Nuorten Työpajat Mikkeli ja PeliKlaani-hanke järjestävät koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikanakin työpajatoimintaa verkossa valmennuksesta kiinnostuneille nuorille.  PeliKlaani-hanke ehti käynnistää Tuntumaa tulevaisuuteen valmennuksen helmikuussa yhteistyössä työpajan kanssa, mutta muutaman yhteisen tuumaustauon jälkeen sisällöt on siirretty Discordissa tapahtuvaan verkkovalmennukseen osaksi Mikkelin kaupungin Nuorten Työpajojen toimintaa. 

Verkkotyöpajalle on mahdollista tulla sopimuksella 1-3 päiväksi viikossa kuntouttavan työtoiminnan, työkokeilun tai vapaaehtoistoiminnan kautta. Valmennusta järjestetään kolmena päivänä viikossa tiistaista torstaihin. Työpajan pajaosastoista ovat verkossa Puhvettipaja, Kädentaito- ja sisustuspaja sekä Digitaalisen median paja.  

PeliKlaani-hankkeen tuottamat valmennussisällöt liittyvät muun muassa itsetuntemukseen, luovuuteen, pelillisyyteen, hyvinvointiin ja liikuntaan. Pelillisyyden avulla valmennukseen saadaan ripaus leikillisyyttä ja nuorten omaa kulttuurista maailmaa. Ensimmäisen PeliKlaanin valmennuspäivän teemana ohjaaja Anni Tainalla oli itsetuntemus, jota tutkittiin musiikin ja leikkimielisten testien avulla. 

 

 

 

 

 

 

 

Toisen päivän teemana olivat elintavat ja kehon kokonaisvaltainen hyvinvointi. Hyvinvoinnin käsittelyn ytimenä on se, että elintapoja, nukkumista, ravintoa ja liikkumista tulee käsitellä ja työstää kokonaisuutena. Nuoret ovat kiinnostuneita aiheesta, kertoo Mirka Jussila Liikunta- ja hyvinvointipalvelut Jussilasta. Discordissa annettuihin kotitehtäviin liittyy myös konkreettista liikuntaa ja muuta tekemistä. 

 

PeliKlaanin valmennuksen keskeisenä ajatuksena on toteuttaa valmennuksen sisältöjä leikillisesti, luovasti ja pelillisesti. Tulevaisuudessa valmentautujille on luvassa erilaisia luovia tehtäväksiantojamysteeriboxseja kotiovelle, videovalmennusta ja tietenkin yhteisiä keskusteluja.  

Työpajan siirtyminen verkkoon tarjoaa nuorille koronatilanteesta ja kokoontumiskiellosta huolimatta mahdollisuuden itsensä kehittämiseen ja sosiaaliseen toimintaan.  Jokainen osallistuja saa olla omana itsenään verkkotyöpajassa; verkossa voi olla aktiivinen keskustelija tai hiljainen kuuntelija. Mikkelissä Nuorten työpajalla on verkkotyöpajatoimintaa järjestetty pienimuotoisesti jo ennen korona-aikaa, mutta viimeistään nyt saadut positiiviset kokemukset etätyöpajatoiminasta vahvistavat käsitystä verkkotyöpajatoiminnan mahdollisuuksista normi työpajatoiminnan rinnalla myös tulevaisuudessa. Verkkotyöpaja avaa eri lailla työpajanuorille mahdollisuuksia nostaa esiin omia vahvuuksiaan. Yhdistämällä Mikkelin Kaupungin Nuorten Työpajatoiminnan ja  PeliKlaanin valmennussisällöt saamme aikaan enemmän. 

Palautekyselymme noudattaa PeliKlaanin ydinajatusta, leikillisyyttä. Ensimmäisen viikon palautteen perusteella olemme oikealla tiellä:

 

“Tuntui jotenkin tosi luontevalta osallistua ja vastailla tehtävänantoihin. Mielestäni ilmapiiri oli ehkä jopa rennompi kuin ihan kasvokkain toimiessa (tai sitten vain itselläni oli rennompi olo, mutta toimiva järjestely joka tapauksessa).”