Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoima ARMikkeli-hanke toteutti puolustusvoimien lippujuhlaviikonloppuna 3.-4.6.2023 kaksi lisättyä todellisuutta hyödyntävää yleisödemonstraatiota Päämajamuseolla yhteistyössä Sodan ja rauhan keskus Muistin kanssa. Demoja markkinoitiin etukäteen paikallismediassa. Mannerheimin työhuoneen lisätyn todellisuuden toteutuksen avulla museovierailijoiden oli mahdollista nähdä virtuaalinen Mannerheimin hahmo sodanaikaisessa työhuoneessaan. Mannerheimin kolmiulotteiselle hahmolle oli laadittu animaatio ja puheääni näyttelijöiden avulla. Virtuaalisen Mannerheimin näki vajaa sata museovierailijaa ja heistä 30 otettiin mukaan kyselytutkimukseen, jossa arvioitiin kokeilun onnistuneisuutta.

Tulosten perusteella virtuaalinen hahmo toi merkittävästi lisäarvoa Mannerheimin työhuoneeseen museokävijän näkökulmasta, käyttäjäkokemus arviotiin positiiviseksi ja suurin osa koekäyttäjistä arvioi myös, että kokeilu herätti lisää kiinnostusta lisätyn todellisuuden sovelluksia kohtaan. Sen sijaan immersion tunne ei noussut tässä kokeilussa aivan yhtä suurelle tasolle kuin esimerkiksi Mannerheimin salonkivaunun lisätyn todellisuuden toteutusta käytettäessä. Tämä johtui todennäköisesti siitä, että virtuaalista Mannerheimia katseltiin huoneen sisäänkäynnin läheltä aidatulta katselualueelta käsin.

 

Tablettitietokoneen avulla oli mahdollista nähdä virtuaalinen Mannerheim työhuoneessaan.

 

Katso yltä katkelma Mannerheimin puheesta.

Toiseksi ARMikkeli-hanke järjesti päämajamuseon piha-alueella mahdollisuuden kokeilla lisätyn todellisuuden toteutusta Mannerheimin salonkivaunusta. Tämän demon ensi-ilta oli samassa paikassa syksyllä 2022 Museoiden yössä ja se herätti edelleen kiinnostusta. Koekäyttäjiä oli viikonlopun aikana noin 50. Mannerheimin salonkivaunun lisätyn todellisuuden toteutuksesta löydät lisätietoa hankkeemme kotisivuilta löytyvistä muista blogiartikkeleista.