Voi mikä kesä meillä on ollutkaan. Kesä on tarjonnut parastaan. Sää on hellinyt ja toivottavasti jokainen on saanut viettää edes hetken työstään irtautuen. Ymmärrän toki sen, että aina se ei ole kaikissa tehtävänkuvissa mahdollista kesäaikaan, kun kesä on sitä kiireisintä aikaa joissakin ammattialoilla. Lomat pidetään sitten sesonkiajan ulkopuolella, mutta tärkeää silloinkin on, että johonkin väliin se loma tulee sijoitettua.

Työhyvinvointi ja työstä palautuminen on erittäin tärkeä konteksti nykypäivän työelämässä, koska työn ja vapaa-ajan välinen raja ei ole enää niin selvä. Työhyvinvointiin huomion kiinnittäminen ja sen kehittäminen on aina ajankohtaista, koska henkilökunnan hyvinvointi on tärkeää asiakastyytyväisyyden ja markkinoinnin näkökulmista, hyvinvoiva henkilöstö voi paremmin, poissaoloja syntyy vähemmän ja työurat saattavat kestää pidempään. Työssä viihtyvä henkilö suorastaan hehkuu.

Mitäpä sitten, jos lomallakaan ei palaudu työn rasituksista? Työstä palautuminen on edellytys sille, että pystymme palaamaan työhömme virkeänä ja hyvinvoivana. Kesälomaa useasti odotetaan hartaasti ja sille asetetaan valtavasti toiveita. Kesälomalla tulisi palautua, virkistäytyä, mahdollisesti reissata puoli suomea, mennä ja kokea. Sitten palata rentoutuneena töihin. Lomalla parhaiten palauttaa mielekäs tekeminen, joka on aivan jotain muuta kuin sinun oma perustehtäväsi.

Työajatuksista irtaantuminen lomalla on ollut minulle aina haastavaa ja siksi toiminkin seuraavasti; olen aina päättänyt ennen lomaa asiat, mitkä teen valmiiksi ennen lomalle lähtöäni ja minulla on lista odottamassa asioista, joihin tartun, kun tulen lomaltani. Näin en mieti työasioita lomallani. Ja toinen asia on ympäristön vaihto. Vaihdan välittömästi loman aluksi ympäristöä, niin pääsen heti lomamoodiin. Ja jos ajatukseni sattuvatkin työasioihin lomalla harhailemaan, niin kirjoitan ne muistiin, ja jatkan lomailuani.

Pysähdytkö koskaan miettimään, kuinka vietät aikaasi lomien välillä? Palautumisella lomien ulkopuolella on valtava painoarvo. Tutkimusten mukaan loman palauttava vaikutus kestää noin kaksi-kolme viikkoa. Se on aika vähän. Itse pyrin kiinnittämään huomiota työpäivän aikaisiin taukoihin, vapaa-aikaani ja tekemään erityisesti viikonlopuista kivoja, koska ne ovat minulle palauttavia. Joten älä sinäkään jätä kaikkea pelkästään loman varaan. Se miten aikasi vietät lomien välillä, on tärkeämpää kuin se, mitä teet niiden aikana.

Oma lomani oli niin palauttava, että pyrin pitämään tämän olotilan nyt pitkään mukanani. Pystyn omilla työpäivän aikaisilla teoillani vaikuttamaan siihen, että oloni jatkuu hyvänä myös iltaisin. Ei enää juoksulounaita, mikrotaukoja sopivasti päivän mittaan ja työ sekä arki tasapainossa.

Jos kuitenkin lomaltapaluu mietityttää, niin tässä sinulle joitakin vinkkejä siihen:

  • Vuorokausirytmi kuntoon. Jos vuorokausirytmisi meni sekaisin lomalla, niin nyt on aika palauttaa se taas takaisin
  • Suunnittele päiväsi ja ota oma työ haltuusi rauhallisesti. Loiva lasku arkeen takaa työstä suoriutumisen tunteen.
  • Älä täytä kalenteriasi täyteen ensimmäisinä päivinä. Ei ole varmaan pakko aloittaa lomalta paluun ensimmäisenä päivänä uutta projektia, vaan sen voi tehdä vähän myöhemminkin.
  • Syö ja juo säännöllisesti. Jos on lomalla tullut nautittua epäsäännöllisistä ruokailutottumuksista, niin nyt on syytä palata terveellisiin ruokailutottumuksiin, niin saat energiatasosi pidettyä paremmin tasapainossa.
  • Tee jotain kivaa työpäivän jälkeen. Tee sinulle kivoja asioita myös loman jälkeen, ne ovat valtava voimavara ja vahvistaa jaksamaan arjen tohinoissa.
  • Keskitä aika ja energia asioihin, joihin voit vaikuttaa. Näin syntyy positiivinen kehä ja itseluottamus kasvaa sekä näemme asiat oikeissa mittasuhteissa.

 

Mitä parhainta elokuuta kaikille ja työniloa jokaiselle!

 

Kirjoittaja: Projektipäällikkö Heidi Kauppinen

 

Kuva:Heidi Kauppinen

 

 

 

Kirjoita kommentti

*