Toimme Kymenlaakson keskussairaalaan kesäistä tunnelmaa virtuaalisen luontokokemuksen avulla. Värikkäät ja vehreät näkymät Arboretum Mustilasta ilahduttivat sairaalassa asioivia ja henkilökuntaa. 

ODI-hanke järjesti virtuaaliluonto-aiheisen teemapäivän OLKA-toiminnan pisteellä Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa tammikuussa 2024. Virtuaaliseen luontoon pääsi seikkailemaan tietokoneelta käsin. Pisteelle tuotiin tietokoneen lisäksi suuri näyttöruutu, josta luontonäkymä levisi aulatilaan laajemman joukon koettavaksi. Luontokokemuksen lisäksi sairaalassa asioivat saivat kokeilla virtuaalilaseilla graffitien maalaamista sekä aikamatkailua 1800-luvun Kyminlinnassa.

Sairaalan käytävälle rakennettu virtuaaliluontopiste, joka sisältää tietokoneen ja suuren näytön. Kaksi ihmistä ohjaa tietokoneelta luontokokemusta, joka näkyy muille heidän vasemmalla puolellaan olevasta näytöstä.
Virtuaaliluonto herätti ihastusta ja haaveita kesäretkestä Arboretum Mustilaan.

Esillä olleet sisällöt tarjosivat mielekästä tekemistä vuoroaan odotteleville tai potilaita saattaville kävijöille. VR-lasit herättivätkin kiinnostusta kaikenikäisissä ja virtuaaliluontoa ihailleet kävijät alkoivat haaveilla kesäretkestä Arboretum Mustilaan. Moni myös seurasi virtuaalikierrosta kauempaa isolta ruudulta. On tärkeää tarjota erilaisia tapoja osallistua, sillä teknologiat voivat olla monille vieraita ja kynnys niiden kokeilemiseen voi olla korkea. Aula on monille myös läpikulkupaikka, eikä kiinnostavan sisällön pariin aina ennätetty pysähtyä. Ohi kulkeneet saivat kuitenkin kokea pilkahduksen kesää huomatessaan luontomaiseman isolta näytöltä.

 

Iäkäs ihminen istuu käytävällä yllään virtuaalilasit ja käsissään ohjaimet
Myös virtuaalilaseilla koettavat sisällöt kiinnostivat sairaalassa asioivia.

Teemapäivän tarkoitus oli avata keskustelua siitä, minkälaiset virtuaaliset kulttuurituotteet voivat toimia sairaalaympäristöissä virkistävinä ja hyvinvointiakin tukevina sisältöinä. Sairaaloista löytyy jo valmiiksi isoja näyttöjä, joissa pyörii erilaisia, esimerkiksi kellonaikoihin, nimipäiviin ja säätietoihin liittyviä tiedotteita. Voisiko tällaisia näyttöjä käyttää virkistävien ja esteettisten sisältöjen esittämiseen? Virtuaalilaitteita ja -sisältöjä voisi hyödyntää sairaaloissa etenkin odotustiloissa, osastoilla sekä useita tunteja kestävien hoitokäyntien yhteydessä. Parhaimmillaan virtuaalikokemusten avulla voi siirtyä hetkeksi toiseen todellisuuteen ja matkailla maailman ääriin. Voisiko se olla mielekästä potilaalle?

 

Ihmisiä sairaalan aulassa. Heistä kaksi tutustuu virtuaaliseen luontokokemukseen aulaan sijoitetun tietokoneen ja ison ruudun välityksellä.
Virtuaaliluontoa esitettiin OLKA-toiminnan pisteellä Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa.

Kiitos Kymenlaakson keskussairaalalle, että saimme vierailla!

Kiitos hyvästä yhteistyöstä ja teemapäivän järjestelyavusta OLKA Kymenlaaksolle!

Jos virtuaaliluonto alkoi kiinnostaa, Arboretum Mustilan virtuaalikierroksella voi vierailla myös omatoimisesti.