JOKO – johtajuuden uudet suunnat -hankkeen tavoitteena on kehittää eteläsavolaisten yritysten johtamista kilpailukyvyn, muutoksen ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Hankkeessa on toteutettu kaksi CEO JOKO -johtamiskoulutusta, joista viimeisin tuli päätökseensä 16.5.2019. Seuraava CEO JOKO -johtamiskoulutus alkaa syksyllä 2019.

CEO JOKO 2 –johtamiskoulutuksen viimeisenä lähipäivänä 16.5.2019 suunnattiin katse kohti tulevaisuutta. Futuristit Niko Herlin ja Kirsi Kostia Great Minds Oy:stä kertoivat osallistujille tulevaisuuden liiketoimintaympäristöstä, trendeistä ja näkymistä.

Ainoa tapa päästä eteenpäin, on pysähtyä.

 

Pysähtymällä pystyy paremmin jäsentelemään ajatuksensa ja tavoitteensa. Tämä pätee myös johtamisessa: paras tapa edetä ei välttämättä olekaan se, että vauhti on koko ajan kovempaa. CEO JOKO -johtamiskoulutus on siis erittäin hyvä mahdollisuus johtajille pysähtyä hetkeksi.

Aika usein tulevaisuuden ennakoimisesta keskusteltaessa, tavoitellaan tulevaisuuden ennustamista. Kostian mielestä jo tässä vaiheessa mennään väärään suuntaan. Ennakointi ja ennustaminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Ennakointi on enemmän sitä, miten pystytään toimimaan tulevaisuudessa, kun taas ennustaminen on sitä, mitä on tulevaisuus.

Ei vain yksi, vaan useampi

Kostia ja Herlin haluavat puhua yhden tulevaisuuden sijaan tulevaisuuksista monikossa. Tämä jo pelkästään avartaa tulevaisuuden käsitystämme. Tulevaisuutta ei ole vielä määrätty, vaan sille on monia eri vaihtoehtoja. Me voimme itse vaikuttaa tulevaisuuteemme. Tämä on hyvä muistaa tulevaisuudesta puhuttaessa.

Tulevaisuudesta puhuttaessa tulee ajatella hyvin avoimesti. Ajatuksemme yleensä kaventavat tulevaisuuden näkökykyämme. Mielikuvitusta tulee käyttää työkaluna, jotta voi löytää kaikki mahdolliset eri tulevaisuudet.

 

Miten tulevaisuutta sitten kannattaa lähteä tavoittelemaan? Yksi vaihtoehto on ihan vain kokeilemalla. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin kuvittelisi. Tulevaisuuden tekeminen vaatii pitkäjänteisyyttä, jaksamista ja sinnikkyyttä. Ensimmäiseen ei-vastaukseen ei pidä pysähtyä, vaan tulee jatkaa, kunnes tulee ensimmäinen kyllä-vastaus.

 

Työelämä muuttuu ja niin muuttuu työtehtävätkin. Niko Herlin: ”Lapsille ei kannata sanoa, että ”sitten kun valmistut koulusta…”. Emme me koskaan valmistu. Sen takia tekin olette täällä, koska tajusitte, että ette ole valmiita. ”

Visio on unelma, johon päästään strategian avulla

 

Visio on näkemys siitä, mitä haluamme olla tulevaisuudessa. Kaikkien yrityksen työntekijöiden tulisi tietää mitä tavoitellaan. Jos työntekijät eivät ”muista” visiota, ollaan Herlinin mielestä melko heikoilla jäillä.

Visio on myös unelma. Strategia on taas suunnitelma siitä, miten päästään tähän unelmaan. Hyvä unelma on sellainen, minkä toteutuminen vaatii Herlinin sanoin, törkeän paljon töitä, ja sellainen, mikä motivoi työntekijöitä. Unelman tulee olla tarpeeksi kirkkaana mielessä.

 

Yksi tapa tavoitella visiota on Backcastig. Backcastingissä on todella tärkeää toteuttaa juuri oikeassa järjestyksessä.

Ilman ”kipua” emme voi muuttua, koska muutos sattuu.

 

Elämme jatkuvassa muutoksessa – ja se tuntuu välillä epämukavalta. Ilman epämukavuutta emme voi päästä tavoitteisiin. Herlin totesi, että ilman ”kipua” emme voi muuttua, koska muutos sattuu. Se, mikä tänä päivänä tuntuu päivänselvältä asialta, ei ole aina ollut päivänselvä asia. Tämä on hyvä muistaa tulevaisuudessa ja siitä puhuttaessa.

 

Pienyrityskeskuksen johtaja, Anne Gustafsson-Pesonen, ja Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja, Teppo Leinonen, jakoivat osallistujille päivän päätteeksi osallistumistodistukset.

 

Seuraava CEO JOKO-johtamiskoulutus starttaa ensi syyskuussa.

Lue TÄSTÄ lisää ja ilmoittaudu mukaan 10.9.2019 mennessä.

 

Kirjoittanut Jade Hirvonen

Kuvat Jade Hirvonen