Yrittäjyys ja yrittäjän vapaus houkuttelevat monia, mikä näkyy uusien yritysten vuodesta toiseen kasvavana määränä. Yrittäjyyden alkutaipale voi tuoda tullessaan paljon uusia asioita ja kysymyksiä. Syty yrittäjäksi! -valmennuksessa vastataan uutta yrittäjää askarruttaviin kysymyksiin ja valmennetaan yrittäjyyden polulle. Valmennuksia järjestetään keväällä Mikkelissä ja syksyllä Pieksämäellä.

 

Minustako yrittäjä?

Yhä useampi tekee myönteisen päätöksen yrittäjäksi ryhtymisestä. Patentti-ja rekisterihallituksen tilaston mukaan viime vuonna Suomeen perustettiin 41009 yritystä (PRH, 2022). Uusien yritysten lukumäärän trendi on kasvava, eivätkä koronavuodetkaan olleet poikkeuksia. Uusia yrityksiä syntyi jopa enemmän, etenkin maakuntiin, jonne paluumuuttajat ovat luoneet itselleen työtä ja lähteneet toteuttamaan unelmiaan (Uusyrityskeskus, 2021).

Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii monien uusien asioiden omaksumista. Yrittäjyyden polulle lähtevällä onkin paljon opittavaa ja selvitettävää: Mitä on yrittäjyys ja mitä se vaatii? Miten idea valistetaan menestystuotteeksi ja mistä asiakkaat löytyvät? Miten yrityksen taloutta ja omaa ajankäyttöä hallitaan? Mistä yrittäjä saa apua ja tukea?

Syty yrittäjäksi! -valmennukset vastaavat uutta yrittäjää askarruttaviin kysymyksiin ja tarjoavat selkeyttä yrityksen perustamiseen, yritystoiminnan käynnistämiseen sekä sen kannattavaan toteuttamiseen. Valmennuksia järjestetään keväällä Mikkelissä ja syksyllä Pieksämäellä. Katso linkkien takaa valmennusten tarkempi ohjelma ja aikataulu:

Mikkelin valmennus 26.4. – 7.6.2022

Pieksämäen valmennus 1.9. – 13.10.2022

Valmennuksessa osallistujat pääsevät työstämään ideaansa liiketoimintasuunnitelmaksi. Tarpeellisia työkaluja ja hyödyllisiä verkostoja tehdään myös tutuiksi yrittäjän arkea sujuvoittamaan. Seitsemäniltaisessa valmennuksessa kouluttajina toimivat mainiot Tommi Talosto (Heromakers Oy), Lasse Norrgård (TimeOut Muutosvalmennus Oy) sekä Päivi Jormalainen (Tarvissio Oy).

 

Yrittäjäksi on monta reittiä

Yrittäjäksi ryhtymällä pääsee osaksi monenkirjavaa ja kasvavaa joukkoa. Suurin osa suomalaisista yrityksistä (93 %) on alle 10 hengen yrityksiä. Suomen 292377 yrityksestä vain 0,2 prosenttia on yli 250 henkeä työllistäviä suuryrityksiä. Yrittäjäenemmistö on 35–64-vuotiaita, mutta moni aloittaa jo nuorella iällä – esimerkiksi vuonna 2019 oli 25–34-vuotiaita yrittäjiä noin 40000. (Suomen Yrittäjät, 2019)

Yrittäjyyden polut ovat moninaisia ja yrityksen perustaminen menee harvoin saman kaavan mukaan. Joku lähtee rakentamaan liiketoimintaa omasta asiantuntijuudesta, toinen kaupallistamalla uutta ideaa, kun taas kolmas luo itselleen rakkaasta harrastuksesta sivutoimen. Yrittäjäksi voi ryhtyä myös jatkamalla suvun yritystä tai ostamalla toiminnassa olevan yrityksen.

Olipa oma suunnitelmasi mikä tahansa, Syty yrittäjäksi! -valmennuksessa saat apua ja tukea taitavien asiantuntijoiden ohjauksessa.

Huom! Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeessa tarjotaan valmennusta myös kevytyrittäjän, jatkavan yrittäjän kuin kasvuyrittäjänkin tarpeisiin. Tutustu koko valmennustarjontaan täältä.

 

Elina Pöllänen

Kirjoittaja on Yrittäjyyden Kolmas Aalto -hankkeen TKI-asiantuntija