Onko motia? Kiinnostaako Etelä-Savo? Voisiko uralatuset johtaa vaikka virtuaaliseksi energiakonsultiksi, joka mittaa ja säätää talojen sähkönkulutusta samalla, kun itse asustelee Rantasalmella luonnon keskellä pelkällä aurinkosähköllä?

Monesti kuulen arvioitavan, onko henkilöllä motivaatiota töihin, opiskeluun, vaativaan harrastukseen tai kodin imuroimiseen. Motivaatio on tärkeä, mutta vielä tärkeämpää on leikkiminen. Leikki yhdistetään liian usein vain lasten touhuksi, mutta sen avulla voi ruokkia motivaatiota myös aikuisilla. Pelillisyyden näkökulma on leikin serkku, jossa pelillisyyttä voidaan hyödyntää oppimisen tehostamisessa. Ytimessä on valinnan vapaus, vuorovaikutteisuus, uppoutuminen ja sitoutuminen.

Pelillisyys on leikin serkku

 

Koulutusportin Savostamo-verkkopalvelussa hipaistaan pelinäkökulmaa ja tarjoillaan makupaloja Etelä-Savon työ- ja koulutusmahdollisuuksista. Sisältönä mielenkiintoiset tarinat, sosiaalinen yhteys paikallisiin ihmisiin ja ilmiöihin sekä omien valintojen kautta avautuvat erilaiset ammattipolkujen kuvaukset. Haluaisitko sinä tietää, mitkä polut johtaisivat mahdollisimman nopeaan työllistymiseen tai kaipaatko täydennystä nykyiseen koulutukseesi? Kenties haaveilet ammatista, jota ei kukaan vielä ole LinkedIn-profiilissaan päässyt kirjoittamaan. Esimerkiksi some-putkimies tai hyvänmielenhitsaaja. Ja tämä kaikki Etelä-Savossa.

Kun tarina ruokkii mielikuvitusta, käyttäjä alkaa luomaan omaa polkuaan

 

Miten yhdistää pelillisyys, motivaatio ja hyödyt, esimerkiksi niinkin arkisessa asiassa kuin kodin siivouksessa? Kuinka pitkälle peli on jalostettava toimiakseen tarkoituksessaan? Ainakin mahdollisuus valita, missä järjestyksessä siivoaa, vuorovaikutusta tarkastajan kanssa, miten onnistuneesti pöydät on pyyhitty ja voisihan siinä olla jokaisella siivouskerralla uusi tarina, kenen luksuskotia nyt siivotaan. Peli voisi alkaa esihistoriallisen aikakauden Sulo Vilénin luolan siivouksella ja jatkaa läpi eri aikakausien kuuluisuuksien kartanoiden puunauksella. Vain käytössä olevat resurssit ja yleensä puolison vahva ohjaus sanelevat mittasuhteet – ainakin siivouksessa. Silloin tarinalla on ruokittava mielikuvitusta riittävästi, jotta käyttäjä itse alkaa luomaan omaa polkuaan. 

 

Mikä olisi sinun ideasi pelistä, jolla voisit simuloida tulevaisuuden Etelä-Savon ja roolisi siellä – vaikka tittelillä sivistyssiivooja?

 

Kirjoittaja: 

 

Jani Kiviranta 

projektipäällikkö, TKI-asiantuntija 

 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Luovat alat

 

Kuva: Toa Heftiba, unplash.com