia työkaluja kehittämishankkeet voivat olla yrityksille ja miten niitä voi hyödyntää aluekehittämisessä.

Xamk Pienyrityskeskuksen hankekanta: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/?fwp_research_center=pienyrityskeskus

Teksti, kuva ja video: Päivi Kapiainen-Heiskanen