Epävarmuus. Tuo viheliäinen tunne, kun et tiedä mitä tekisit, et tiedä mitä tapahtuu. Et ehkä tiedä kuin sen, että vaihtoehtoja on useita. Usein vaihtoehdot ovat sekä huonoja ja hyviä. Varmuutta tulevasta ei kuitenkaan ole.

Epävarmuuteen liittyy sen vastakohtana varmuus ja sen tunteminen epävarmuuden jälkeen, tuntuu niin turvalliselta. Mikä olisikaan turvallisempaa uuden alla, kuin henkilö tai vaikkapa organisaatio, joka tietää mitä tekee, on luotettava ja ohjaa hyvin käsin kohti parempaa. Tosin organisaationkin takana on aina henkilö tai henkilöt. Tämä on silkka vertauskuva mutta ehkä ymmärrätte, ettei kansamme päättävän elimen piirteisiin juuri kuulu nuo edellä mainitut piirteet sote-uudistuksen suhteen.

Meistä jokainen tuntee epävarmuutta ja toiset meistä kestävät sitä paremmin ja toiset taas huonommin. On olemassa kuitenkin sen kaltaista epävarmuutta, jota meidän kenenkään ei kuuluisi kokea.

Ne ovat perustoimeentuloon sekä terveyteen liittyvät asiat. Kun epävarmuus koskee elämän peruspilareita, voi epävarmuus tuoda elämään liikaa haasteita.

Elämä itsessään, on epävarmuus. Se kaipaa rinnalleen varmuutta. Mielellään valtiotasolta saakka.

 

 

Sote siirtyi jälleen vuodella

Me maakunta- ja sote-uudistusta seuraavat ja siitä kiinnostuneet emme ole voineet välttyä uutisilta Arkadianmäeltä. Siellä on uutisoinnin mukaan riidelty niin, että paksut ovetkaan eivät ole pidätelleet erimielisyyksien ääniä käytävälle. Toisaalta, erimielisyydet ja asian viivästyminen voivat kieliä myös siitä, että asiaa todella valmistellaan huolella ja eriävät mielipiteet ovat toivottavasti mahdollisuus oikeanlaiselle ratkaisulle, lopulta.

Huolestuttavampaa olisi, jos soraääniä ei kuuluisi ja kaikki menisi läpi ilman erimielisyyksiä. Tosi on, että katsomme asioita hieman erilaisten lasien läpi ja omaan käsitykseeni viisaudesta käy se, että oma kanta perustellaan ja tuodaan esille välittämättä siitä, että se olisikin eriävä.

Juha Sipilä ilmoitti uudistuksen siirtyvän vuodella, vuoteen 2021. Matka ja työ uudistuksen eteen jatkuu. Vuosien työn maali häämöttää jo.

 

Etsitään rehellistä tietoa ja päätöksiä

Kesäkuussa 2018 päättyi hankkeemme, digitalaiset ja pelilliset ratkaisut luovan hyvinvointitalouden edistämiseen- kysely. Kyselyn yksi suurin esiintuotu asia oli maakunta- ja sote-uudistuksen epävarmuus. Vastaajat kertoivat asian tuovan epävarmuutta ja ärsyyntymistä. Ei ole tietoa mitä tapahtuu. Toimijat ovat hämillään, vailla tietoa ja apua tällä tiellä, mahdollisen uudistuksen alla.

Hallituksen riitely sotesta tuottaa epävarmuutta päättävää elintä kohtaan. Onhan niin, että tätäkin asiaa tarkastellaan monien lasien takaa, eikä kaikkien lasien takana katsota niin myötämielisesti eriäviä mielipiteitä ja sitä, että uudistus lykkäytyy sen vuoksi että eduskunnassa ollaan eri mieltä. Henkilökohtaisesti arvostan sitä, että asioista ollaan eri mieltä eikä näin suurta asiaa päätetä yhdessä illassa, mutta nyt alkaa tuntua siltä, että toteutuuko mikään, koskaan?

Turhauttaa kun tulevaisuus on epäselvä. Ei ole tietoa siitä kuinka oma työ, oma organisaatio tässä uudistuksessa on, vai kenties onko?

Hankkeen tekemän kyselyn mukaan toimijat haluavat ratkaisun ja selkeää informaatiota. Tuskin kukaan kaipaa median lööppejä, joiden suurin tarkoitus on saada mahdollisimman paljon myyntiä.

Uudistusta on tehty vuosia. Toivotaan sille myötätuulta, ettei se kariudu lopulta erimielisyyksiin.

 

 

 

Lähde: Yle-uutiset.fi Saatavissa: https://yle.fi/uutiset/3-10274140

[viitattu 9.8.2018).

Uusisuomi.fi. Saatavissa: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/251933-riitely-eduskunnan-sote-aikatauluista-jatkuu-mittasuhteet-ovat-pahasti-pielessa [viitattu 9.8.2018].

Kuvat ja teksti: Katri Ajanto-Lumisalo