Teimme työnhakija-asiakkaidemme kanssa yritysvierailun Ramin Konditorian uuteen leipomoon Visulahteen.  Ryhmämme koostui henkilöistä, joita kiinnostavat erityisesti kahvila- ja leipomotyö. Lisäksi mukanamme oli ukrainan kielen tulkki Anna. 

Ramin Konditorian Pirita Huikuri esitteli tuotantotilat, keittiön, leipomon, astiahuollon ja kahvilan. Eri toimintojen yhteen sulavuus näytti erittäin toimivalle ja ajanmukaiselle tuotantotilalle. Näkemys kahvilan taustatyöstä avartui loistavasti ryhmällemme. Mielenkiinto heräsi ja kysymyksiä sateli työnkuvaan, palkkaukseen sekä työsuhteisiin liittyen.  

 

Esittelykierros yrityksen tuotanto- ja työtiloihin.

 

Ryhmäämme kiinnosti erityisesti se, mitä työtehtäviä Ramin konditoriassa voi tehdä, mikäli ei ole suomen kielen taitoa? 

Asiakaspalvelun myyntityö kahvilan puolella sekä leipomon tuotantopuoli ovat omat maailmansa. Asiakaspalvelun ja repseptiikan takia niihin vaaditaan suomen kielen taitoa. 

Astiahuollossa eli tiskauksessa sen sijaan ei tarvitse suomen kielen taitoa. Samoin on delissä, jossa valmistetaan kylmiä syötäviä, eli kylmäkön työssä, kuten patonkien täyttämistä tai kasvisten pilkkomista. Pärjää siis, kunhan työtehtävät tulevat ymmärretyksi, vaikka käännössovellusta hyödyntäen. Ja kysyvä pärjää aina!  

Mahtavaa! Konkreettisia ja tärkeitä työtehtäviä on siis tarjolla ilman kielitaitoakin.   

Meille Osumalaisille heräsi ajatus; voisiko tulkkauksesta olla apua? Voisiko tulkki olla mukana alun perehdytyksessä? Voisiko myös VascoTranslator – puheen- ja kuvakääntäjästä olla apua yrityksille, jotka kaipaavat perehdytyksen kieliasioihin tukea? VascoTranslatorin saa hankittua n. 300 euron hintaan nettikaupasta. Googlekääntäjä on ilmainen ja monet henkilöt osaavat hyödyntää sitä jo nyt arjessaan. 

Meille jäi vierailusta pullantuoksuinen, kiitollinen ja inspiroitunut mieli. Lämmin kiitos Pirita ja Ramin Konditoria hyvästä vastaanotosta. Näitä vierailuja toivotaan lisää, jolloin pääsemme matalalla kynnyksellä tutustumaan toisiimme paremmin. 

Ja sitten vaan hakemaan kahvilatyötehtäviin! 

Kirjoittanut: Heidi Aska-Randelin