Koronapandemia on hankaloittanut kaikenikäisten harrastustoimintaa. Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla harrastuksen keskeytyminen lisää riskiä lopettaa harrastus kokonaan. Harrastaminen tukee tutkitusti hyvinvointia ja terveyttä, vähentää ja ehkäisee syrjäytymistä sekä edistää yhdenvertaisuutta.  Haanpään (2019) mukaan harrastamattomuus on nuorten kohdalla yksi suuri syrjäytymiskehityksen riskitekijä. Etänä toteuttavat harrastukset eivät välttämättä tavoita lapsia ja nuoria. Lapsen ohjatun harrastuksen keskeytyessä harrastamisen omaehtoinen jatkaminen voi sysätä kohtuutonta vastuuta vanhemmille. Mistä löytää uutta mielekästä tekemistä lapsen arkeen? Vanhemmille saattaa kasautua paineita järjestää lapselle korvaavaa aktiviteettia harrastuksen tilalle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoivat helmikuun alussa ohjeen lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämisestä, rajoittamisesta ja keskeyttämisestä valtioneuvoston asettamilla eri epidemiatasoilla. Koronatilanne elää joka päivä, ja uutiset ovat huolestuttavia erityisesti Uudellamaalla. Alueelliset suositukset ja rajoitukset riippuvat kunkin maakunnan epidemian vaiheesta. Etelä-Karjala on jo pitkään ollut kiihtymisvaiheessa, Kymenlaakso on palannut takaisin kiihtymisvaiheeseen leviämisvaiheen jälkeen.

Etelä-Karjalassakin harrastukset ovat hankaloituneet. Esimerkiksi hiihtokilpailuja ei ole järjestetty, vaikka kerrankin saatiin hienot talviset olosuhteet ulkoilmatapahtumille. Kilpailut motivoivat harjoittelemaan, ja pitkittynyt koronatilanne voikin uhata harrastuksen jatkamista. Monet harrastukset kuitenkin ovat jatkuneet opettajien ja valmentajien motivaation, sinnikkyyden ja vastuullisen toiminnan mahdollistamana. Imatralla esimerkiksi tanssitaan ja Taipalsaarella harrastetaan salibandya ja partiota. Myös nuori pianisti on voinut aloittaa harrastuksen etäopetuksessa.

Imatralla tanssitaan koronarajoituksista huolimatta

Tanssistudio Jami on tanssioppilaitos, joka järjestää tanssitaiteen yleistä ja laajaa perusopetusta sekä edistää eri taiteenalojen välistä yhteistyötä Imatralla ja lähikunnissa. Tanssistudio Jamin tanssinopettaja Sari Arokivi on erikoistunut lasten ja nuorten opetukseen. Korona on vaikuttanut opetukseen konkreettisesti siten, että yli 12-vuotiaiden ryhmissä oppilaat käyttävät maskeja kaikissa harjoituksissa, Sari kertoo. Suuri opetustila mahdollistaa turvavälien noudattamisen hyvin myös nuorempien, alle 12 -vuotiaiden ryhmissä.

Lasten vanhempien tulee poistua harrastustiloista heti oman lapsensa tuotuaan, eli he eivät saa olla harjoitusten aikana samoissa tiloissa. Ryhmäkokoja rajoitettiin jo viime syyskauden alkaessa kymmeneen tanssijaan/ryhmä, ja maskit otettiin käyttöön syyskuusta alkaen. Opettajat suunnittelevat ja rytmittävät harjoitukset siten, että maskeissa tanssiminen ja turvavälien noudattaminen mahdollistuu.

Lapset ja nuoret eivät ole valittaneet maskien käyttämisestä tai muistakaan koronarajoituksista. Heille maskitanssi on jo ”normaalia”, eli käytäntöön on totuttu hyvin. Valituksia maskinkäytön hankaluudesta tulee ennemminkin aikuisilta, Sari Arokivi kertoo.

 

Sari Arokivi. Kuvakaappaus Tanssistudio Jamin kotisivuilta

 

Harrastajamäärät laskeneet koronan vuoksi

Tanssin harrastajamääriin koronalla on ollut selvästi vaikutusta, Sari Arokivi kertoo. Harrastajien määrä putosi edelliseen lukukauteen nähden 20 prosenttia, eli kesän aikana lapsia ja nuoria jäi pois merkittävä joukko. Myös vanhempi -lapsi -tanssiryhmissä erityisesti 3-vuotiaiden ryhmä on kutistunut huomattavasti koronapandemian aikana.

Oppilaita Jamissa on ollut noin 500. Sari Arokivi pelkää, että kokonainen ikäluokka tanssinharrastajia saatetaan menettää, koska harrastusta on vaikea aloittaa vanhempana. Erityisesti riskissä on alakouluikäisten tanssiharrastuksensa keskeyttäjien tai kokonaan aloittamatta jättäneiden joukko.

Näin suuren harrastajamäärän poisjäännillä on todennäköisesti myös merkittävää taloudellista vaikutusta tanssinopetustoimintaan. Jokainen harrastaja on tärkeä tanssinopetustoiminnan jatkumiselle Imatralla.


Itsenäinen etäopiskelu hankalaa – moni nuori jätti tanssimisen

 

Yhdeksäsluokkalainen Hilma Härkönen (kuvassa oikealla) ja lukion ykkösluokkalainen Titta Peltonen ovat molemmat harrastaneet tanssia yli kymmenen vuotta. Titta on aloittanut tanssimisen satubaletissa nelivuotiaana, ja Hilma esikouluikäisenä. Titan lähitulevaisuuden tavoitteena on suorittaa tanssin perusopetuksen laaja oppimäärä. Hilma on hakemassa Helsinkiin Kallion ilmaisutaidon lukioon, jossa voi opiskella tanssia monipuolisesti.

Kumpikin nuori osallistuu monipuolisesti eri tanssilajien tunneille; baletti, nykytanssi ja commercial jazz on ohjelmassa molemmilla, ja Hilmalla lisäksi breakdance, jazz sekä erikoiskoulutusryhmä Jamiset. Vaikka tanssitunteja on useana päivänä viikossa, ei tanssiharrastus häiritse vaan päinvastoin tasapainottaa kummankin nuoren arkea.

Tanssitunneilla kaikkien tanssijoiden on käytettävä kasvomaskia. Titta ja Hilma kertovat tottuneensa hyvin maskin käyttöön tanssiessa, vaikka se aiheuttaakin hengästymistä. Opettajat ovat huomioineet tämän harjoituksissa hyvin. Korona-altistumisen mahdollisuus tanssitunneilla ei pelota nuoria. Koronavarovaisuus on jo osa normaalia arkea, vaikka Hilma kertookin huolen olevan koko ajan ”takaraivossa” muistuttamassa esim. turvaväleistä.

Viime keväänä koronapandemian aiheuttaman poikkeustilan aikana tanssitunnit olivat tauolla. Keskeytysaikana Titan ryhmästä lopetti useita nuoria tanssiharrastuksensa kokonaan, eikä enää palannut. Tauon aikana tanssia opeteltiin itsenäisesti videoiden kautta, mikä oli outoa ja haastavaa. Joillakin taas oli ehkä ollut jo syksystä lähtien motivoitumisongelmia, jolloin tuntien keskeytyessä oli helppoa jättää harrastus. Titalle lepotauko toi kuitenkin vain lisää intoa. Edellisenä syksynä hänen motivaationsa oli ollut vähän kadoksissa. Kevään tauko teki hänelle vain hyvää, ja innostus tanssimiseen on taas vahvaa.


Yhteisö ja ihmiset tärkeitä nuorten harrastamisessa

Hilma koki kevään poikkeustilan aikaisen tauon vaikeaksi, mutta sai kuitenkin pidettyä motivaatiota yllä kokeilemalla eri tapoja ylläpitää itsenäisesti harrastusta. Hän kävi seuraamassa opettajien tuottamien etävideoiden lisäksi eri studioiden ja tanssijoiden Instagram-livejä, ja sai niistä uusia ideoita. Tanssimisessa iso innostava osa ovat kuitenkin ihmiset, ja se että pääsee tekemään yhdessä muiden kanssa, Hilma kertoo. ”Etätanssimisessa” jäi tämä merkittävä motivaatiota ylläpitävä osa pois.

Normaalisti Tanssistudio Jamissa pidetään kevätnäytös, joka kestää koko viikonlopun ajan. Viime kevään näytös siirtyi syksylle ja toteutui pienimuotoisemmin ja rajatummin. Keväällä olisi ollut myös tanssikilpailu, joka siirrettiin syksyyn ja saatiin onneksi järjestettyä. Korona on siis tuottanut tanssinopetuksessa monia uudelleen järjestelyjä ja organisointia.

Kuvakaappaus tanssiopisto Jamin kotisivulta


Tartuntariskit on minimoitu partiossa ja salibandyssa

Taipalsaarelaiset reippaat veljekset 10-vuotias Eemi ja 11-vuotias Onni ovat voineet jatkaa partio- ja salibandyharrastustaan koronasta huolimatta. Pojat harrastavat salibandyn sijaan myös jalkapalloa kesäkaudella. Viime keväänä poikkeustilan aikana harrastukset keskeytyivät, mutta saivat jatkua sen jälkeen. Kesällä jalkapalloharrastus ja -pelit toteutuivat melko normaalisti. Kukaan heidän kavereistaan ei ole lopettanut koronan aikana harrastamista. Heitä valmentava Miikka-isä kertoo, että kesällä ja syksyllä joitakin pelaajia jäi pois peleistä, joita käytiin muiden paikkakuntien joukkueita vastaan. Koronan vuoksi vanhemmat halusivat välttää kontakteja ja tartuntariskejä.

Tänä talvena pelit ovat olleet kokonaan tauolla koronarajoitusten vuoksi. Harjoituksia käydään kuitenkin sisätiloissa melko normaalisti. Salibandyliitosta tulee valmentajille jatkuvasti päivitettyjä ohjeita ja tietoa koronarajoituksista.

Partioon korona on vaikuttanut siten, että kaikki toiminta tapahtuu nyt ulkona. Eemi kertoo suorittaneensa partiossa liikuntamerkkiin kuuluvia taitoja. Viime kesän suuri partiotapahtuma sekä leirit peruuntuivat, mutta muuten toiminta ja kokoontumiset ovat jatkuneet kuten ennenkin. Jos partiolaiset saisivat toimia myös sisällä, voisivat he vaikka leipoa ja suorittaa leipomismerkkiä. Ensi kesän 2021 piirileirin toivotaan toteutuvan normaalisti.

Onni on juuri aloittanut myös pianonsoitto -harrastuksen. Soittotunnit toteutuvat etänä Zoom-yhteyden välityksellä.

 

Tuetaan lasten ja nuorten harrastamista – nyt ja tulevaisuudessa

Ikäluokkien pienentyessä monipuolisen harrastustoiminnan tarjoaminen tulee olemaan haasteiden edessä. Jos harrastajat vielä lopettavat ja katoavat koronaepidemian aikana, saattavat tarjotut harrastusmahdollisuudet kaventua. Toiveissa on, että mahdollisimman moni nuori haluaisi ja voisi jatkaa harrastamista, kun se taas joskus on mahdollista.

Tällä hetkellä lapset ja nuoret ovat hyvin eriarvoisia harrastusosallisuudessa Suomen eri maakunnissa. Miten voisimme tukea ja ylläpitää kaikkien lapsen ja nuoren motivaatiota harrastamiseen yli korona-ajan? Miten voimme estää kokonaisia ikäluokkia jäämästä vaille harrastuksen mukanaan tuomaa osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia? Harrastamisen tukeminen on tulevaisuusinvestointi, joka kannattaa.

Hatunnosto kaikille opettajille, ohjaajille, valmentajille ja vapaaehtoisille, jotka jaksavat haasteista ja hankaluuksista huolimatta järjestää lapsille ja nuorille turvallista harrastustoimintaa tänä haasteellisena aikana!


Kirjoittaja:
Sanna-Leena Mikkonen, LAB ammattikorkeakoulun osatoteutuksen projektipäällikkö
Eloa ja Iloa Kaakkois-Suomeen – kulttuurista hyvinvointia kuntalaisille


Lähteet:

Haanpää Leena 2019. Harrastustakuu: Yhdenvertaisuuden asialla. Nuorisotutkimusverkosto / Nuorisotutkimusseuran verkkojulkaisu 147.

OKM:n ja THL:n ohje lasten ja nuorten harrastustoiminnan (ml. taiteen perusopetus) järjestämisestä, rajoittamisesta ja keskeyttämisestä valtioneuvoston periaatepäätöksen 26.1.2021 mukaisilla epidemiatasoilla. Julkaistu 2.2.2021.

Tanssistudio Jamin kotisivut

Yle 1.12.2020. Leviämisvaiheessa olevaan Kymenlaaksoon uusia rajoituksia.