Kesätöiden ehkä innostavin osuus on käsillä, kun käynnistän aikaisin aamulla auton Helsingin Kalliossa. Päivästä on tulossa lämmin, mutta seitsemän aikaan on vielä ihanan viileää. Olemme lähdössä tuoreen työkaverin kanssa Kuninkaantielle kuvaamaan hankkeen ensimmäiseen pilottiin valittuja kohteita. Pysähdymme nopeasti toimistolla hakemassa kamerat ja ennen pitkää kiidämme jo moottoritietä pitkin Porvooseen.

Porvoossa meitä odottaa idyllinen Postimäki ja sen pienet punaiset tuvat. 360-asteen kamera kuvaa sisällä mökeissä itsekseen, samalla kun nautimme auringonsäteistä ja maalaisilmasta. Olisin voinut jäädä ihastelemaan paikkoja pidemmäksikin aikaa, mutta meitä odottaa vielä kuusi kohdetta tien varrella. Pian saavumme näyttävän keskiaikaisen Pernajan kirkon parkkipaikalle ja meidät ottaa vastaan mukava kesäopas. Kirkon sisällä on viileää ja tuntuu, kuin aika olisi pysähtynyt sinne. Kuuntelen haltioituneena oppaan kertomuksia kirkon historiasta ja samalla yllätän itseni lapsenomaisella innostuksella sen tarinoista.

Seuraavaksi päätämme pysähtyä lounaalle kesäiseen Loviisaan. Olemme reilusti edellä aikataulusta ja istumme rauhassa alas aurinkoiselle terassille. Pieni tauko teki kahden naisen retkikunnallemme hyvää ja innostumme tutkimaan Loviisan muita nähtävyyksiä tarkemmin. Saavumme aikataulun mukaan Komendantintalolle, joka on tyhjennetty muista vieraista meitä varten. Kierrämme pitkin näyttelyä ja ihastelemme vanhoja esineitä ja vaatteita. Ennen lähtöä kuvaamme vielä Komendantintaloa koristavan hyötypuutarhan, jossa kasvaa 1700- ja 1800-luvun hyötykasveja.

Yövymme Strömforsin ruukin alueella, joka on täynnä tutkittavaa ja tekemistä. Kuvaamme näyttävän puukirkon ja Strömforsin ruukin vanhan takomon. Illalla lähden vielä yksin uimaan ja ajelemaan ympäri lähiseutuja. Ajaessani huomaan tunnistavani useita paikkoja ja niihin liittyviä tarinoita, jolloin tunnen salaa pientä ylpeyttä itsestäni.

Seuraava aamu valkenee yhtä kirkkaana kuin edellinenkin ja lähdemme taas ajoissa liikkeelle. Ensimmäisenä kuvausvuorossa on Kotkan Langinkoskelta löytyvä Keisarillinen kalastusmaja ja sitä ympäröivä mahtipontinen koskimaisema. Kotkasta ajamme Pyhtäälle Kiviniemen kartanolle, jossa meidät toivottaa tervetulleeksi kartanon sydämellinen emäntä. Hän kierrättää meitä ympäri tiluksia ja ihmettelemme upeita istutuksia sekä erilaisia puutarhoja.

Viimeisenä kohteena saavumme Haminaan ja tarkemmin Kauppiaantalomuseolle. Saamme kierrellä rauhassa tyhjässä museossa ja tutustua tuoreeseen näyttelyyn. Museo koostuu yli 15 eri huoneesta, joissa kaikissa on oma teemansa. Kuvaamme huoneet rivakasti ja ostan museon puodista kotimatkalle evääksi toffeenekun. Ilmastoidussa autossa matka takaisin Helsinkiin käy käden käänteessä uusimpien kesähittien pauhatessa radiossa.