Innovate or die eli IOD on jo useana vuonna järjestetty, pääosin AMK-opiskelijoille suunnattu 24h innovaatiokilpailu. Tänä vuonna pystyimme mahdollistamaan 20 XAMK:n opiskelijan osallistumisen kyseiseen kilpailuun, YRITTÄJÄKSI sekä KILKAS hankkeiden avulla.

Alkuun olimme hieman skeptisiä, löytyykö opiskelijoistamme näin montaa osallistujaa, mutta toisin kävi. Jouduimme suorittamaan hieman valintaa, motivaation sekä tasapuolisuuden nimissä. Lopulta tapahtumaan osallistui kaksi opiskelijaa Savonlinnan kampukselta, neljä Kouvolasta ja 14 Mikkelistä. Pääosa opiskelijoista oli kansainvälisiä opiskelijoitamme eri koulutusohjelmista, mutta joukkoon mahtui myös muutama suomalainen opiskelija.

Valmennuspäivä Mikkelin kampuksella

Ennen varsinaista tapahtumaa osallistujille järjestettiin valmennustapahtuma Mikkelin kampuksella, jossa heitä valmennettiin innovointiin sekä pitsaamiseen. Kokonaisuuteen kuului myös ennakkotehtävä, jonka kautta opiskelijat tutustuivat kilpailun kohdeyritykseen sekä jälkitehtävä, jossa opiskelijat reflektoivat prosessissa tapahtunutta oppimista.

Varsinainen päätapahtuma, kilpailu, järjestettiin 16.-17.11. Himoksella. Ajankohta osui sopivasti kansainväliselle yrittäjyysviikolle (GEW), jonka kansallinen pääorganisaattori XAMK on. Himoksella oli järjestäjän puolesta onnistuttu luomaan loistavat puitteet. Pääpaikkana toimi Himos Areena, jonka viereisessä ravintolassa oli tarjolla hyvää ruokaa, riittävän usein. Areena toimi myös kokoontumispaikkana kaikille osallistujille, jossa saatiin sujuvasti tehtyä tiimien ohjeistukset yritysten toimesta, pitsattua tiimien tuotokset sekä julistettu showmaisesti voittajat. Varsinainen tiimien innovointi tapahtui mökeissä. Jokaisella tiimillä oli oma mökki, joista löytyi hyvät puitteet luovaan innovointiin eli riittävästi rauhaa ja sauna. Usea tiimi kertoikin parhaiden ideoiden syntyneen juuri saunan lauteilla. Järjestäjät olivat saaneet mukaan kilpailuun useita yrityksiä, kuten: Alko, Neste ja Berner.

 

XAMKin opiskelijoita oli mukana useassa voittajatiimissä

Oppilaitoksellemme tuli kilpailusta myös menestystä, kun neljä opiskelijaamme Mikkelin sekä Savonlinnan kampuksilta olivat osa voittaneita tiimejä ja näin ollen he pääsivät jakamaan voittajatiimeille kuuluvaa 1000 euron palkintosumma. Opiskelijoilta saadun palautteen perusteella tällaisille kilpailulle on tilausta heidän keskuudessaan. Opiskelijat kokivat oppineensa paljon niin innovoinnista kuin tiimityöskentelystä ja esittivät toivomuksen, että XAMK:n tulisi järjestää vastaavanlaisia tapahtumia ja kilpailuja omilla kampuksillaan säännöllisesti.

 

Kirjoittanut: Petteri Tiljander, TKI-asiantuntija, XAMK