Kouluhyvinvointiin ja kuraattorityöhön painottuvassa sosionomikoulutuksessa opiskeleva Minja Rask kertoo, miksi valita juuri Xamk ja miksi sosionomikoulutus.
5 syytä valita Xamk
- Xamkilla on kampuksia neljässä kaupungissa. Tämä mahdollistaa erilaisia yhteistyökuvioita ja toiminnan järjestämistä näiden kaupunkien välillä, sillä olemme kuitenkin kaikki yhtä Xamk-perhettä. Voit myös mahdollisesti suorittaa saman alan opintoja Xamkin eri kampuksilla.
- Itse tykkään Savonlinnan kampuksesta paljon, koska eri alojen opiskelijat tutustuvat hyvin toisiinsa niin kampuksella kuin kampuksen ulkopuolella. Savonlinnan kampus on kompakti kokonaisuus, jossa liikkuminen tulee nopeasti tutuksi.
- Opettajat ovat ammattitaitoisia, ihanan ystävällisiä sekä avuliaita. Auttavat aina tarvittaessa ja ohjaavat oikean henkilön luokse. Opettajat ja opiskelijat tulevat helposti tutuiksi keskenään pienemmillä kampuksilla.
- Opiskelu on joustavaa. Jokainen löytää itselleen sopivimman tavan opiskella, sillä tarjolla päiväopintojen lisäksi myös monimuotokoulutusta ja verkko-opintoja. Myös etäopiskelun mahdollisuus ollut todella sujuvaa näin korona-aikana.
- Kampusten aktiiviset opiskelijayhdistykset tarjoavat paljon erilaisia opiskelijaetuja eri alojen yrityksissä ja järjestävät opiskelijoille vapaa-ajan ohjelmaa.

5 syytä, miksi juuri sosionomi (AMK), kouluhyvinvointi ja kuraattorityö
- Koulumaailmassa työskentely alkoi kiinnostamaan minua edellisten opintojen aikana (viittomakielen ohjaaja) suoritettuani kaksi työssäoppimista ala-asteella.
- Savonlinnassa 2020 elokuussa alkanut aivan uusi kouluhyvinvointiin ja kuraattorityöhön keskittyvä sosionomikoulutus vaikutti juuri minulle sopivalta. Haluan työskennellä tulevaisuudessa koulumaailmassa.
- Sosionomin tutkinto tarjoaa valtavat mahdollisuudet työllistyä sosiaalialalle erilaisiin työtehtäviin!
- Olen varma, että valmistuessani sosionomiksi 3 vuoden päästä tulen työllistymään nopeasti. Sosiaalialalla avoimia työpaikkoja on runsaasti tarjolla ympäri Suomen. Eli lyhyesti sanoen varma työpaikka tiedossa tämän koulutuksen jälkeen. 😊
- Sosionomina pääsen työskentelemään erilaisissa työyhteisöissä ja yhteistyössä eri tahojen ja ammattilaisten kanssa. Toivon, että minulla on tulevaisuudessa uuden sosionomin koulutuksen myötä paljon annettavaa työkollegoille. Samalla toivon, että heillä olisi puolestaan hyödyllistä annettavaa minulle oman vahvan työkokemuksensa ja ammattitaitonsa kautta.

5 asiaa, jotka olen oppinut opiskeluiden aikana
- Hallitsemaan erilaiset sähköiset työskentelyalustat, kuten esim. Learnin, Pepin, Studentin, Teamsin ja ac-virtuaaliluokkahuoneeseen osallistumisen.
- Kalenterin käytön ja huomaamaan sen tärkeyden opiskeluiden aikataulun mukaisessa etenemisessä. Kaikki koulujutut merkattuna kalenteriin ylös vähentää todella paljon oman pääkopan muistitilan ylikuormittumisen riskiä.
- Poistamaan turhan stressaamisen. Kaikki järjestyy kyllä, kun koittaa pitää itsellään tehtävien deadlinet kalenterissa ylhäällä selkeästi järjestyksessä.
- Olen oppinut pyytämään apua niin opettajilta kuin luokkakavereilta erilaisten asioiden tuottaessa päänvaivaa tai jos en ole ymmärtänyt esim. jotain tehtävänantoa oikein. Meidän luokallamme on aivan mahtava WhatsApp-ryhmä, jossa ei tunneta tyhmiä kysymyksiä ja aina löytyy jonkinlainen vastaus esittämääsi kysymykseen. Saat myös aina tukea ja kannustusta sitä edes pyytämättä niin opettajilta kampuksella kuin luokkalaisilta. 😊
- Kuuntelemaan ja ymmärtämään vieläkin paremmin erilaisten ihmisten mielipiteitä, tarpeita, näkemyksiä ja pointteja elämässä. Meillä on iso luokka, hieman vajaa 50 opiskelijaa Savonlinnan kampuksella sosionomiopinnoissa mukana ja tulemme eri kaupungeista ympäri Suomea. Kun jokaisella on oma temperamentti ja luonne ylipäänsä, niin kyllä siinä tunnit kuluvat välillä yllättävän nopeasti, kun alamme haastamaan opettajan johdolla erilaisista asioista ja tuomaan julki oman kannan ja mielipiteen. Erilaisuus on rikkaus ja tulevina sosionomeina & koulukuraattoreina meidän tulee osata ottaa huomioon erilaiset ihmiset ammattitaitoisina sosiaalialan työntekijöinä.

Minja Rask
Sosionomi (AMK), kouluhyvinvointi ja kuraattorityö
(Blogin kuvat ovat syksyltä 2020 ennen pahimpia korona-aikoja.)