Satu Leisko: Koti Suomesta – Nuorten maahanmuuttajien tarinoita uudesta kotimaastaan (Avain, 2020).  Miten pärjätä uudessa maassa? Nuorten äänellä selkosuomeksi kirjoitettu kirja sopeutumisesta uuteen kotimaahan. 

 

”Nuoret tarvitsevat ääneen, jotta voivat kertoa kokemuksistaan.” (Satu Leisko, Koti Suomesta, s. 7.)

 

Asiat uudessa kotimaassa ja suomalaisessa yhteiskunnassa ovat ensimmäistä kertaa niitä kohtaavalle niin erilaisia, ettei ole voinut aavistaakaan. Mutta huomaammeko, keitä nuoria se aina kulloinkin koskettaa? Kirjassa ääneen päässet, vahvat nuoret ovat oman asiansa asiantuntijoita. He ovat kertoneet tarinansa todella henkilökohtaisin silmin, arkojakaan asioita kaihtamatta, miten heidän kohdallaan asiat ovat menneet ja mitä he ajattelevat tulevaisuudesta Suomessa. Syvä kumarrus teille Koti Suomesta kirjan nuoret, että olette tarinanne kertoneet ja jakaneet asian, mikä ei ole ollenkaan yksinkertainen ja helppo.  

Nuorten maailmassa ja ajassa muutto uuteen maahan on valtava mullistus, ja kotoutumisen eri sävyt vaikuttavat koko loppuelämään. Meillä on paljon tarjottavaa nuorillemme, kunhan pystymme tukemaan heitä pienissäkin asioissa, jotka luovat hyvä pohjaa tulevaisuuteen. Tässä ajassa luoviminen ei ole ihan läpihuutojuttu kenellekään nuorelle. Kielitaidon saaminen, jotta opiskelu ja koulutus ovat mahdollisia, ja sitä kautta työelämä, ja sen eri vaatimukset ovat monelle melko suorituskeskeisiä asioita. Vapaa-aika, harrastukset, ystävät, oma tukiverkosto, perhe ja läheiset taas kantavat sitä, että jaksamme arjen vaatimuksissa. Mutta entä sitten, kun tämä kaikki pitää rakentaa ihan itse alusta asti?  

 

”Kun uusi nuori muuttaa Suomeen, haluaisin, että hän tietää tämän: Sinä et ole yksin. Täällä on monta ihmistä, jotka ovat kokeneet saman kuin sinä. Jotkut ovat kokeneet pahempiakin asioita.” (Mauricio Laakso, Koti Suomesta, s. 136) 

  

Koti-ikävä, perheiden eri tilanteet, turvallisuus ja turvattomuus. Lisäksi uuteen kotimaahan tutustuminen voi vaatia vuosien kestävää kulttuurien yhteensovittamista ja uusien asioiden loputonta omaksumista. Tämä kaikki ei voi olla ihan yksinkertainen palanen ottaa haltuun. Puhtaus, turvallisuus, rauha ja vahva yhteiskunta voivat olla ne asiat, jotka tekevät nuoren tulevaisuuden uudessa kotimaassa innostavaksi: täältä voin löytää omat juttuni ja tänne voin perustaa jotakin pysyvää.  

 

”Suomessa on jo paljon maahanmuuttajia ja monet heistä tekevät hyviä asioita. Mutta välillä kukaan ei huomaa sitä. Ihmiset puhuvat vain huonoista asioista. On tärkeään nähdä ne hyvät asiat, joissa maahanmuuttajat onnistuvat. Minäkin yritän tehdä hyvää. Olen onnellinen, kun nyrkkeilen. Siksi haluan auttaa nuoria, jotta he löytävät hyviä harrastuksia. Olen tehnyt paljon työtä sen eteen. Esimerkiksi nyrkkeily on hyvä harrastus.” (Nourdeen Toure, Koti Suomesta, s. 68.)

Nuoret arvostavat, sitä että voivat asua Suomessa, sen turvallisuutta ja mahdollisuuksia. Heillä on myös aivan uniikkia kokemusta asioista, joita haluaisimme Suomessakin kehittää. Toisten tarinoiden kuuleminen avartaa ajattelua, antaa perspektiiviä omaan tilanteeseen. Jokainen on kotoisin jostakin, mutta sillä ei ole merkitystä mistä, kunhan luomme hyvää tulevaisuutta yhdessä.  

”Haluan asua Suomessa, koska haluan opiskella ja tehdä töitä. On niin paljon kaikkea, mitä haluan tehdä. Elämä on hyvää Suomessa. Tulevaisuus täällä näyttää hyvältä.” (Maryam Omar Elmi, Koti Suomesta, s. 23.)

 

”Tiedän tarkasti, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Haluan olla poliisi. Minulla on myös yksi haave: haluaisin esiintyä elokuvassa joskus. Se olisi hienoa. Olen haaveillut siitä lapsesta saakka. Haluaisin olla poliisi ja näyttelijä.” (Sudarshan Bhandari, Koti Suomesta, s. 98.)

 

Tehdään asiat niin, että nyt ja tulevaisuudessa jokainen saa Suomesta hyvän kotimaan. Tehdään kaikille nuorillemme se mahdollisuus. Olennaisesti siinä voimme auttaa me, jotka tämän maan jo tunnemme ja sen arjen hallitsemme.  

 

Kirjoittanut: Heidi Aska-Randelin