MiniMikkeli on yrittäjyyden ja yhteiskuntaopin oppimiskokemus kaikille Mikkelin alueen 6-luokkien oppilaille. Konseptia on tuotettu yhteistyössä Mikkelin sivistystoimen kanssa.

-MiniMikkeli luotiin tarpeeseen, jossa koulujen laaja-alainen oppimissuunnitelma astui voimaan. Tarvittiin lisää uudenlaisia kokeiluja yrittäjyyden ja yhteiskuntataitojen kehittämiseen, kertoo Pienyrityskeskuksen johtaja Anne Gustafsson-Pesonen MiniMikkelin taustajoukoista.

MiniMikkelissä on oma StartUp-keskus PikkuYrittäjille. Keskus sijaitsee Xamkin Mikkelin kampuksen Xinno-rakennuksessa.

Kuluvan vuoden 2018 MiniMikkeli käynnistyi Xamkin kampuksella StartUp-hengessä.

-On hienoa olla mukana jatkuvaan kehittämiseen tähtäävässä oppimiskokemuksessa. Oppimiskokemus, kuten yrittäjyydessä tuleekin olla, on MiniMikkelissä aivan uudenlaisen kehittämisen kohteena, sanoo Anne Gustafsson-Pesonen. -MiniMikkelin nuorista yrittäjistä kumpuaa tahtotilaa uuteen ja uuden luontiin.

PikkuYrittäjät mukana

MiniMikkeli 2018:n aloituspäivään osallistui mm. Kalevankankaan koulu. PikkuYrittäjinä omaa yritysideaansa testaamassa ja kehittämässä oli kaksi yritysideaa: Konditoria Marenkimurmelit ja Eläintarvike ja -hoitokauppa. Molemmat PikkuYrittäjät kertoivat parasta MiniMikkelissä olleen sen, kun saa tehdä toisin, saa kokeilla, saa askarrella oman mainoksen ja pääsee tekemään nettisivuja. -On ollut mukavaa kokeilla juttuja, korostivat PikkuYrittäjät.

Konditoria Marenkimurmelit, PikkuYrittäjät Kalevankankaan koulun 6-luokalta.
Marenkimurmeleilla on omat verkkosivut – Maistuu Mammalle ja Mummolle
Kalevankankaan 6-luokan oppilaita kiinnosti Eläintarvike ja -hoitokaupan yrittäjien tuotteet.

MiniMikkeli opinnollistuu lisää
Vuosi vuodelta MiniMikkeliä on yhä enemmän opinnollistettu osaksi Xamkin opintoja. Projektiin osallistuneet yhteisöpedagogiopiskelijat Emilia ja Saara kokivat parasta MiniMikkelin PikkuYrittäjien sparrauksessa olevan sen, kun on päässyt ohjaamaan 6-luokkalaisten yritysideoita heidän kouluihinsa – paikan päälle.
-On ollut mukavaa saada tutustua ideoihin ennakkoon ja esimerkiksi hioa PikkuYrittäjien myyntipuheita, kertoo Emilia, kolmannen vuosikurssin yhteisöpedagogiopiskelija. Sekä Saara että Emilia toivovat, että PikkuYrittäjien luona kävisi paljon tutustujia. He toivottavat tervetulleiksi oman koulun oppilaiden ohella myös muut vierailijat.

-PikkuYrittäjät ovat panostaneet valtavasti omien ideoittensa kehittämiseen, joten toivoisimme heidän hienoille ideoilleen runsaasti yleisöä, peukuttaa Saara.

Xamkin kolmannen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijat Emilia ja Saara toimivat koko MiniMikkeli 2018:n ajan PikkuYrittäjien ohjaajina.

Teksti ja kuvat: Anne Gustafsson-Pesonen, johtaja, Pienyrityskeskus Xamk