Korkeakoulu ja ammattioppilaitos yhdistivät voimansa Shake 24H-leirillä Susiniemessä 11.-12.4.2017. Oppilaat ja opiskelijat molemmista oppilaitoksista asettuivat saman katon alle suunnittelemaan kehittämisehdotuksia ja esittelemään tuotoksensa toimeksiantajayrityksille.

 

Xamkin opiskelijat Ben, Harri, Elisa, Aleksi ja Mira ovat toteuttaneet projektiopintoja Shake -hankkeessa kevään 2017 ajan. Tiimi jatkaa projektityöskentelyä hankkeessa myös syksyllä 2017.

Opiskelijat saivat mukavaa vaihtelua kouluviikkoon, kun bussilastillinen Etelä-Savon ammattiopiston (Esedu) ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) opiskelijoita asettui Saimaan rannalla sijaitsevaan Susiniemen leirikeskukseen tuottamaan kehitysideoita toimeksiantajille. Yhteistyössä projektissa oli mukana Mikkelin Kaupunkilehti, kotisairaanhoitoa ja kotipalveluita tarjoava Geriwell Oy, design-tuotteita valmistava Little Big Woman sekä kuntosaliyritys Kuntokeskus Ote. 

Koska Shake -hankkeessa on olennaista tehdä oppilaitosten välistä yhteistyötä, sekoitettiin eri koulujen opiskelijat ryhmäjakoja tehtäessä. Jokaiselle ryhmälle annettiin yksi neljästä toimeksiantajayrityksestä ja vajaa 24 tuntia aikaa miettiä kehittämiskohteita, ratkaista ne ja tuottaa esitys aikaansaannoksista.

Saimme yrityksien edustajat paikalle Susiniemeen esittelemään yrityksiään. Edustajat esittelivät lyhyesti vuorotellen liiketoimintansa, minkä jälkeen opiskelijoilla oli mahdollisuus kysellä tarkentavia kysymyksiä toimeksiantajista. Toimeksiantajat saattoivat samalla kertoa, mihin asioihin he halusivat opiskelijoiden erityisesti kiinnittävän huomiota.

Ensimmäinen päivä kului ryhmillä pitkälti töiden tekemiseen. Leiriläiset pääsivät myös nauttimaan leirikeskuksen ruokatarjoilusta, joka oli runsasta ja maistuvaa. Opiskelijat pääsivät ahkeroinnin lomassa kokeilemaan Little Big Womanin edustajan ohjauksella Tai Chitä, sekä Otavan opiston edustajan opastuksella roolipeliä. Illalla halukkaat pääsivät saunomaan ja uskaliaimmat kokeilemaan avannossa uimista huhtikuisessa iltahämärässä.

Yrityksien edustajat saapuivat toisena päivänä kuuntelemaan ryhmien aikaansaannokset. Lyhyeksi jääneistä yöunista huolimatta oppilaat esittivät pirteästi ja asiallisesti omat tuotoksensa. Yritysten kommenteista ja reaktioista päätellen edustajat olivat äärimmäisen tyytyväisiä näkemäänsä ja kuulemaansa. Erästä edustajaa vapaasti lainaten: ”Tämän idean otamme käsittelyyn heti seuraavassa yhtiökokouksessa”.

Shake 24H -projetkitiimiin kuuluu viisi Xamkin opiskelijaa, kolme IT-tradenomiopiskelijaa ja kaksi liiketalouden opiskelijaa. Emme tunteneet toisiamme etukäteen, mutta kokouksissa ja projektin edetessä tutustuimme toisiimme paremmin. Vietimme enemmän ja vähemmän produktiivisia kokouksia kevään aikana, mutta ainakin vatsalihakset saivat välillä hyvää treeniä nauramisen tiimoilta. Vaikka leirisuunnittelu junnasi välillä paikallaan, saimme H-hetken lähestyessä leirin järjestelyt kasaan. 

Leiri sujui kaiken kaikkiaan hyvin. Tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja saamiemme palautteiden avulla sitä pystytään kehittämään jatkossa paljon. Kokemuksena Shake -hanke on ollut opettavainen ja hermoja kiristävä, mutta myös hyvin antoisa, sillä olemme tavanneet paljon uusia ihmisiä sekä saaneet uusia kokemuksia. Tästä on hyvä jatkaa kohti syksyn Shake -projekteja!

 

Kirjoittajat

Xamkin opiskelijat Benjamin Maltusch, Mira Saloniemi, Elisa Jantunen, Harri Ihalainen ja Aleksi Matilainen